Foto: Instagram/_kate_middleton_royal

Može li Kejt da nadmaši popularnost princeze Dajane?

Početak
09/04/2024

Britanska kruna vekovima oko svog imena izaziva mnoštvo špekulacija i nagađanja javnosti. Glamur, moć, status, svakako da jesu bitna obeležja jedne kraljevske dinastije, naročito one sa najdužom istorijom u Evropi. Neretko su na britansko presto sedale i žene i bile upamćene kao najveći vladari u istoriji, poput, Eizabete I, kraljice Viktorije, te nedavno preminule Elizabete II.

Potpis princeze Kejt

Britanska monarhija ide u korak sa vremenom, a jedan od bitnih činilaca ove dinastije jesu i žene koje se nalaze na bitnim pozicijama u porodičnoj hijerarhiji.

Iako nije plave krvi i plemićkog porekla, 29. aprila, 2011. ušla je u kraljevsku porodicu kao supruga prestolonaslednika Ujedinjenog Kraljevstva, princa Vilijama, a samim tim činom  postala  je vojvotkinja od Kembridža.  Njeno puno ime koje je dobila po rođenju glasi Ketrin Elizabet Midlton, ali najpoznatije jeste po svom nadimku Kejt. Rođena je 29. januara 1982. godine u mestu Baklberi, u Berkširu na jugu Engleske,  u građanskoj porodici srednje klase,  od majke Kerol koja je bivša stjuardesa i oca Majkla Midltona, koji se bavi preduzetništvom. Pored Kejt  koja je najstarija, ovaj par ima još dvoje dece, ćerku Pipu i sina Džejmsa.  Na samom početku  studija na univerzitetu Endruz, u Škotskoj, na smeru Istorije umetnosti, 2001. godine upoznaje mladog prestolonaslednika Vijilama, a iste godine ovaj par ulazi u vezu,  bili su  je u vezi skoro 10 godina dok nisu stupili u brak. Od samog otkrivanja njihove veze u javnosti, postali su meta  mnogobrojnih paparaca, tablodine štampe i trač rubrika. Život prestonolaslednika i možda buduće kraljice bio je redovno pod budnim okom javnosti. Kejt Midlton se  smatra za jednu od najobrazovanijih žena u kraljevskoj porodici.  Iako prvobitno nije bila sipmatisana od članova kraljevske porodice, godinama je postala jedna od omiljenih likova.

Životni stil Vojvotkinje od Velsa

Na samom početku njene aristokratske karijere, nosila je titulu Vojvotkinje od Kembridža, i redovno je pohađala mnogobrojne svečanosti sa kraljicom Elizabetom. Oduvek je važila za kulturnu, smernu princezu koja postuje kraljevske protokole i obaveze. Gotovo se ne pamti trenutak, od njene udaje za princa Vilijama, da ona nije bila uz njega i pratila ga na putovanjima kako širom države, tako i sveta.  Na ostrvu je stvorila status ozbilljne, pristupačne i fine princeze, koja je dostojna titule koju će jednog dana poneti. Sem harizme i ponosnog stava po kome je prepoznatljiva, Kejt Midlton jeste i neko ko važi za boginju stila. Svako njeno pojavljivanje propraćeno je analiziranjem njenog stajlinga, a već skoro 20 godina koliko je zastupljena u javnosti, gotovo da nije imala nijedan modni fijasko.  Jedan od njenih omiljenih dizajnera je Aleksandar Mekvin, čije kreacije redovno nosi, a to koliko je vojvotkinjin drag dizajner govori i to da je upravo on bio angažovan za dizajn venčanice koju je ponela na svom venčanju. Takođe, kreaciije sa potpisom srpske modne dizajnerke Rokande Ilinčić redovno mogu da budu viđene na Kejt. Zbog svojih elegantnih i uvek prilagođenih odevnih kombinacija mnogi je nazivaju i ikonom stila. Veruje se da je Kejt na britanski dvor, donela šarenilo što se tiče boja, odnosno pokazala da i žene aristokratskog porekla mogu a se igraju sa oblačenjem.  Uvek perfektno obučena, sa tijarom, fascinatorom ili drugim aksesoarom, u zavisnosti od prilike, Kejt predstavlja inspiraciju mnogim ženama širom sveta. Proše godine oduševila je javnost, elegantnom kreacijom sa potpisom  opet omiljenog Aleksandra Mekvina. Naime na jednom dešavanju u Berkširu, pojavila se u crnom odelu, ispod koga je imala elegantnu belu košulju, a izgled je upotpunila i razbila bisernim minđušama.  Poznata je i po tome, da za jednu buduću kraljicu ne nosi pompeznu i previše skupu odeću i obuću. 

Princeza je veliki ljubitelj fotografije, te redovno sama slika prodične slike. Svako od svoje troje dece, sama je slikala i njihove fotografije objavljivala i predstavila mlade plemiće svetu. Nakon završetka studija, osnovala je soptveno preduzeće za proizvodnju dečije odeće, a 2006. godine priključila se modnom lancu Jigsaw, kao honorarni radnik.  Veliki je obožavalac sporta, a naročito tenisa, te se redovno za vreme trajanja turnira na Vimbldonu pojavljuje u kraljevskoj loži. Međutim, Kejt nije samo iz ljubavi prema sportu redovni posetlac najtarijeg teniskog turnira , već ima status njegovog pokrovitelja. Kako već decenijama vlada pravilo u monarhiji, pokrovitelj kompleksa Ol Ingland klaba u čijem se sastavu nalazi Vimbldon, mora da bude član kraljevske porodice, a ovu funkciju obavlja od 2016. godine, kada joj je lično kraljica Elizabeta II dodeljuje. Od 2018. godine upravo Kejt určuje trofej pobedniku turnira, u okviru funkcije  posećuje sve dobrotvnorne organizacije i sportske programe koje su u sklopu Vimblona. Pored ove  funkcije obavlja i uloge vezane za predstavljanje kraljevske porodice na svim sportskim događajima, a naročito onim na kojima je Velika Britanija domaćin.

Sa princem Vilijamom ima troje dece, najstarijeg sina princa Džordža, koji je sada drugi u liniji za nasleđivanje prestola, odmah nakon svog oca Vilijama, rodila je 2012. godine, princeza Šarlot rođena je 2015, a najmlađe dete, princa Luisa dobili su 2018. godine. Brak izmešu nje i Vilijama važi za jedan od skladnijih u krugu kraljevske porodice, nikada se nisu razvdvojili u javnosti i predstavljaju pravo osveženje i oličenje srećne prodice.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Preporučujemo – 7 atrakcija koje treba posetiti u Beču

Sledeći članak

Znamo kako da uredite fotografije za estetičan Instagram feed

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i