Foto: WIkipedia/Public domain

Ko se danas naziva divom, a ko je to nekada zaista bio?

Početak
22/09/2023

Diva – [lat. diva] nekada božanska i, obožavana žena u društvu, danas čuvena i slavna glumica, posebno pevačica sa istaknutim glasom, kulturom i stavom.

Međutim, da li je to zaista danas tako?

Kada pričamo o javnoj sceni, a da se nalazimo u šezdesetim godinama prošlog veka, na pamet bi nam prvo pale Janis Joplin, Diana Ross, Tina Turner, Nina Simone… Međutim, kada se vratimo u sadašnjost i sagledamo ko obitava na javnoj sceni, ipak nam ne bude svejedno. Shvatimo koliko je svet otišao predaleko. U ovom tekstu govorićemo baš o onome što ste iz samog naslova mogli da naslutite – nekadašnjim divama i “divama” danas.

Pored glasa, muzičke dive imale su odlike dama sa manirima, vaspitavane da u javnosti ne ističu sebe već svoju umetnost pevanja.

Divama ih je činilo ponašanje, pojava koja je ostavljala bez daha zbog raspona glasa, pa i moda kojom su ostavljale dobar primer generacijama posle.

– Teško mi je da postignem ono najbolje – jednom prilikom izjavila je najuticajnija operska pevačica 20. veka, Marija Kalas, a upravo ona bila je oličenje ženstvenosti i lepote na javnoj sceni koja je ujedno bila i jedna od najboljih u svojoj oblasti.

Foto: WIkipedia/Public domain

Ono što je zajedničko Mariji Kalas i nekim drugim izvođačima poput Barbre Streisand ili Tine Turner je zasigurno stav, kao temelj svake iskonske dive.

Čini nam se da se značenje ove reči polako menja i gubi smisao kako vreme prolazi. S razlogom smo pomenuli ova nekadašnja imena sa javne scene koja su dobar podsetnih šta je svet izgubio, a šta svet treutno ima… Cardi B, Doju Cat i još svakojake osobe čudnih imena i još čudnijih izgleda.

Uglavnom su ove “dame” samoproglašene dive…

A šta je sa Srbijom? Milsimo da tu ne moramo previše ni da pišemo. Svesni ste situacije i današnje javne scene.

Kvantitet, kič, neprirodnost… samo su pojedine stvari koje se plasiraju iz veoma vidnog razloga… Zatrovati generacije lošim stvarima, kako bi svet otišao u propast. Voleli bismo da grešimo, ali iz dana u dan nam se čini da smo u pravu.

Nadamo se da većina prati kvalitetne, istinski lepe i vredne stvari, te da ne dozvoljavate da vas “povuče” nenormalnost kojom smo nažalost, okruženi.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Koga je sve voleo Laza Kostić?

Sledeći članak

Jedinstveni hor u Srbiji – Marija Kuburić Borović otkriva sve o gospel muzici

Ne propustite

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Filmski bestseleri – romantična ostvarenja koja morate pogledati barem jednom u životu

Romantični filmovi su zasigurno jedni od favorita kada padne veče. Mi vam

Momenat iz Kana koji ste propustili: kako je pas završio na crvenom tepihu?

Pas Mesi bio je vidno srećan dok je šetao crvenim tepihom na