Foto: Instagram/@duroolowu

Modni omaž Bjanke Džeger – od buntovnice iz Pariza do ikone Met Gale

Početak
04/05/2024

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i prisećati se stilova poznatih koji oplemenjuju ili su oplemenjivali naše društvo. Možda vam baš neki od njih bude inspiracija za formiranje sopstvenog stila.

Ovaj tekst posvećujemo Bjanki Džeger, koja je plenila svojom buntovnom elegancijom i jedinstvenošću.

Prva asocijacija na nju jeste fotografija sa venčanja sa Mikom Džegerom. Bili su najpoznatiji par svog vremena i važili za najskladniji, međutim, ne toliko dugo. Rođena je kao Blanca Perez-Mora Macias u Managvi, Nikaragva, od svoje desete godine odrastala je u porodici bez oca.

Odgajala ju je majka, a od malih nogu se susrela sa socijalnom nepravdom, finansijskim problemima što je možda kasnije i bio jedan od razloga da se bavi aktivizmom u oblasti ljudskih prava. Bila je perfektan đak, i dobila stipendiju da studira u Parizu na Institutu za Političke nauke. Tu je i postala politički osvešćena, a naročito ju je zanimala istočna filozofija, pogotovo Gandijev koncep nenasilnog otpora. Dok je živela u Parizu, stalno je učestvovala u protestima protiv totalitarnog režima zloglasne porodice Somoza u Nikaragvi. Njen buntovni temperament, neprevidivost i želja za slobodom izdvojili su ju je iz mase i odmah je bilo jasno da Bjanka nije rođena za male stvari.

Ljubav sa Mikom

Ovaj ikonični par se prvi put sreo nakon koncerta Rolingstonsa u Parizu septembra 1970. godine. Ono što bi mnogi nazvali burnom romansom kakva je bila njihova veza, rezultiralo je tome da je Bjanka postala “deo“ popularnog benda i išla sa njima na turneje. Već godinu dana kasnije, Bjanka i Mik su se venčali u Sen Tropeu, piše Wanted!

Njihovo venčanje važi za jedno od najlegendarnijih ikada, a neke od zvanica su bili i Pol Makartni, Ringo Star, Kit Ričards, Kit Mun, Erik Klepton, Bridžit Bardo i mnogi drugi. Nažalost, njihov brak od početka su pratili skandali, a Bjanka je jednom izjavila da je on osuđen na propast već na dan njihovog venčanja, pa se ovaj par razveo već 1978. godine.

Modna ikona

Buntovnica u Parizu je važila za jednu od glavnih modnih ikona, uglavnom zahvaljujući klubu ”Studio 54” gde je provodila vreme sa zvezdama popularne kulture poput Endija Vorhola (čija je bila muza), Lajze Mineli, Elizabet Tejlor i mnogih drugih. Scena koja je zapravo proslavila Bjanku, ali i haljinu brenda Halston koju je tada nosila, je scena gde ona na belom konju ulazi u “Studio 54” za svoj rođendan. Zahvaljujući njoj, ovaj njujorkški klub je postao popularan, a ona je ušla u modnu istoriju.

Ponovo bismo se dotakli njenog venčanja sa Mikom Džegerom. Ona se tada odlučila za komplet Iv Sen Lorena koji je činio veliki šešir sa velom i belo odelo, a ispod sakoa nije nosila ništa. Ovo je bilo skroz drugačije od svega što su mlade do tada nosile.

Postavila je nove standarde koje su mnoge poznate zvezde kasnije iskopirale, kao recimo Emili Ratajkovski na svom venčanju 2018. godine. Bjanka je bila poznata po kombinovanju i nošenju muških odevnih predmeta sa ženstvenim komadima što je danas jedan od ultimativnih modnih trendova.

Sedamdesete godine, između ostalog zahvaljujući i Bjanki Džeger su inspirisale dizajnere širom sveta da u svoje kolekcije unesu “vruće pantalone”, šešire, torbice, kombinezone, platforme, zvoncare i svu tu disko estetiku u rok stilu koja je obeležila godine njene popularnosti.

Ona je takođe bila čest gost na Met Gala događaju, a svojim stilom se tamo posebno izdvajala, a mediji su je uvek uvrštavali u najbolje odevene dame. Plenila je svojom elegancijom i jednostavnošću.

Bila je i ostala prepoznatljivo ime u svetu mode i muzike. Sada ima 79 godina i još uvek drži do sebe kada je moda u pitanju.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modni omaž: prisećamo se jedinstvenog stila Milene Dravić

Sledeći članak

Priča o “Nici”, prvoj beogradskoj plaži sa pogledom na Stari grad

Ne propustite

Stil Dragana Nikolića bio je svojevrsni pečat beogradskog mangupa i gospodina

U rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, prisećamo se stilova poznatih koji su

Beba Lončar – modni omaž ikoni stila domaće kinematografije i prirodnoj lepoti Beograda

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i

Modni omaž: prisećamo se jedinstvenog stila Milene Dravić

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i