Foto: Pexels

Koliko se zapravo razumete u modu?

Početak
09/11/2023

Svaka žena barem jednom nedeljno stane ispred svog garderobera sa konstantacijom “Nemam šta da obučem”, iako se oko nje nalazi sijaset stvari. Međutim svaka dama zna da jedna košulja, pantalone i još pokoji komad odeće nije dovoljan… Uvek tražimo više. Koliko puta se baš Vama desilo da ste određenu stvar kupile, a već sledeće sezone to više nije bilo u trendu, ili ste pak naišle na baš onu belu košuljicu od pre par sezona koju ste zaturile na dnu ormara, a danas je potpuni hit…

Čitati o modi, a ne spomenuti njen istorijski razvoj nije moguće. Skoro svaka decenija jeste iznedrila određene trendove što onih koji se tiču oblačenja, frizure ili šminke. Isto tako, svaka od ovih dekada donela je modnom svetu određeno obeležje, neke od njih su brzo otisle u zaborav, a neke su postale opšteprihvaćene… Verujemo da se sećate perioda kada ste bile tinejdžerke i smejale se modi vaših baka i mama, zvonaricama, pantalonama na ivicu, satenskim košuljama, dok ste sedele na krevetu sa poderanim uskim farmericama, grejačima za noge i kačketima.

Foto: Wikipedia/Public domain

Danas je sasvim prihvaćeno videti u društvu spoj nespojivog. Maksima “Odelo ne čini čoveka“, je danas potpuno izokrenuta i pogrešno korišćena. Ono što je nekada bilo nezamislivo kombinovati danas je prihvatljiva stvar, što među devojkama, što među muskarcima. Da li je današnja omladina svesna svog neznanja o modi? Danas su devojke sa lepom frizurom, koje obuku suknju, sako i košulju čudno gledane, a mladići koji bi se odlučili za odelo, a da ne idu na neku svečanost smatrani čudacima.

Upravo takav stil je nekada bio karakterisan kao priznata moda. Ali, koliko su ljudi danas zapravo svesni o modi? Gledajući slike Odri Hepbern, Grejs Keli, Merilin Monro, nemoguće je ne zapitati se šta je ove žene činilo boginjama lepote? Tada je stil i način oblačenja, kao držanja i nošenja odeđenog modnog komada doprinosio celukupnoj ličnosti… Međutim da li danas za sebe istinski možemo da kažemo da smo dame sa stilom?

U.S. President Herbert Hoover and film star Mary Pickford/ 1931. Foto: Wikipedia/Public domain

Hoće li uske farmerice sa košuljom svakoj dami stajati lepo? Jedna od najvećih grešaka koju svi prave jeste puko trčanje za stilom i kupovina stvari koje se nose jer su “u modi”.

Foto: Pexels

Važno je pratiti liniju svog tela, oblik lica i odevati se u pogledu na to. Niste u trendu ako nosite ono što svi nose, a da vam u tome nije prijatno, niste zadovoljne i nemate samopuzdanja. Možda je upravo ovo najveći problem današnjice – kombinovanje stvari koje nikako ne idu zajedno i uklapanje u društvene odnose posredstvom opšteprihvaćene mode.

Možemo li onda da potvrdimo i vratimo maksimu da “Odelo IPAK čini čoveka”?

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Saopštena tema Met Gale 2024. – da li će nas poznati razočarati stilom?

Sledeći članak

Kako odeća koju nosimo utiče na nas?

Ne propustite

Roberto Kavali: Više od mode

Italijanski modni gigant Roberto Kavali, koji nas je napustio 12. aprila ove

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Otvorena spektakularna Dolce & Gabbana izložba u Italiji

Dolče & Gabana, poznati italijanski dizajneri otvorili su u Milanu izložbu “Od