Foto: Facebook/The Royal Family

Kralj Čarls na krunisanju nosio odelo predaka: Ovo su detalji sa ceremonije

Početak
08/05/2023

Britanski kralj Čarls III, koji se ceo život zalagao za štedljivost, nosio je na krunisanju odeću koju su nosili preci na tronu, uključujući predmete i odeću koja je pripadala njegovim roditeljima.

Čarls (74) – punim imenom Čarls Filip Artur Džordž, krunisan je 6. maja u Vestminsterskoj opatiji, a tokom velike ceremonije nosio je kraljevsku odeću koja je bila ukrašena verskim i istorijskim simbolima.

Brojni predmeti koje je Čarls imao na sebi, kao što je kruna i žezlo, stari su vekovima, dok se neka odeća koju je nosio pojavljivala tokom krunisanja 1821. godine, saopštila je Bakingemska palata, a prenosi Rojters. Među odećom su bile i specijalne rukavice napravljene za njegovog dedu, Džordža VI.

Foto: Facebook/The Royal Family

“Imamo sjajnog, štedljivog, pažljivog kralja koji će pre da koristi nešto staro, nego da ima novo”, rekla je Debora Mur, izvršna direktorka “Dentsa”, kompanije koja je napravila rukavice sa zlatnim povezom za kralja Džordža VI tokom krunisanja 1937. godine.

Kraljevska krojačnica

U Londonu, u ulici Savil rou, poznatoj po krojačima koji već 150 godina oblače britansku kraljevsku porodicu, sašiveno je na stotine crvenih i zlatnih uniformi za krunisanje kralja Čarlsa III, 6. maja.

„To je prava čast“, ​​rekao je vojni krojač Džil Voker, koji je bio u pripravnosti na dan krunisanja od 4 sata ujutro i izvršavao konačna podešavanja. Voker je istakao da je na krunisanju sve izgledalo besprekorno, da je to istorijski događaj i da je cela ekipa ponosna zbog rada na uniformama i odelima.

Promena monarha zahtevala je i zamenu obeležja, tako da su Čarlsova kruna, dugmad i kraljevski monogram bili prišiveni na svečane uniforme vojne povorke od 6.000 ljudi.

Gde je bio princ Hari?

Hari je došao na očevo krunisanje u personalizovanom Dior odelu, a sedeo je tek u trećem redu Vestminsterske opatije, dva reda iza brata, princa Vilijama i supruge Kejt sa decom. Nije ga bilo ni na balkonu Bakingemske palate sa koje su kralj Čarls, kraljica Kamila i drugi članovi porodice pozdravili masu ljudi.

Foto: Instagram/Printscreen

BBC saznaje da Hari navodno nije ni bio pozvan na balkon.

Napisao je i da ga otac nije zagrlio kada je Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, kao i da se potukao sa bratom zbog Megan Markl. Hari je stigao iz Kalifornije u London dan uoči krunisanja, ali se odmah posle ceremonije vratio u Ameriku kako bi stigao na rođendan svog sina Arčija. Arči je ostao u Los Anđelesu sa majkom, vojvotkinjom od Saseksa, gde će proslaviti četvrti rođendan.

Hari se povukao iz kraljevske porodice, odnosno svih dužnosti 2020. godine. Njegova supruga, Megan Markl, nije ni doputovala u London. Mediji prenose da je Hari posle krunisanja ušao u automobil ispred Vestminsterske opatije u Londonu i ukrcao se u avion za Los Anđeles.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta su PANTONE BOJE i zašto su važne u modi?

Sledeći članak

Put kroz Jugoslaviju: Ovako se nekada letovalo u bivšoj državi

Ne propustite

Oaze u Srbiji za odmor od gradske buke: pronašli smo kućice u kojima ćete uživati

Ukoliko želite da pobegnete negde za vikend, a niste ljubitelj hotelskog smeštaja,

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena