Foto: Pinterest

Klagenfurt – poznate svetske i srpske znamenitosti na jednom mestu

Početak
13/05/2024

Klagenfurt je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija, u južnom delu Austrije. Pored spomenika kulture i bogate kulturne baštine, odlikuje ga i povoljno prirodno okruženje. Ukoliko ste ljubitelj jednodnevnih izleta Klagenfurt je savršena opcija za vas.

Klagenfurt je glavni grad pokrajine Koruške, u blizini granice sa Slovenijom. S obzirom da se nalazi na Vrpskom jezeru, puno ime grada je Klagenfurt am Wörthersee. Očuvana stara gradska četvrt, trg, park minijatura, jezero i bogata arhitektura doprinose atrkativnosti ovog turističkog mesta. Za vas smo izdvojili pet znamenitosti koje biste neizostavno trebali obići prilikom posete Klagenfurtu.

Park Minimundus

Jedno od najpoznatijih obeležja ovog grada je i nezaobilazni park Minimundus. Park je poznat po tome što sadrži minijaturne građevine najpoznatijih svetskih atrakcija. Trenutno u parku postoji preko 150 maketa, koje su rađene u razmeri 1:25. Neki od modela koji se mogu videti u parku su: Kip slobode, Ajfelova kula, Tadž Mahal, Londonski toranj i Bela kuća. Interesantno je da tamo možete naići i na srpski pravoslavni manastir – manastir Studenica, kao i na čuvenu Pančićevu omoriku. Cena ulaznice za odrasle je 19,50€, za decu od 6 do 15 godina 9€, dok deca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaz. Interesantna činjenica je da sav prihod od prodaje ulaznica odlazi u humanitarne svrhe – ustanovi za pomoć deci ,,Rettet das Kind”.

Novi Trg – Neuer Platz

Novi Trg je središnji gradski trg u Klagenfurtu. Pored toga što je poznat kao mesto za sastajanje, on je i mesto na kome se nalazi najpoznatiji gradski simbol Zmajeva fontana. Ovaj simbol postoji već tri veka na gradskom trgu i postao je zaštitni znak grada. Za posetioce su naročito interesantne različite varijante priči o nastanku fontane. Na Novom Trgu možete videti i mnoge druge skulpture, kao što su spomenik Mariji Tereziji i statua Herkula. Tokom cele godine na trgu se održavaju različite manifestacije.

Jezero Wörthersee – Vrpsko jezero

Vrpsko jezero je jedno od najpopularnijih kupališta u Austriji. Jezero je poznato po toploj i kristalno čistoj vodi, plavo-zelene boje. Za nastanak samog jezera vezuje se legenda o patuljku sa buretom, iz koga je curela voda koja je potopila tadašnji grad. Na ulicama zato postoji njegov spomenik – veruje se da patuljka treba uhvatiti za prst ili ubaciti novčić u fontanu kako bi vas pratila sreća. Jezero je naročito popularno među ljubiteljima vodenih sportova. Pored toga, kada se jezero zaledi, zimi je posebno uživanje za ljubitelje klizanja.

Zamak Hohostervic

Zamak Hohostervic spada u najgrandioznije austrijske srednjovekovne dvorce. Tvrđava je izgrađena na vrhu od 160m, na steni u Koruškoj. Pri vedrom danu, dvorac se može videti sa udaljenosti od 30 kilometara. Sam dvorac nalazi se na visini od 664 metra. Da biste stigli do glavnog dvorca potrebno je proći 620 metara dugačku stazu i 14 istorijskih vrata. U prostorijama dvorca čuvaju se zbirke oružja i zbirka slika doba renesanse.

Foto: Wikipedia

Klagenfurtska katedrala

Katedrala je izgrađena u 16. veku. U katedrali se nalaze tri velike, bogato dekorisane galerije. Predstavlja arhitektonski orijentir sa kolekcijama umetničkih dela na plafonima i zidovima. Poznata je slika Danijela Grana na oltaru, dok su kapele poznate po mermeru. U neposrednoj blizini nalazi se Episkopski muzej, koji poseduje veliki broj umetničkih dela sa religioznim karakterom. U njemu se nalazi vitraž Marije Magdalene iz 12. veka, koji se smatra najstarijim u Austriji.

Foto: Wikipedia

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako je Nikola Tesla završio na meniju najboljeg koktel bara na svetu?

Sledeći članak

“Uloga čiraka” – Kako je držanje sveće postalo metafora suvišnosti?

Ne propustite

Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Možda poželite da odsednete u njima: za ove hotele kruži priča da su ukleti

Ljudima su uvek zanimljive priče o duhovima i neobjašnjivim stvarima, a da

“Uloga čiraka” – Kako je držanje sveće postalo metafora suvišnosti?

Izraz držati sveću (nekome) znači posmatrati šta neko radi, bit svedok nečega,