MET GALA i njena istorija: Kako je sve počelo?

Početak
27/03/2023

Decenijama unazad prvi ponedeljak u maju rezervisan je za jedan od najvažnijih događaja u svetu mode- Met Galu. Ona ne pedstavlja samo modni već i kulturni društveni događaj za američko visoko društvo.

Kada je 1948. godine modna publicistkinja Elenor Lambert, i osnivač Nedelje mode u Njujorku osnovala je Met Galu kao događaj za prikupljanje novca za novoosnovani Institut za kostime, nije ni slutila da će od toga napraviti jedan od najispraćenijih događaja u svetu mode i medija.

Šta je zapravo Met Gala? 

Godišnja gala večera održava se na Menhetnu u Njujorku, na Petoj aveniji u Metropoliten muzju, Institutu za kostime. Sav novac prikupljen od karata za ovaj događaj ide za Institut. Međutim do karte za jednu od najsjajnijih noći nije lako doći, te će čast da budu pozvani  na ovaj događaj imati samo izabrane ličnosti iz sveta mode, filma, sporta, politike, muzike, biznisa, dok lista broji od 650 do 700 gostiju. Novitet od 2020-ih jeste i to da je na večeri dozvoljen i dolazak uticajnim ljudima sa društvenih mreža. Kako  bi prisustvovali večeri, zvanice mora da odvoje 30 hiljada dolara. Ceo događaj ispraćen je uz podršku i organizaciju jednog od najpoznatijih modnih magazina na svetu Vog.

S obzirom da je Vogue jedan od organizatora nije neobično da je presedavajuća ličnost ovog događaja od 1995. Ana Vintur, urednica samog lista. Sa njenim dolaskom kao presedavajuće, Met Gala je dobio i nova pravila. Prvenstveno da je datum održavanja prvi ponedeljak u mesecu maju, kao i da je mlađima od 18 godina, čak i uz prisustvo  roditelja pristup zabranjen, gostima je zabranjeno slikanje i snimanje, već samo list Vogue ima pravo na to, što kasnije biva objavljeno na njihovom sajtu. Sama večera ima svoj osmišljeni program, kroz koji zvanice sporovode domaćin i voditelj, dok samu dinamičnost događaja pokreću nastupi muzičkih zvezda. Govoreći o Met Gali, a ne spomenuti crveni tepih nije moguće. Mnogi ovaj crveni tepih smatraju drugačijim i posebnijim od bilo kog drugog. Naime bas na crvenom tepihu Met Gale godinama unazad zabeležene su najekstravagantnije i najzanimljivije kreacijekoje je  modnoi svet video. Met Gala posebna je i po tome što svake godine ima određenu dress code temu, koju zvanice nije u  obavezi  da ispostuju.

Ove godine u čast jednog od najvećih imena u svetu mode, preminulog Karla Lagerfilda, zvaničan dress code biće inspirisan njime, dok sam događaj ima naslov Met Gala 2023- A Line of Beauty. Gde će na izložbi u njegovu čast biti izloženo 150 njegovih kreacija, dok je bio kreativni direktor, Šanela, Fendija, Balmeina, Patua, Koloe. Izložba će imati dva toka ravnu i serpetinastu. Opus radova će veličati ceno bele uniforme i mantru Lagerfilda Trenerke su znak poraza. Za okruglin stolom kao domaćini pored Ane Vintur sedeće, Penelope Kruz, Mikejla Koel i Rodžer Federer.

Koliko je pojavljivanje na ovom događaju bitno govori i činjenica da se o nekim ličnostima i njihovim pojavljivanjima i  nakon toliko godina govori. Svakako da je jedan od najfactinantnijih trenutaka pjavljivanja na Met Gali prošle godine imala Blejk Lajvli, o čijoj se kreaciji i dan danas govori kaoo jednoj od najbolje obučenih. Pojavljivanje Kim Kardašijan u haljiini Menrlin Monro, bio je veoma zanimjiv, a naročito je bilo olsuškivanje tračeva da nije mogla da zakopča haljinu te da je zato nosila malu belu bundu preko zadnjice.  

Ko će ove godine biti najbolje odeven, o kome će se govoriti u negativnom, a o kome u pozitivnom kontekstu sačekaćemo do 1. maja.

U nastavku pogledajte kako je to izgledalo prošle godine:

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Sve što je nekada bilo nenormalno, danas je IN: Obavezno pročitajte tekst o modi iz 1950. godine

Sledeći članak

LA VIE EN ROSE u svakom smislu: Trend ruža kao prolećna modna senzacija

Ne propustite

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Zašto se kaže: “Šio mi ga Đura”?

“Šio mi ga Đura”, izraz je danas za nešto promašeno ili uzaludno

Lekcija o Rebeki J. Amodaj i prvom modnom salonu u Beogradu

U predratnom i ratnom Beogradu, trendove su zajedno sa Rebekom doktirali moderan