Foto: Pexels.com

Korak po korak do savršeno glatkih nogu

Početak
02/04/2024

Sa dolaskom proleća i toplijih dana, želja za savršeno glatkim nogama postaje sve veća. U ovom periodu, kada se pripremamo za nošenje kratkih haljina i suknji, važno je pronaći najefikasnije metode za uklanjanje dlačica.

Predstavljamo vam pregled najvažnijih metoda za održavanje glatkih nogu, uz savete stručnjaka za njihovu optimalnu primenu.

Brijanje: Brzo i privremeno rešenje

Foto: Pexels.com

Brijanje ostaje najpopularniji način uklanjanja dlačica, iako nije tako jednostavno kao što se može činiti na prvi pogled. Potrebno je malo strpljenja i pažnje kako bi se postigle savršeno glatke noge, a evo nekoliko koraka kako možete postići sjajne rezultate bez problema sa urastanjem dlačica ili drugih iritacija:

 1. Priprema kože: Duži boravak pod tušem omekšava kožu i dlačice, čineći ih lakšim za uklanjanje. Preporučuje se tuširanje pre brijanja kako bi koža bila spremna.
 2. Piling: Redovno korišćenje pilinga uklanja mrtve ćelije sa kože, olakšavajući brijanju i sprečavajući zapušavanje brijača. Ovo je takođe korisno za prevenciju urastanja dlačica.
 3. Korišćenje kreme za brijanje: Gelovi, kreme ili pene za brijanje omekšavaju kožu i štite je tokom procesa brijanja, omogućavajući brijaču da efikasnije ukloni dlačice.
 4. Izbegavanje uraslih dlačica: Brijanje preko uraslih dlačica može izazvati iritaciju, pa se preporučuje zaobilaziti te delove kože ili koristiti proizvode koji pomažu u njihovom izbacivanju.
 5. Pravilno usmeravanje brijača: Počnite brijanje u istom pravcu kao rast dlačica, a zatim pređite u suprotnom pravcu kako biste postigli glatki rezultat.
 6. Redovno čišćenje brijača: Čišćenje brijača nakon svake upotrebe sprečava nagomilavanje prljavštine i dlačica, čime se produžava njegova efikasnost i smanjuje rizik od iritacija.
 7. Hidratacija nakon brijanja: Važno je naneti hidratantnu kremu nakon brijanja kako bi se koža oporavila od procesa i vratila joj se vlažnost. Prirodna ulja poput suncokretovog i kokosovog mogu biti odličan izbor za hidrataciju.
 8. Održavanje oštrine brijača: Brijač treba redovno menjati kako bi se osigurala njegova efikasnost i izbegle iritacije. Preporučuje se zamena brijača na svake 2 do 3 nedelje, u zavisnosti od učestalosti brijanja.

Kreme za uklanjanje dlačica: Efikasne, ali ne najbolji izbor za osetljivu kožu

Foto: Pexels.com

Kreme za uklanjanje dlaka su postoje na tržištu već dugo vremena, ali su ranije bile manje popularne zbog ograničenog izbora i neugodnih mirisa. Međutim, danas se situacija potpuno promenila. Na tržištu postoji širok spektar krema za depilaciju sa različitim mirisima, što korisnicima omogućava da izaberu proizvod koji im najviše odgovara.

Ove kreme obećavaju ne samo brzo uklanjanje dlačica bez bola, već i svilenkasto glatke rezultate za samo nekoliko minuta. Važno je napomenuti da je ponavljanje tretmana ključno za tamnije i deblje dlake, ali se preporučuje jedan dan pauze između tretmana kako bi se izbegle iritacije kože.

Pored toga, moderne kreme za depilaciju ne samo da uklanjaju dlačice već i sprečavaju njihov ponovni rast, čineći kožu mekom i hidriranom nakon upotrebe. Mnoge žene su iznele pozitivna iskustva o ovim proizvodima na Internetu, što dodatno potvrđuje njihovu efikasnost i popularnost među korisnicima.

Prednosti korišćenja krema za depilaciju:

 1. Efikasno i brzo: Kreme za depilaciju omogućavaju brzo uklanjanje dlačica sa širokih površina kože za vrlo kratko vreme, često za samo 15 minuta.
 2. Ekonomičnost: U poređenju s drugim metodama uklanjanja dlačica kao što su posete kozmetičkim salonima ili upotreba epilatora kod kuće, kreme za depilaciju su ekonomičniji izbor.
 3. Jednostavna upotreba: Korišćenje krema za depilaciju je vrlo jednostavno i ne zahteva specijalno znanje ili veštine, što ih čini prikladnim za sve korisnike bez obzira na iskustvo.
 4. Bezbolnost: Jedna od ključnih prednosti krema za depilaciju je što omogućavaju bezbolno uklanjanje dlačica, što je privlačna opcija za sve koji žele neinvazivan i bezbolan metod uklanjanja dlačica.

Korišćenje kreme za depilaciju je jednostavno i pruža negu koži. Dok depilacija često uključuje izvlačenje dlake iz korena, kreme za depilaciju uklanjaju samo površinski sloj dlake. Međutim, savremene formule ovih krema usporavaju rast dlake, produžavajući vreme između tretmana.

Kako se koristi krema za depilaciju?

Prvo, uradite alergo test kako biste proverili podnošljivost kreme na koži. Nanesite malu količinu kreme na predeo kože, kao što je unutrašnja strana lakta, i ostavite da deluje prema uputstvu na ambalaži. Ako se ne pojavi iritacija u roku od 24 sata, možete sigurno koristiti kremu. Kada ste sigurni da je krema bezbedna za upotrebu, ravnomerno je nanesite na željeni deo tela koristeći špatulu koja je obično priložena uz kremu. Nanesite je u srednjem do debljem sloju, bez utrljavanja. Ostavite kremu da deluje prema vremenskim uputstvima na pakovanju, obično između 5 i 10 minuta. Vreme delovanja može varirati zavisno od tipa kreme. Nakon isteka vremena, probajte ukloniti deo kreme sa manje površine kože. Ako se dlaka lako uklanja, vreme je da uklonite celu kremu. U suprotnom, ostavite kremu da deluje, ali ne duže od preporučenog vremena. Kremu uklonite u smeru rasta dlake, nikako suprotno. Nakon uklanjanja, operite kožu toplom vodom bez sapuna. Na kraju, nanesite ulje ili mleko za negu nakon depilacije kako biste umirili i nahranili kožu.

Važno je primetiti da se kreme za depilaciju ne smeju koristiti na upaljenoj, iritiranoj, oštećenoj ili izgoreloj koži.

Voskom protiv dlačica: Efikasnost sa priznanjem boli

Foto: Pexels.com

Depilacija je neizostavan deo rutine ulepšavanja, pružajući najpouzdaniji način uklanjanja neželjenih dlačica mehaničkim putem uz pomoć voska. Postoje mnogi razlozi zbog kojih se skoro svaka žena, ali i poneki muškarac, susreće sa depilacijom od tinejdžerskih dana: estetika, higijena, ali i zdravstveni aspekti.

Razlike između toplih i hladnih voskova leže u načinu primene. Topli vosak se nanosi špatulom na kožu klijenta u smeru rasta dlačica, a uklanja se rukom u suprotnom smeru. Zahteva veštinu, i idealan je za osobe sa jakim dlačicama koje se ne mogu ukloniti jednim potezom. Ova metoda omogućava više ponavljanja tretmana dok se ne uklone sve dlačice.

Sa druge strane, hladni vosak se nalazi u patroni koja se prisloni na kožu, nanosi se u smeru rasta dlačica, preko njega se stavlja traka za depilaciju i uklanja se u suprotnom smeru. Hladni vosak je ekonomičnija opcija koja se brže primenjuje, ali može izazvati nešto jači piling kože i ne preporučuje se za osobe sa osetljivom kožom.

Depilacija voskom je proces koji, uz odgovarajuću negu kože, može biti efikasan i prijatan za sve koji ga koriste. Interval između tretmana se produžava vremenom, a preporučuje se tretman voskom dan ili dva pre važnog događaja radi oporavka kože.

Epilacija: Trajni rezultati uz stručnu negu i pripremu

Foto: Pexels.com

Najsavremeniji metod uklanjanja dlačica poslednjih godina jeste trajna epilacija, koja se obično vrši laserom ili IPL tretmanima. Ovaj proces oštećuje koren dlake, sprečavajući njen ponovni rast pružajući trajan rezultat. Potrebno je nekoliko tretmana da bi se postigao željeni efekat, ali su rezultati izuzetno zadovoljavajući.

Iako epilacija zahteva vreme i stručnost, njeni dugoročni rezultati čine je idealnim rešenjem za one koji žele glatku kožu bez stalnog održavanja. Važno je obratiti se dermatologu za stručan tretman i pravilnu pripremu kože pre postupka, kako bi se postigao najbolji mogući efekat.

Takođe, pre epilacije je preporučljivo izbegavati sunčanje kako bi koža bila u optimalnom stanju za tretman. Nakon epilacije, koža se obično neguje specijalnim preparatima kao što je pantenol krema kako bi se umirila i obnovila. Posle potpunog oporavka, koža postaje glatka i baršunasta, pružajući dugotrajan osećaj svežine i lepote.

Depilacija šećernom pastom: Prirodno i negujuće

Foto: Pexels.com

Depilacija šećernom pastom je jedan od najstarijih i najprirodnijih načina za uklanjanje dlačica, čak se pripisuje i čuvenoj egipatskoj kraljici Kleopatri, zato se drugačije naziva Egipatska depilacija. Ova metoda ima mnoge prednosti koje je čine popularnom i danas.

Jedna od osnovnih prednosti depilacije šećernom pastom je što se lako uklanja sa kože, a sam tretman nije previše bolan. Šećerna pasta za depilaciju se sastoji od prirodnih sastojaka koji neguju kožu i istovremeno deluju kao blagi piling. Zbog svoje neagresivnosti, može se koristiti na svim delovima tela, uključujući i veoma osetljive regije. Osim što uklanja dlačice, ovaj tretman takođe uklanja i mrtve ćelije kože, ostavljajući tretiranu površinu hidriranom, mekom i glatkom na dodir. Posebno je efikasna u uklanjanju izuzetno kratkih dlačica, što je dodatna prednost ovog metoda.

Pre primene, dlake trebaju biti dužine od 2 do 5 milimetara radi efikasnog tretmana. Prvo je potrebno blago zagrejati pastu. U letnjim mesecima, ovaj korak može čak i da se preskoči kod određenih proizvoda. Zatim se mala količina paste uzima iz posude i oblikuje prstima dok ne postane elastična i rastegljiva. Nanosi se na čistu i suvu kožu, suprotno od smera rasta dlačica. Nakon nanošenja, pasta se uklanja brzim, energičnim pokretom u smeru rasta dlačica.

Šećerna pasta za depilaciju je potpuno prirodna i pristupačna metoda koja vam može pomoći da se rešite neželjenih dlačica. Njen jednostavan postupak i blage komponente čine je boljom opcijom od voska. Osim toga, možete je napraviti i kod kuće koristeći jednostavan recept koji vam ostavljamo ovde:

Za pravljenje šećerne paste, trebaće vam:

2 šolje šećera

1/4 šolje limunovog soka

1/4 šolje vode

Koraci za pripremu su sledeći:

Pomešajte sve sastojke u dubokoj posudi. Zagrevajte smesu na blagoj vatri, postepeno i pažljivo, kako bi se šećer potpuno otopio. Bitno je da smesa ne proključa. Nakon što se šećer otopi, sklonite posudu s vatre i ostavite pastu da se ohladi. Ohlađenu pastu prespite u sterilnu staklenu ili keramičku posudu koju možete zagrevati u mikrotalasnoj ili na pari.

Spremne za testiranje ove drevne metode lepote?

Preporučuje se da pre upotrebe bilo koje metode uklanjanja dlačica, izvršite testiranje na manjoj površini kože kako biste proverili njenu podnošljivost. Nakon tretmana, važno je pružiti koži adekvatnu negu kako biste sačuvali glatkoću i izbegli iritacije.

Uz dolazak proleća i toplijih temperatura, održavanje kože hidriranom i redovno eksfoliranjem, zajedno sa odabirom prave metode za vaše potrebe, omogućiće vam da uživate u dugotrajno glatkoj koži bez neprijatnosti ili komplikacija. Uz besprekorno njegovanu kožu, osećaćete se sigurno i prijatno u svakoj situaciji, pružajući svojoj lepoti punu pažnju koju zaslužuje. Osim toga, redovna hidratacija će održati vašu kožu zdravom i negovanom, pružajući vam samopouzdanje i odvažnost da se istaknete i zablistate tokom prolećnih dana.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ključne razlike između BB i CC krema

Sledeći članak

Pripremite lice za leto uz obavezne mere nege

Ne propustite

“Lansiran” PRADA balzam koji menja boju pri dodiru sa usnama

Brend PRADA je nedavno predstavila liniju od pet negujućih balzama za usne

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Miris sunca na koži zatvoren u bočici – prvi parfem za muškarce Pharrella Williamsa

Vizionar, koji je uspešno realizovao sve svoje projekte, sada je lansirao najnoviji