Foto: Pinterest

Moć, prestiž i elegancija – ovo su najpoznatije kraljevske tijare

Početak
18/03/2024

Kroz istoriju kraljevske tijare su bile simbol moći, prestiža i elegancije. Svaka od njih ima svoju priču, a mi smo za vas izdvojili nekoliko nezaboravnih komadu kojima se i danas divimo.

Tijara Vladimir – omiljeni aksesoar kraljice Elizabete II

Nazvana je po svojoj prvoj vlasnici, Mariji Pavlovnoj, vojvotkinji od Edinburga i sestri ruske carice Aleksandre. Nastala je u Rusiji tokom 1870-ih godina i bila je deo porodičnog nasleđa Romanovih. Nakon smrti Marije Pavlovne dragoceni komad nakita ostaje ćerki Jeleni, koja ju je zbog loše finansijske situacije prodala britanskoj kraljici Mariji od Teka. Ovu tijaru je kasnije nosila kraljica Elizabeta II. Tijara Vladimir je prepoznatljiva po svojim draguljima u obliku velikih smaragda, rubina i dijamanata, uklopljenih u složene i elegantne motive. Ova tijara je jedan od dragocenih i istorijski značajnih komada u britanskoj kraljevskoj kolekciji.

Tijara Spenserovih –  simbol tragično stradale princeze od Velsa

Ovaj čuveni komad nakita Lejdi Di ponela je prvi put na 1981. godine kada se udala za princa Čarlsa. Ovim komadom Dajana je stavila do znanja da i sama potiče iz aristokratske porodice. Spencer Tiara ima dizajn u stilu venca sa motivom u obliku srca sa dijamantima i cvećem u obliku zvezde koji su takođe ukrašeni dijamantima. Nakon njene smrti tijara je vraćena u britansku kraljevsku kolekciju,  a neki članovi kraljevske porodice su je par puta i nosili.

Cartier Scroll tijara – kraljevsko venčanje

Cartier Scroll tijaru na svom venčanju nosila je vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton. Ovu tijaru pozajmila je od kraljice Elizabete II, koja ju je dobila kao poklon za 18. rođendan. Ovaj impozantni komad kraljevskog nakita izrađena je od 739 brilijanta i 149 draguljasto sečenih dijamanata.

Rubinska tijara maslinovog venca

Tijara je poznata po svom neobičnom dizajnu koji kombinuje maslinove grančice sa rubinima. Dizajn tijare asocira na grčku tradiciju i kulturu, simbolizirajući mir i prosperitet. Kraljica Olga je često nosila ovu tijaru na zvaničnim događajima i državnim ceremonijama tokom svoje vladavine. Nakon njenog odlaska, tijara je ostala deo grčke kraljevske draguljarske kolekcije i nasledstva.

Tijara Mellerio – simbol španske kraljevske porodice

Kraljevska tijara Mellerio je prelepi komad nakita koji pripada španskoj kraljevskoj porodici. Ova tijara je deo bogate kolekcije koju je dizajnirala i izradila poznata francuska draguljarska kuća Mellerio dits Meller. Sastoji od raznih dragulja, ali se posebno ističu rubini, po kojima je i dobila ime. Rubini su postavljeni u obliku cvetova i listova, sa dijamantima koji ih okružuju, stvarajući sofisticiran i elegantan dizajn. Tijara je izuzetno prefinjena i nosi određenu simboliku i istorijski značaj za špansku kraljevsku porodicu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Slobodna princeza: Olimpija od Grčke i Danske

Sledeći članak

Današnja modna lekcija – šta je fini, a šta modni nakit?

Ne propustite

Nakit koji je pristupačan, a poznate ličnosti ga rado nose

Zašto nakit mora da bude skup da bi bio nošen, u trendu

Povratak broševa: Schiaparelli estetika ponovo vlada svetom mode

U svetu mode, trendovi često prolaze kroz cikluse obnavljanja, a jedan od

Napravili smo spisak povoljnih muških elegantnih satova

U nastavku pokušajte da pronađete sat po vašoj meri. Mnogo je danas