Foto: Pexels

Kako promene vremena utiču na našu kožu?

Početak
04/05/2024

Noćna mora svake devojke sigurno jesu bubuljice koje se pojave baš u trenutku kada nam je to najmanje potrebno. Svako od nas teži za čistom kožom bez fleka, mitisera, bubuljica i akni. Stres, mesečni ciklus, hormonski poremećaji, životna sredina, jedni su od faktora usled kojih može doći do promena u strukturi naše kože.

Kada govorimo o koži, važno je napomenuti da koliko god godina imamo, promene na strukturi kože se pojavljuju svakodnevno. Koliko puta smo samo čulii da leto i sunčevi zraci smanjuju  nepravilnosti na koži , a da zimski period isušava teksturu.  Međutim, tema oko nege kože mnogo je dublja da bismo verovali u prvu opciju na koju naiđemo, te ovde najveći broj ljudi i greši. Bezbroj puta smo kupili neki proizvod samo zato što smo čuli da je dobar i par pozitivnih iskustava, dok nama nije nikako odgovarao. 

Kada govorimo o koži i negi lica važno je spomenuti način na koji je tretiramo običnom vodom. Prečesto pranje i dugo tuširanje toplom vodom može dovesti do gubitka vlažećih faktora kože i površinskih lipida. Često pranje vodom sa česme može dovesti do dizbalansa u poretku prirodne ravnoteže kože i oštećenja zaštitne funkcije. Korišćenje vruće  vode nikako ne odgovara našoj koži, te je najbolje prilikom tuširanja i kupanja koristiti mlaku ili toplu  vodu.

Izvor: Pinterest

Vremenski uslovi jedni su od najvažnijih faktora za zdravlje naše kože te prečesto izglaganje veoma visokim temperaturama može dovesti do sušenja, iritacije i dehidratacije kože. Jedan od najvećih neprijatelja  zdravlju naše kože jesu UV zraci. Prečesto ilaganje suncu može dovesti do starenja kože,  pojave opekotina, pa čak i ozbiljnijih posledica poput karcinoma kože.  S obzirom da se sunčevi zraci odbijaju leti od peska i vode, a zimi od snega,  važno  je napomenuti da je i u hladnim danima moguće oštećenje kože od sunca, te i da tada moramo da preduzmemo mere predostrožnosti poput stavljanja zaštitnih faktora, dok pomene vremena mogu da utiču na našu kožu pojavom osipa i alergija. Svakako da zagađenje vazduha ima veliki uticaj na zdravlje naše kože te često materije poput sumpor- dioksida i azot dioksida mogu dovesti do preranog starenja i čestih upalnih procesa. Mnoge bolesti poput akni i rozacea izazvani su upravo čestom izlaganju zagrađenom vazduhu.  Korišćenje preparata može da donese niz pozitivnih promena , dok  postoji i ona druga strana medalje, te prečesto korišćenje određenih preparata poput hidratanata, loisona, adstringenata,  koji u sebi sadrže određene sastojke mogu samo još dodatno da utiču na već loše stanje koje postoji na koži.

Izvor: Pinterest

Sve ovo dovodi do pitanja da li je moguće zaštiti našu kožu maksimalno i na koji način ukoliko jeste?

Najvažije pri negi kože jeste istražiti šta njoj odgovara, kako se ponaša pri korišćenju određenih proizvoda i kupovati preparate koji nam odgovaraju i pozitivno deluju na nju. Održavanje  kože čistom i vlažnom predstavlja jednu od njenih osnovnih zaštitnih funkcija.

Bitan faktor na koji redovno zaboravljamo i ne uzimamo ga često ozbiljno jeste hidrtacija našeg tela.  Unos određene količine vode , odabir namirnica u ishrani, poput vitamina, masnih kiselina i antioksidanata biće pravo blagostanje po izgled naše kože.

Uprkos svemu gore navedenom, najvažnija stvar koju bi trebalo preduzeti po zdravlje naše kože jeste konsultacija sa stručnjakom, u  ovom slučaju dermatologom, koji će nam dati upustva kako postupati prema našoj koži u zavisnosti od toga u kom stadijumu su postojeća oštećenja i nepravilnosti. Korišćenje proizvoda isključivo zbog priča koje smo čuli i nehotične želje za promenom odmah i sad može dovesti do kontraefekata.  Upravo zato prema koži je potrebno postupati veoma nežno , pre svega pametno, a najvažnije jeste posetiti lekara.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zašto je nega kose tokom leta najvažnija? Donosimo odgovor i savete

Sledeći članak

Četiri frizure koje možete isprobati ako imate izrazito tanku kosu

Ne propustite

“Lansiran” PRADA balzam koji menja boju pri dodiru sa usnama

Brend PRADA je nedavno predstavila liniju od pet negujućih balzama za usne

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Miris sunca na koži zatvoren u bočici – prvi parfem za muškarce Pharrella Williamsa

Vizionar, koji je uspešno realizovao sve svoje projekte, sada je lansirao najnoviji