Foto: printscreen/instagram/beogradispodbeograda, printscreen/instagram/crnobeli_beograd

Moda u Beogradu od 1930. do danas – gde je iščezla elegancija?

Početak
08/11/2023

Nekada je moda bila daleko bolje shvaćena. Tačnije, jednostavnija i dostojna vremena u kome se nalazi. Danas je situacija drugačija. Mnogo toga se promenilo, a oni koji pamte nekadašnji izgled beogradskih mladića i dama, postavljaju jasno pitanje: Šta se desilo?

Kada se govori o modi, mnogi je shvataju olako, neki ni ne razmišljaju koliko je ona zapravo važna kada se govori o istoriji. oduvek je pratila tu nit, i kada pogledate stare fotografije prvo ćete uočiti šta su vaši “stari” nosili. Dakle, važna je.

O današnjoj modi znate… i sami vidite kakva je i u šta se nekadašnja elegancija pretvorila. Rekli bismo da su konci izgubljeni, da se teži kvantitetu i “nadmetanju”. Sve što je nekada valjalo, danas gotovo da ni ne postoji. U nastavku smo se potrudili da vam dočaramo kako su se u Beogradu dame i mladići nekada oblačili, a kako sada.

Reklo bi se da se trendovi prate, ali da li ti trendovi baš idu u pravom smeru? Ne. Da li svaki trend treba pratiti? Ponovo odgovor, ne. I sami procenite koliko su se stvari zapravo okrenule naglavačke.

MODA NEKADA I SADA, Beograd (1930 – 2022)

TRIDESETE

Mogli bismo reći da je ove tridesete krasila jedinstvena elegancija koja ni dvadeset godina posle nije uspela da se “prekopira”. Dakle, svako doba bilo je jedinstveno kada je moda u pitanju, ali se nije na pogrešan način izražavala specifičnost.

Kada je neko želeo da se modno izrazi drugačije, dodao bi jedan detalj na sebe i već bi bio upečatljiv.

Dame su, kao što možete videti i na fotografijama koje smo pronašli, bile zaista dame. Od glave do pete, ali ne samo garderobom. Što je opet izuzetno važno.

U redu je nositi određeni komad, ali bez ponašanja, taj komad gubi smisao. One su umele da se nose apsolutno sa svime što su imale na sebi, i da to predstave na pravi način.

PEDESETE

Pedesete su donele malo slobode, ali je ostalo ono ključno – izgled gospodina i dame. Nije se izgubila elegancija, ali su vidno ljudi, kada je moda u pitanju, bili slobodniji i na korak da se “oslobode” prethodnih decenija i ispišu novu modnu eru.

ŠEZDESETE

O šezdesetima dovoljno govore ove fotografije. Pored odeće, bila je prisutna i slobodnija šminka.

Dame su zakoračile u moderan svet, počele su da nose dosta kraće haljine i suknje, sa štiklama koje su imale malo veće potpetice.

Dosta se nosilo krzno, til, kao i ostali kvalitetni materijali.

I danas, kada pronađemo u garderoberu odeću koja je pripadala našoj mami ili baki, osetimo pod prstima koliko je zapravo “skupo”.

SEDAMDESETE

Pored devojaka koje su izuzetno vodile računa kako će izgledati, moramo napomenuti i da muškarci nisu zaostajali za njima. I oni su, pored garderobe vodili računa o higijeni i da “svaka dlaka bude na svom mestu”. Svaki je izgledao poput slavnog glumca Alona Delona.

OSAMDESETE

DEVEDESETE

Period 2000-ih bismo ipad preskočili. Rekli bismo da je to možda i jedan od najgorih perioda kada je moda u pitanju.

Vulgarnost, totalna sloboda. Od kraja devedesetih bunt, a mladi su mislili da je “sve dozvoljeno”. Devojke su postale urbane, a često su volele da “krpe” stvari i da nose što pliće pantalone i iscepane stvari.

DANAS

Danas se prate trendovi i to pozamašno, reklo bi se. Sve ono što je plasirao Zapad, mi smo prisvojili.

Svaka devojka oblači se kao njena drugarica, retko koja nosi cipele na štiklu ili elegantne haljine, garderoba koju većina nosi podseća na ono što bi nosili muškarci… a oni, prihvataju da nose uske pantalone.

Foto: Žaklina Medenica/@style.belgrade

Zašto, ne znamo. Prihvatljiv je veštački izgled, sve je više onih sa grudima i usnama od silikona. Kada je moda u pitanju nismo izgradili lični pečat. Ali, za to nikada nije kasno.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako su književni velikani govorili o modi?

Sledeći članak

Modni klasici u kojima je Odri Hepbern izgledala fatalno

Ne propustite

Za rekreaciju i uživanje: kafe u Beogradu sa pogledom na teniske terene

Tenis je jedan od opuštajućih “luksuznih” sportova, koji je nakon filma Challengers

Naša preporuka: Tri kreativne radionice koje možete posetiti u Beogradu

Predstavljamo vam tri zanimljive radionice u Beogradu, koje vam pružaju mogućnost da

Priča o “Nici”, prvoj beogradskoj plaži sa pogledom na Stari grad

Plaža “Nica” bila je prva beogradska peščana plaža. Naziv je dobila po obližnjoj