Kosa vs. morska voda: kako je negovati tokom leta?

Početak
08/06/2024

More, sunce, vrućina… Sve ovo leti šteti vašoj kosi, a uz naše savete sačuvaćete njenu lepotu.

Nega kose na moru počinje prevencijom – ne dozvolite da se vaša kosa previše ošteti, jer nikakva nega (ma koliko dobra bila) neće povratiti kosu ako joj dozvolite da se previše ošteti. To postižete pre svega tako što je ne izlažete suncu, koje je dosta isušuje; ispod suncobrana, kosa će i dalje biti pod uticajem toplote i ultraljubičastog zračenja, pa je nošenje šešira na plaži neophodno za aktivnu zaštitu.

Foto: Pexels

Ne vlažite kosu previše, jer je voda (verovali ili ne) dodatno isušuje. Posle svakog odlaska na more, morate je oprati svežom vodom; kristali soli koji ostaju na vašoj kosi mogu ući u šupljine u kosi i tako je izuzetno oštetiti i dovesti do lomljenja. Korišćenjem šampona ili losiona sa UV zaštitom i pridržavajući se gore navedenih saveta, minimiziraćete neizbežno oštećenje na moru. Ako imate farbanu kosu, šampon koji koristite treba da ima antioksidante kako bi vaša boja trajala do kraja odmora. Nakon izlaganja slanoj vodi i suncu, potrebno je rehidrirati kosu i vratiti joj jačinu i sjaj.

Koristite hidratantne kreme i balzame – najbolje one posebno napravljene da neutrališu neželjene efekte nastale na plaži. Po povratku sa letovanja posetite svog frizera, odstranite rascvele i oštećene krajeve, uradite neki dubinski tretman za oporavak kose i, naravno, osvežite boju koja je izbledela posle letovanja.

Brazilsko sušenje je još jedan način za obnavljanje vlasi. Imajte na umu da je farbana i tretirana kosa daleko osetljivija od prirodne i da boravak na moru može pozitivno uticati na prirodnu, dok će tretirana kosa o kojoj ne brinete, biti jako oštećena nakon desetodnevnog boravka na plaži.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kilian Paris parfemi – po čemu se izdvajaju i zašto su toliko traženi?

Sledeći članak

Predstavljen novi dizajn bočice kultnog Chanel parfema

Ne propustite

Pamela Anderson već godinu dana ne koristi šminku: otkrila na koji način neguje lice

Jedna od najseksipilnijih glumica, koja je pokrenula trend “bez šminke”, nedavno je

Nega kože ruku je važna i tokom leta – donosimo vam savete za njeno održavanje

Jedan od najčešćih dermatoloških problema je isušena koža. Neki od faktora koji

Šta tokom leta šteti našoj kosi? Donosimo vam odgovore i važne savete za prevenciju oštećenja

Za svega dva dana stiže nam jedno od najvoljenijih godišnjih doba, leto.