/

Najbolje boje zidova za spavaću sobu

Foto: Pixabay

Pravi dekor spavaće sobe može da napravi idealnu atmosferu za miran san i vesela jutra. Pošto je ovo obično poslednja prostorija koju vidite pre nego što zaspite i koju ugledate kada se probudite, želite da se okružite bojama koje će vam doneti mir. Eksperti predlažu samo najbolje. Prema terapiji bojama, tonovi igraju važnu ulogu u dekoraciji spavaće sobe, jer mogu uticati na naše emocije i raspoloženje.

„Stalno smo u interakciji sa bojom —  svesno i nesvesno. To je tako lep, moćan alat koji svi imamo, da ga na neki način zaboravljamo i uzimamo zdravo za gotovo“, rekla je jednom prilikom terapeutkinja Vala AlMuhaiteb.

Stručnjaci za boje i dizajn naveli su svoje omiljene nijanse za spavaće sobe, koje donose maksimalan odmor i opuštanje.

Dizajnerka enterijera Lisa Galano dodaje da, sa toliko dešavanja u našem svakodnevnom životu, spavaće sobe mogu poslužiti kao utočište koje nam pomaže da usporimo i razmislimo. Razmislite o tome kako vaš trenutni prostor podstiče ili ne mirne trenutke kontemplacije. Mnogi od nas žele smirujuće spavaće sobe, ispuniti ih jarkim, stimulativnim bojama, što je kontraintuitivno.

Foto: Pixabay

U nastavku vam donosimo listu nijansi koje se povezuju sa umirujućim prostorom za spavanje:

– Svetlo plava

– Svetlo siva

– Svetlo roze

– Prirodni tonovi drveta

– Bela

– Breskva

– Pastelna zelena

– Plavozelena

– Topla bež

Ove prigušenije nijanse su lake za oči i manje stimulišu čula od svetlih, jarkih boja. Većina ljudi će ih smatrati opuštajućim za gledanje. Međutim, stručnjaci se slažu da je izbor boja lični, tako da morate uzeti u obzir i svoje preferencije.

Naravno, vaša spavaća soba ne mora biti samo jedne boje. Ako se svakog jutra oblačite u spavaćoj sobi i želite da se osećate puni energije, razmislite o tome da dodate male komade jačih boja u tu oblast.

Izbor tekstila može da transformiše vaš prostor i učini da se oseća potpuno novim. To je najbrži način da dodate boju ili jednostavno promenite dekor za sezonu. Razmislite o debljim, krupnijim ćebadima u toplijim tonovima zimi, koji mogu ustupiti mesto svetlijoj posteljini kada proleće dođe. I ne potcenjujte moć zavesa.

Odgovorite

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

Sledeći članak

Hotel Moskva od temelja do krova – zavirite sa nama u kultno beogradsko zdanje

Poslednje od Dom