Foto: Pexels

Koje cveće najbolje izdržava zimu?

Početak

Oduvek je važilo pravilo da kada damu želite da izvedete na sastanak, bilo ljubavni ili poslovni, stvar koju morate poneti sa sobom kao mali znak pažnje jeste cvet ili buket. Uglavnom odabir padne na ružu, jer se smatra najelegantnijom i najženstvenijom, međutim, postoji još nekolicina cvetova koje dame vole, kao što su orhideje, kale, jasmini, hrizanteme, gardenije…

U samom naletu opčinjeni njihovom lepotom na jednu stvar uvek zaboravimo. Koliko puta vam je se desilo da ste dobili prelep buket ili samo cvet koji ste naravno stavili u vazu,  a on uvenuo nakon samo dva dana? Još gore ukoliko ste zaljubljenik u biljke i cveće, koliko puta ste došli u situaciju da morate da bacite ili obrezujete određenu vrstu samo zato što niste znali kako da je negujete ili da ne podnosi zimu.  Biljke jesu, veoma osetljiva kategorija te je imati sopstvenu kućnu baštu veoma izazovan i odgovoran posao. Prvenstveno, svako ko bi voleo da u svom okruženju nabavi određenu biljku potrebno je da se informiše o njoj i njenim najvažnijim karakteristikama.  Da li je poželjno čuvati je u sobi, s obzirom da većina vrsta ne podnosi sobnu temperaturu, zatim kako negovati listove, a ukoliko je sunčano vreme kada i kako je okretati prema suncu, hoće li joj škoditi ili ne? Zima jeste poznata i kao mesec tokom koga biljke spavaju zbog izuzetno niskih temperatura, ali postoje one vrste koje mogu da izdrže ovo hladno vreme. Ukoliko ste se pak za osvežavanje sopstvenog eksterijera pokojim komadom cveta posegli ovih hladnih zimskih dana naredno cveće biće prava prilika. Visibaba, kukurek, ljubičica, dan i noć, lepa kata, pampas trava, mahonija, jesu samo neke od vrsta koje mogu da opstanu zimi. S druge strane ukoliko želite da vaš cvet bude i estetski i pogodan za ovaj period donosimo vam spisak biljaka koji će opstati na ovim niskim temperaturama.

Foto: Pexels

Kamelija

Jedan od najstarijih cvetova sa kojim se covečanstvo susrelo i koje je počelo da se gaji. Ne nazivaju je bez razloga kraljicom cveća i sobnom biljkom. Vreme cvetanja ove biljke jeste od jeseni do proleća, a bitna karakteristika je da veoma sporo raste. Potiče iz porodice čajeva i žbunastog je rasta, sa predivnim cvetovima i tamnozelenim listovima ovalnog oblika,koje ne opada, a boje cveta ove biljke u zavisnosti od cveta mogu da budu šarenolike, bele, crvene, roze ili šarene, a imaju i veoma upešatljiv miris.Smatra se jednim od najsenzualnijih cvetova i vezuje se za ženu i nežnost. Gaji se u saksiji, ali može da nikne i direktno iz zemlje. Drugo ime za ovaj cvet jeste i Japanska ruža ili Zimska lepotica. Naime ovaj cvet može da izdrzi veoma niske temperature,a nije neobično da čak i pročveta u periodu zime. Voli polusenku i senku, zaštitu od vetra i sunca. Ova vrste voli  vlagu, međutim ima prevuše vlage izazvati truljenje korena te je potrebno bizi veoma obazriv , dok traži i blago kiselo zemljište za rast. Veoma je bitno i kojom vodom je začivate jer ne podržava krečnjak kog ima u vodi sa česme, te će listovi postati ocvali. Postoji verovanje da ako se sadi na severnoj strani kuće da će brze porasti.

Iris

Prepoznatljiva po svom obliku, zanimljivih boje, bele, žute, roze, crvene, kao i najpoznatije plave. Nije neobično i da se pronađe u dve boje. Druge ime za ovu biljku jeste i perunika ili kako ga nazivaju cvet bogova. Cveta od aprila do juna, a neke vrste i do septembra. Voli vlažno, rastresito i suvo zemljište bogato humusom, kao  sušu, ali i sunce.  S obzirom da potiče iz močvarnih predela, može se saditi na obalama jezera, potočiće ili bilo koje vode.  Obavezno je prihranjivanje i umereno zalivanje. Prihranjivanje se obavlja u proleće. Simbol je vere, nade, prijateljstva.

Ciklame

Ciklama je saksijska i sobna višegodišnja biljka, no postoji period mirovanja kada raste samo njen podzemni deo, dok se nadzemni  suši. Preživljava od novembra do aprila, a nekada i juna. Listovi su joj srcastog oblika zelene boje, sa sivim šarama. Ne vole suv vazduh i  mrak, te joj u takvim uslovima drške postanu savitljive, a listovi požute. Potrebna joj je svetlost, ali ne i jako sunce, dok se preporučuje da će najbolje preživeti pored prozora. Voli vlažan vazduh i najbolje opstaje na temperaturi od 15 do 20 stepeni. Podržava vlazno tlo i poleva se dva put nedeljno, ne direktno, već je potrebno staviti tanjirić vode ispod saksije kako bi biljka upila. Ukoliko je na hladnom mestu dovoljno je i politi je jednom nedeljno.

Klematis

Penjačice ili puzavice, kako drugačije nazivaju ovu biljku, predstavljaju jedan od najlepših vrtnih cvetova. Mogu da rastu uz zid, prozor, drvo, ogradu, bilo gde gde imaju oslonac za penjanje. Mogu da budu različitok oblika i veličine a boje cveta idu od bele, ljubičaste, plave… Ova penjacica je veoma zahteva za sadnju te je potrebno voditi računa o mestu i vremenu njene sadnje. Prvenstveno mora biti zasađena u senci, od direktnog sunca, ali opet na mestu do koga će sunce dopirati bar 6 sati tokom dan. Sadi se krajem zime ili početkom proleća, dok tlo mora da bude plodno i drenirano, a koren biljke ne previše jak, jer će ugroziti njen rast. Ukoliko je vazduh los može da se razboli od pepelnice.  Klimaris je poprilično otporan na mraz te tokom zime nije potrebna velika zaštita, sem minimalne od hladnoće. Dve važne stavke pripreme klematisa za zimu jesu biljni pokrov i obrezivanje grmlja. Kao štit za klematis može se koristiti lutrasil ili bilo koji pokrovni materijal.

Erika

Nazvana još i kraljicom zime ova zimzelena  biljka dokazuje da joj ni temperature koje idu ispod minusa ne mogu nista. Najbolje cveta na temperaturi od 5 do  15 stepeni. Ova biljka prvenstveno je predodređena za balkon  zbog svojih predivnih nijansi bele, ružičaste, crvene ili ljubičaste boje. Vreme cvetanja joj je od januara do marta. Nimalo nije zahtevna za održavanje a jedina stvar koju ova vrsta zahteva jeste da na dnu saksije budu izbušene zbog drenaže koja je klučna za njen opastanak.  Na početku je potrebno zalivati jednom do dva puta nedeljno,a  nako toga jednom. Prilikom dodira sa sunčevim zracima može da promeni boju ali je svetlost neće oštetiti.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako se nakada putovalo avionima?

Sledeći članak

Novogodišnji pokloni koje možete napraviti sami

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i