Foto: Instagram/ @iamteyadora

LVER vremeplov: ovo su evrovizijske pesme sa najlepšom porukom

Početak
03/03/2024

Tokom proteklih godina Srbiju su na svetskom muzičkom takmičenju – Evroviziji, predstavljale pesme različitih žanrova i tematike. Zbog toga smo za vas pripremili neke od pesama koje su na ovom prestižnom muzičkom takmičenju svetu poslale najlepše poruke.

Snaga je u veri

Pesma koju zasigurno nikada nećemo zaboraviti je “Molitva”. Te davne 2007. godine je naša predstavnica Marija Šerifović u Helsinkiju pesmom poručila da koliko god unutrašnjih borbi vodili ili koliko god se bojali, molitvom i verom možemo pronaći snagu da se izborimo sa svim izazovima koje nosi život. Ovu snažnu poruku su prepoznali ljudi širom sveta, pa je pesma “Molitva” nagrađena pobedom.

Jedintvenost srpske kulture

Srpska kultura poznata je po brojnim tradicijama, običajima i narodnim verovanjima koje se vezuju za mnoge praznike. Etno baladom “Oro”, naša predstavnica Jelene Tomašević kroz zanimljive stihove peva o jednom verovanju koje se vezuje za naš veliki praznik – Vidovdan. Naime, u našem narodu se veruje da veče pre Vidovdana neudate devojke u snu vide svog budućeg muža. Ova pesma poslala je svetu poruku o lepoti različitosti kultura i tradicija.

Ljubav prema sebi

Pesme “Beauty Never Lies” predstavljala je Srbiju 2015. godine u Beču. Glavna poruku ove pesme bila je prihvatanju sebe i drugih bez obzira na fizički izgled, sekusalnu orjentaciju ili bilo koju drugu našu karakteristiku i osobinu. Ona slavi unutrašnju lepotu i snagu ljudskog duha. Bojana Stamenov nas je podsetila da prava lepota dolazi iznutra i da je spoljašnji izgled nešto prolazno.

Ljubav ne treba da boli

Pesma koja je nosila duboku poruku važnog društvenog problema predstavljala nas je 2016. na Evroviziju u Štokholmu. Naime, pesmom “Goodbya” (“Iza osmeha”) , Sanja Vučić ohrabruje ljude da ne ćute o problemima sa nasiljem, da ljubav ne treba da nas boli i da je svako od nas vredan iste.

U zdravom telu zdrav duh

Pesma koja je privukla dosta pažnje na Evroviziju u Torinu je pesma “In Corpore Sano” naše predstavnice Ane Đurić Konstrakte. Na neobičan način stihovi ove pesme skreće pažnju svetu na nepoštovanje osnovnih ljudskih prava, te ukazuje da svako od nas bez obzira na rasu, pol, nacionalnost ili bilo koju drugu društvenu podelu mora imati pravo na lečenje.

Čudesni cvet simbol moćne poruke

Na ovogodišnjoj Evroviziji u Malmeu predstavljaće nas pesma “Lila Ramonda”. Ova pesma u sebi krije duboku simboliku povezanu sa našom bogatom istorijom. Naime, ovaj cvet se nosi kao simbol Dana primirja u Srbiji u Prvom svetskom ratu. Lila Ramonda takođe predstavlja i „cvet feniks“, jer kada nastupi sušni period ona se osuši, ali je dovoljna jedna kap vode da je vrati u život. Naša predstavnica Teya Dora šalje poruka da uvek postoji nada i da iz najveće patnje ili nečeg lošeg možemo izvući pobedu ili nešto dobro.

NEWSLETTER

Foto: Pinterest/ @thesundaymode
Prethnodni članak

Knjige koje treba da pročitate u svojim dvadesetim

Sledeći članak

Najlepša ljubavna pisma slavnih – od Betovena do Fride Kalo

Ne propustite

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan

Bolero – priča o zapostavljenoj jugoslovenskoj grupi

Iako je njihov bend trajao svega par godina snimili su jedne od

Naša preporuka – serije inspirisane stvarnim događajima

Donosimo vam  serije koje su izuzetno intrigantne jer su zasnovane na stvarnim