Foto: Pexels/Kindel Media

Kompanije za predviđanje modnih trendova: ko nam danas diktira stil?

Početak
26/05/2024

Modna industrija je dinamično okruženje koje neprestano evoluira. U tom brzom ritmu, kompanije za predviđanje modnih trendova postaju ključne figure, rastući kao informacijska čvorišta koja crpe ogromne količine podataka iz globalnih izvora. Njihova svrha je da predvide modne trendove i do dve godine unapred.

Istorija predviđanja trendova

Pioniri u ovom području, poput Tobe and Associates, postavili su temelje još u 20. veku. Tobe Coller Davis, osnivačica Tobe and Associates, započela je svoj put 1927. godine u Njujorku.

Najpre je pisala poslovne biltene, a onda i kolumne o stilu u čuvenom The New York Herald Tribune-u, da bi kasnije, zajedno s drugim uticajnim ženama svog vremena, osnovala The Fashion Group – 1928. godine. Organizacija je imala za cilj promovisanje američke modne industrije.

Njihov rad nije samo oblikovao trendove, već je i povećao prodaju odeće koja je postala nezaobilazna.

Najpoznatije kompanije za predviđanje trendova današnjice

Po uzoru na Tobe and Associates, danas postoji i posluje mnogo kompanija sličnog tipa.

One koriste različite metode istraživanja, analize podataka i stručno znanje kako bi identifikovale promene u potražnji, ukusu potrošača i društvene uticaje koji oblikuju modnu scenu. Evo nekoliko trenutno najpopularnijih kompanija za predviđanje modnih trendova širom sveta:

  • WGSN: Jedna od najuticajnijih kompanija u modnom svetu, WGSN kombinuje analizu podataka, istraživanje tržišta i stručno znanje kako bi predvidela buduće trendove. Njihovi izveštaji obuhvataju sve, od dizajna odeće do boja, tkanina i potrošačkih preferencija.
  • Trendstop: Ova kompanija se ističe po svojoj sposobnosti da identifikuje globalne trendove i pruži detaljne analize o tome kako će se ti trendovi odraziti na različite segmente tržišta, uključujući i modne brendove, maloprodaju i potrošače.
  • Fashion Snoops: Sa fokusom na predviđanje trendova za modne brendove i maloprodaju, Fashion Snoops kombinuje istraživanje tržišta sa analizom društvenih medija i kulturnih događaja kako bi identifikovali ključne trendove koji će oblikovati budućnost mode.
  • Trendalytics: Ova kompanija koristi napredne analitičke alate i veštačku inteligenciju kako bi identifikovala trendove u modnoj industriji na osnovu podataka o potrošačima, društvenim medijima i online pretragama. Njihovi izveštaji pružaju duboke uvide u ponašanje potrošača i predviđanja o tome koje će se trendove videti u budućnosti.
  • EDITED: Ova platforma kombinuje podatke o modi sa analizama tržišta kako bi pomogla modnim brendovima da donose informisane odluke. Njihova analiza trendova obuhvata sve, od modnih revija do online prodaje, omogućavajući brendovima da prilagode svoje strategije u skladu sa aktuelnim trendovima.

Uticaj modnih trendova

Foto: Pinterest/ sjannie1212

Danas, gotovo stotinu godina nakon objave prve modne prognoze, trendovi su postali neizostavan deo modnog sveta, nazivajući se čak i “zaradom u iščekivanju”. Njihova važnost se ogleda u olakšavanju uredničkog procesa u modnim časopisima, pojednostavljujući masovnu proizvodnju odeće i omogućujući brendovima da prilagode svoje zalihe potražnji. Stoga je “Fashion forecasting” jedna od najrazvijenijih grana poslovanja u oblasti mode i stila.

Izazovi i napredak

Foto: Pinterest/ thedesignfiles.net

Industrija brze mode postala je ključna u konzumiranju trendova, ali s tolikim fokusom na brzini, neki smatraju da je narušen kvalitet predviđanja. Ipak, kompanije za predviđanje trendova imaju širok spektar klijenata, uključujući i velika imena poput Prade, kojoj ovu vrstu usluge pruža Isham Sardouk.

Kompanije za predviđanje trendova nisu samo posmatrači, one su aktivni učesnici u oblikovanju budućnosti mode. Njihova sposobnost proizvodnje trendova čini ih ključnim igračima u profitabilnosti industrije. Dok god moda ostaje dinamična, predviđanje trendova će biti ključno za njenu evoluciju.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta nam donosi nova Louis Vuitton kolekcija prikazana u Barseloni, kao omaž španskim umetnicima

Sledeći članak

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je