Foto: Pexels.com

Koja je “normalna'” količina opadanja kose tokom kupanja i kako je smanjiti?

Početak
04/06/2024

Ako ste zabrinuti zbog opadanja kose pod tušem, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da smanjite količinu njenog gubitka.

Gubitak kose je uobičajena briga za mnoge i prirodno je zapitati se šta se smatra „normalnom“ količinom gubitka, naročito tokom kupanja. Istina je da intenzitet ovog problema može varirati od osobe do osobe i ono što se smatra normalnim za jednu osobu možda neće biti isto za drugu itd.

Procenjuje se da u proseku dnevno ispadne 50 do 150 vlasi, prema Birdiju. Ovo uključuje kosu koja prirodno opada tokom dana, kao i kosu koja se gubi tokom aktivnosti kao što su tuširanje, četkanje ili stilizovanje.

Kada je u pitanju tuširanje, normalno je da izgubite kosu jer voda i šampon “opuštaju kosu”. Međutim, ako primetite da vam ona opada u većoj količini, to može biti znak određenog unutrašnjeg problema, kao što su stres, hormonske promene ili drugo zdravstveno stanje, piše Diva.hr.

Ukoliko ste zabrinuti zbog gubitka kose pod tušem, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da smanjite količinu gubitka kose.

Prvo, budite nežni kada perete i češljate kosu, jer agresivno četkanje ili oblikovanje kose može izazvati lomljenje i gubitak kose. Takođe možete pokušati da koristite češalj sa širokim zupcima ili četku sa mekim vlaknima da biste umanjili štetu.

Pored toga, važno je održavati zdravu ishranu i način života jer pravilna ishrana može pomoći zdravom rastu kose.

Ako imate prekomerni gubitak kose, uvek je dobra ideja da razgovarate sa profesionalcem kako biste isključili bilo kakve osnovne probleme i istražili moguće opcije lečenja.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pripremili smo listu (unisex) parfema koje možete deliti sa partnerom

Sledeći članak

Kilian Paris parfemi – po čemu se izdvajaju i zašto su toliko traženi?

Ne propustite

Pamela Anderson već godinu dana ne koristi šminku: otkrila na koji način neguje lice

Jedna od najseksipilnijih glumica, koja je pokrenula trend “bez šminke”, nedavno je

Nega kože ruku je važna i tokom leta – donosimo vam savete za njeno održavanje

Jedan od najčešćih dermatoloških problema je isušena koža. Neki od faktora koji

Šta tokom leta šteti našoj kosi? Donosimo vam odgovore i važne savete za prevenciju oštećenja

Za svega dva dana stiže nam jedno od najvoljenijih godišnjih doba, leto.