Foto: Instagram/@merylstreep

Ko su pripadnici ekskluzivnog kluba glumaca sa najvećim brojem osvojenih Oskara?

Početak
10/03/2024

Dok se filmski svet sa nestrpljenjem priprema za večerašnju dodelu Oskara, očekivanja su visoka, a uzbuđenje raste među ljubiteljima kinematografije širom sveta. Ispunjene nezaboravnim trenucima i umetničkim izrazima, prethodne godine su ostavile dubok pečat na filmu, a dodela Oskara postaje vrhunac u prepoznavanju tih dostignuća.

Svet kinematografije oduvek je bio poprište nezaboravnih trenutaka i umetničkih dostignuća. Međutim, u tom svetu postoji ekskluzivni krug glumaca i glumica koji su postigli vrhunac svoje karijere osvajanjem najprestižnije filmske nagrade – Oskara. Izdvojili smo sedmoro umetnika koji su se izdvojili po broju osvojenih Oskara i filmovima koji su im doneli slavu:

Katherine Hepburn – Američka glumica, jedna od najcenjenijih ikona zlatnog doba Hollywooda, bila je poznata po snažnim ženskim likovima. Sa neverovatnih dvanaest nominacija i osvojena četiri Oskara, Hepburnova je ostvarila svoje trijumfe u filmovima “Morning Glory” (1933), “On Golden Pond” (1981), “The Lion in Winter” (1968) i “Guess Who’s Coming to Dinner” (1967).

Meryl Streep – Jedna od najtalentovanijih i najnagrađivanijih glumica svih vremena. Pojavila se u raznolikim ulogama postavši sinonim za vrhunsku glumu. Nominovana je čak dvadeset i jednom, čime je postala rekorderka po broju nomenicija od svih glumica. Osvojila je tri Oskara za svoje uloge u filmovima “Kramer vs. Kramer” (1979), “Sophie’s Choice” (1982) i “The Iron Lady” (2011). Osim trijumfa za najbolju glavnu ulogu, Streep je osvojila i Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Kramer vs. Kramer”.

Daniel Day-Lewis – Engleski glumac poznat po svojim dubokim transformacijama i izuzetnoj posvećenosti ulozi, čime je stekao reputaciju jednog od najboljih glumaca svoje generacije. Trostruki dobitnik Oskara od šest nominacija, Day-Lewis je zapanjio publiku svojim transformacijama u filmovima “My Left Foot” (1989), “There Will Be Blood” (2007) i “Lincoln” (2012).

Jack Nicholson -Ikona američkog filma, Nicholson je jedan od retkih glumaca koji je osvojio Oskara u svim glavnim kategorijama (glavna uloga i sporedna uloga). Njegova karijera obuhvata širok spektar žanrova. Bio je nominovan čak dvanaest puta. Sa tri Oskara u džepu, Nicholson je ostavio neizbrisiv trag u filmovima “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), “Terms of Endearment” (1983) i “As Good as It Gets” (1997).

Ingrid Bergman – Švedska glumica koja je postala međunarodna zvezda. Njena elegancija i talent su je učinili jednom od najcenjenijih glumica zlatnog doba Hollywooda. Ova švedska diva je bila nominovana sedam puti od kojih je osvojila osvojila tri Oskara za svoje nezaboravne uloge u filmovima “Gaslight” (1944), “Anastasia” (1956) i “Murder on the Orient Express” (1974).

Denzel Washington – Američki glumac i reditelj poznat po svojim snažnim nastupima u dramama i akcionim filmovima. Sa deset nominacija i dva Oskara, Washington je briljirao u filmovima “Glory” (1989) i “Training Day” (2001), čime je osigurao svoje mesto među najcenjenijim glumcima.

Dok se ovi talentovani umetnici mogu pohvaliti impresivnim brojem Oskara, jedna osoba nadmašuje ih sve – Walt Disney. Osoba koja nije glumac, već je bio preduzetnik, animator i producent. Osnivač Diznilenda i tvorac nekih od najpoznatijih animiranih filmova, osvojio je čak 22 Oskara odukupno pedeset i devet nominacija tokom svoje karijere. Njegova zaostavština ostaje neprevaziđena, čineći ga najnagrađivanijom ličnošću u svetu kinematografije.

Naravno, svaka nova dodela Oskara pruža priliku za nastavak ovog neprekidnog kulturnog putovanja. Ko će postati nova imena na listi rekordera? Ko će nas zadiviti svojim talentom, hrabrošću i umetničkom vizijom? Ovo su pitanja na koja ćemo dobiti odgovor večeras na glamuroznoj ceremoniji u kojoj će biti nagrađeni vrhunski doprinosi sedme umetnosti.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Priča o postanju zlatnog čoveka filmske industrije – Oskaru

Sledeći članak

Oskar 2024: Spisak osvojenih nagrada, “Openhajmer” opravdao očekivanja

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Izložba “Uroš Predić – Dostojanstvo svakidašnjice”: Spoj tradicije i savremenosti

U Galeriji SANU svečano je otvorena izložba “Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice”,

Znamo šta se desilo sa porodicom Dunđerski posle Lenkine smrti

Nije svaka bogata porodica srećna. Uvek posloje teške priče, uvek se nešto