Foto: Pexels/Antoni Shkraba

Maska od lanenog semena – prirodni botoks

Početak
07/02/2024

Poznato je da su prirodni sastojci od vajkada bili glavni izvor nege kože lica i tela, ali i kose. Svima nam je negde uronjena u sećanje moć lekovitog bilja o kojima smo slušali predanja predaka, pa vođeni time često “prebiramo” po drogerijskim policama tražeći što prirodniji proizvod.

Međutim, u današnje vreme jako je teško pronaći odgovarajući proizvod, jer sa razvitkom inustrije i iz verovatno najbolje namere na tržište plasiraju raznorazne naprirodne “mešavine”. Preplavljeni prekomplikovanim proizvodima, čije liste sastojaka često ne umemo ni da pročitamo, vraćamo se korenima i onome što je već provereno i povoljno, a jednostavno za korišćenje i delotvorno.

Upravo iz tog razloga na društvenim mrežama postala je viralna maska za kosu i lice od lanenog semena.

Maska se vrlo lako pravi i sve što je potrebno su par kašika lanenog semena i čaša vode. Sjedinjene sastojke zatim kuvate i od momenta ključanja brojite od 5 do 15 minuta.

Foto: Pexels

Za masku za lice, poželjno je sačuvati i gel, ali i seme koje će poslužiti kao piling u staklenoj posudi za odlaganje. Možete nanositi masku svakog dana, na čisto lice. Ostavite da se maska osuši i možete dodati novi sloj do 5 puta, a zatim isperite vodom. Efekti ove maske su fascinantni, osim što usporava starenje, jer zateže, tonira i hidrira kožu, takođe može pomoći i borbi protiv bubuljica i akni, umanjuje široke pore i spečava višak sebuma.

Za masku za kosu, potrebno je odvojiti seme od gela, za to možete procediti smesu, ali je lakše ostaviti je da se prohladi oko 30 minuta, te će se sama odvojiti –  seme će pasti na dno, a gel će ostati na površini. U gel zatim možete dodati par kapi nekog ulja, po izboru – arganovog, ricinusovog ili jojobinog i zatim odložite ovu masku u staklenu posudu za čuvanje.  Maska se može nanositi nakon svakog pranja na vlažnu kosu i ne ispira se. Delovaće regenerišuće suvu i oštećenu kosu, a dodata ulja će pomoći protiv opadanja.

Foto: Pexels

Biljka lana je samonikla, zeljasta biljka i obično raste u poljima i pored puteva, ali se može i uzgajati, za šta traži dosta vode, a cveta u periodu od juna do avgusta. U cvetovima na viskom stabljikama lana, stvaraju se čaurasti plodovi sa mnogo semena. Svetlosmeđe seme lana je jako lekovito i korisno, po prirodi je sluzavo i uljasto kada se raspukne. Posebno treba obratiti pažnju na njegovo čuvanje i skladištenje, jer kada se dugo i nepropisno čuva, može početi da klija, a tada već postaje otrovno.

Preradjena biljka lana, osim što se koristi u farmaceutske svrhe, koristi se i u tekstilnoj industriji još od perioda starog Egipta i stare Grčke. Seme ove biljke jedno je od najvažnijih izvora sušivih ulja, od kog se proizvode sapuni, lakovi i bolje, a njena vlakna koja su izuzetno jaka i istegljiva, upotrebljavaju se za izradu sukna, konca, platna, papira, pa čak i izolacionih materijala.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Za šta je sve dobar niacinamid i na koji način se koristi?

Sledeći članak

Chanel kampanja u znaku ljubavi

Ne propustite

Svaki parfem može da traje duže: donosimo vam trikove za postojanost mirisa na koži

Svi se nekada susrećemo sa situacijom da nam miris koji smo priželjkivali

Porculanski ten, istaknuta boja usana: kako su se žene šminkale 1930-ih godina?

Šminka je neizostavan deo rutine skoro svake dame, a koliko se ona

Beauty saveti: kako postići izgled Parižanke u samo nekoliko koraka

Maskara i crveni ruž su neizbežni deo lepote svake Parižanke, a ostatak