Foto: Arhiva

Muškarac stvorio Vogue, žene ga oblikovale: Zaboravljene urednice koje su ostavile snažan pečat na istoriju magazina

Početak
10/06/2022

Časopis Vogue, (što na francuskom jeziku znači stil) osnovao je muškarac – Arthur Baldwin Turnure, 17. decembra 1892. godine i tada je koštao samo 10 centi. Na početku se prodavao kao nedeljnik, a ciljna publika bila je njujorška aristokratija. Izdavač Condé Nast kupio je Vogue 1905. godine, godinu dana nakon smrti Artura Turnura, i postepeno uticao na proširenje ciljne grupe čitalaca. I tada zapravo počinje istorija…

I vrapci na grani su čuli za Anu Vintur, urednicu Vogue-a na globalnom novou, ali, da li ste upoznati sa ostalim, istaknutim urednicama koje su podigli ovu “modnu bibliju” i zahvaljujući kojima je on postao ono što je danas? U nastavku vam donosimo nekoliko poznatih imena iz sveta mode koja su ponajviše svojim radom i uticali na ovaj prestižan modni časopis i koja su obeležila vremena u kojima su delali.

  • Elspeth Champcommunal – 1916-1922.
  • Dorothy Todd – 1922-1926.
  • Alison Settle – 1926 – 1934.
  • Elizabeth Penrose – 1935-1939.
  • Audrey Withers – 1940-1960.
  • Ailsa Garland – 1960-1964.
  • Beatrix Miller – 1964-1984.
  • Anna Wintour – 1985.

UKRATKO O NJIMA

Elspeth Champcommunal (1888 – 10. novembar 1976) bila je britanska modna dizajnerka i prva urednica Vogue-a u Britaniji. Bila je uticajna kao dizajner u Parizu, sa istoimenim brendom, a kasnije je preuzela ulogu glavnog dizajnera za Worth London.

Foto: Centrepompidou/Arhiva

Elspeth je postala prva urednica londonskog Vogue izdanja, koje je pokrenuto u septembru 1916. godine. Proizvedena u Evropi kako bi se zaobišla ograničenja isporuke i nestašica papira, britanska verzija je u početku uglavnom bila reprodukcija američkog izdanja, ali je ona smatrala važnim da Vogue bude više od modnog časopisa te je kasnije uključivao članke o zdravlju i lepoti, društvu i sportu, kao i putovanja. Ona je ostala na čelu do kraja 1922. godine.

Doroti Tod (1883–1966) bila je urednica Vogue-a od 1922. go 1926. godine. Promenila je sadržaj časopisa prebacujući fokus sa mode na književnosti i umetnosti. Za razliku od svoje prethodnice, Elspeth Champcommunal, koja se fokusirala na modu, putovanja i trendove, Todd je uključila radove modernista kao što su Vindam Luis, Gertrude Stein, Klajv Bel, Virdžinija Vulf i Oldus Haksli. Veliki deo „neuspeha”(njenog) Vogue-a da se održi u okviru specifičnog konteksta korporativne strukture Conde Nasta i opšteg konteksta britanske kulture 1920-ih“ se verovatno može pripisati njegovoj progresivnoj prirodi i subkulturi.

Foto: Arhiva

Conde Nast ju je otpustio iz Voguea 1926. jer je odvela časopis u pravcu koji on nije odobravao. Kada je Todd pokušala da ih tuži zbog kršenja ugovora, rečeno joj je da će njeni „privatni gresi“ biti razotkriveni ako to učini, što se možda odnosilo na njeno lezbejstvo, ali i na njenu vanbračnu ćerku Helen.

Alison Towers rođena Alison Violet de Froideville Fuchs (18. januar 1891. – 14. septembar 1980.) bila je britanska modna novinarka i urednica. Njena karijera u modnom novinarstvu trajala je više od pet decenija, od 1910-ih do 1970-ih. Pisala je za publikacije uključujući The Observer i The Lady, uređivala je britanski Vogue od 1926. do 1934. i pripadala je vladinim telima zaduženim za poboljšanje dizajna i mode.

Foto: Arhiva

Godine 1926. Setl je postala urednica britanskog Vogue-a, radeći za Ednu Vulman Chayz, glavnu urednicu tri postojeća izdanja Vogue-a u Americi, ostajući na svom mestu narednih 9 godina. Pod njenom upravom, časopis je prvo zaposlio uticajne pisce kao što su Virginia Woolf, Edit Sitvel i Vita Sackville-West.

Elizabeth Penrose bila je američki modni novinar i urednik britanskog Vogue-a od 1935. do 1939. godine.
Godine 1934, nakon što je Alison Setl otpuštena, Penrose, koja je radila na američkom Vogue-u, poslata je u London da se pozabavi „preterano živahnim karakterom“. Sumnja se da je bila Condé Nastova “štićenica i verovatno ljubavnica“

Foto: Arhiva

Godine 1939. Penrose se vratila u SAD na neko vreme, ali sa Drugim svetskim ratom, nije bilo moguće da se vrati nazad u Britaniju, pa je umesto toga nastavila da radi za američki Vogue.

Audrey Withers (28. mart 1905 – 26. oktobar 2001), bila je engleska novinarka, takođe aktivna kao članica Saveta za industrijski dizajn. Uređivala je britanski časopis Vogue između 1940. i 1960. godine i bila je autorka Lenjingradskih palata (1973) i autobiografije.

Foto: Arhiva

Iako je profesionalno koristila svoje ime, u nekim drugim kontekstima bila je poznata po prezimenima svojih muževa, (gospođa A. H. Stewart od 1933. do 1952. i gospođa Canette od 1953. do svoje smrti).

Ailsa Garland (1917–1982) je bila britanska modna novinarka. Radila je za brojne novine i časopise, pre svega kao urednica Voguea od 1960-1964. Pored svog posla, bila je emiter na televiziji i radiju.

Foto: Arhiva

Rođena kao Ailsa Meri Garland 1917. u Londonu, školovala se u manastiru La Retraite u Londonu. Od 1947-50 Garland je radila kao modna urednica za Vogue, a zatim je od 1952-53 bila urednica za Shopping magazin. Godine 1953. postala je modna urednica za Daily Mirror. Navedena je pored Alison Adburgem iz Guardiana i Ernestine Karter iz Sunday Times-a, kao jedna od najuticajnijih modnih novinara decenije sa sedištem u Britaniji.

Beatrix Miller je svoju karijeru započela kao sekretarica. Svoj put novinara započela je kao sekretarica u The Queen, britanskom društvenogm časopisu. Takođe je pisala priloge za časopis, ali veoma kratko. Godine 1956. preselila se u Njujork, gde se pridružila američkom izdanju Vogue-a kao kopirajter. Godine 1958. The Queen je kupila Džoslin Stivens i Miler je pozvana da se vrati u časopis kao urednica. Promenila ga je ubrzo u časopis za mlade žene, a ne u onaj koji je namenjen starijim, tradicionalnim ljudima iz društva.

Foto: Arhiva

Godine 1964. postala je urednica britanskog izdanja Vogue-a. Njen poslednji broj časopisa bio je najveći ikada sa 470 stranica. Pod njenim uredništvom, časopis je postao „sjajna biblija visoke mode“. Penzionisana je 1984. godine. Godine 1966. odabrala je Doniale Luna za naslovnicu britanskog Voguea iz marta 1966. godine, prva Afroamerikanka koja se našla na naslovnoj strani Vogue-a.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Dokaz da moda može otići predaleko: Ove čudne kreacije niko nikada i nigde ne bi nosio (makar se nadamo)

Sledeći članak

Izdvajamo šest najlepših torbi za leto 2022

Ne propustite

Mirjana Marić – srpska Koko Šanel koja je “dovela” visoku modu na naše prostore

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima ostavila

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena