Foto: Pexels

LA VIE EN ROSE vodič – kako pravilno kombinovati boje tokom odevanja?

Početak
01/08/2023

Ako želite da razumete modni spektar boja, onda ste na pravom mestu, jer smo za vas spremili vodič za pravilno kombinovanje boja tokom odevanja.

Danas vam detaljno objašnjavamo kako da pravilno spojite boje koje bi vam savršeno pristajale i stvorile kontrast, bez narušavanja ravnoteže. Važno je bolje razumeti kako boje funkcionišu jer možete da napravite grašku koja rezultira loš izgled. Ako boje nisu dobro ukombinovane, bez obzira na to koliko je vaša odeća skupa, nećete izgledati lepo. Kada jednom pročitate ovaj članak, savetujemo vam da ga sačuvajte kako biste svaki sledeći put tokom odevanja pogodili “pravo u centar” sa bojama.

Kako znati koje se boje slažu?

Korišćenje boja i njihovo pravilno kombinovanje važno je zbog dojma koji ostavljate, isto koliko i vrstom garderobe. Odabir savršene palete u modi je ono što vas izdvaja. I zato su boja i njene teorije ključ za ne samo odeću, već i sve ostalo poput enterijera, kose, šminke i mnogo toga. Da bi boje “radile” za vas, neophodno je razumeti teoriju harmonije i psihologiju boja.

Foto: Pexels

VAŽNO – Kakve sve boje postoje?

Osnovne boje su crvena, žuta i plava. Nijedna druga se ne može mešati sa njima, budući da ostale nastaju stapanjem navedenih.

Sekundarne boje su kombinacija primarnih. Dakle, crvena + žuta = narandžasta, crvena + plava = ljubičasta, a plava + žuta = zelena.

Tercijarne boje su kombinacija primarnih i sekundarnih boja. Mešanjem ovih boja dobijate nijanse poput mente, akva boje, korala…

Nijanse boja kao što su crvena, narandžasta, žuta, braon, itd. su tople boje – one čine da stvari izgledaju manje, i zato većina nas radije nosi toplije boje kada želimo da izgledamo vitkije. Boje poput nijansi plave, ljubičaste, zelene, itd., su umirujuće, odnosno hladne boje.

Neutralne boje su “prigušene” nijanse. Pod njima se podrazumevaju crna, siva, bela, sivobela, tamnocrvena, itd.

Principi usklađivanja boja?

Jedan od osnovnih principa za usklađivanje vaše odeće, jeste kombinovanje boja koje bude harmoniju. To je stvar koju treba zapamtiti kada ujutru otvorite ormar.

LA VIE EN ROSE vam donosi savete kako da uskladite boje tokom odevanja.

Crvena i zelena, ljubičasta i žuta, plava i narandžasta su komplementarne boje, kako samo ime kaže i najbolje funkcionišu kada se spoje. Oni su suprotni jedno drugom na spektru. Možda vam deluje čudno, ali kada ih ukombinujete – rezultat će biti pun pogodak. Ako pažljivo osmotrite, primetićete da vaša garderoba za proleće i leto uglavnom sadrži navedene boje.

Usklađivanje dve ili tri neprekidne nijanse na krugu boja koje se dobro mešaju jedna sa drugom naziva se analogno podudaranje boja. Kada sastavite svoj autfit ovako, izgleda upadljivo, ali sa stilom. Ako se pitate kako da stilizujete na primer svoj narandžasti ili bež kaput, izaberite istu najansu sa prelamanjima.

Kombinacija boja koje su podjednako udaljene jedna od druge na spektru naziva se „trijadna šema“. Trijadne šeme mogu da sadrže tri primarne, sekundarne ili tercijarne boje. Možete odabrati prigušene nijanse da biste napravili idealni spoj. Na primer par zelenih loaferica sa pastelno ružičastim vrhom ili puderasto plavim dodacima izgledaće sofisticirano.

Ako ste bleđe puti, izaberite topliju stranu palete. Možete se opredeliti za svetlije ili toplije nijanse braon, boje korala, meda, zlata, itd., jer izgledaju neverovatno na ovom “tonu” kože. Ako ste pak tamniji, izaberite hladnije nijanse poput sive, različite nijanse zelene, vodene, smaragdne itd., jer mogu biti savršena kombinacija boja odevnih kombinacija, ali takođe i šminke za oči.

Oblačenje nije samo bacanje nasumičnih komada odeće na sebe. To je umetnost i zahteva napore. Svakako, spektar boja mnogima je otvorio oči i naterao ih da bolje sagledaju značaj boja kada je u pitanju moda.

Jedan od načina da saznate koje boje vam bolje pristaju je da pogledate svoje vene. Zelene vene jednake su toplom podtonu, a plave vene su hladne.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

CHANEL x Barbie: Zašto je francuska modna kuća pristala na saradnju?

Sledeći članak

DEO I – činjenice o modi koje će vas začuditi

Ne propustite

Cult Gaia – Jedan od retkih brendova u čije kreativne torbice ulažemo ovog leta

Inspiracija iz prirode unapređena futurističkim avangardnim oblicima, čini aksesoare brenda Cult Gaia,

Modernija verzija mode 90-ih: Fendi predstavio novu kolekciju za sezonu proleće/leto 2025

Fendi kolekcija za proleće/leto 2025 oličenje je savremene muške odeće... Pitanje je,

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,