Kako je mala crna haljina zaludela svet?

Početak
19/08/2022

To možda jeste samo haljina, ali njeno kultno odsustvo boje čini je popularnom već više od 90 godina. 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄 vam u nastavku donosi istoriju male crne haljine. Svaka je lepa na svoj način, bilo da je u pitanju elegantna, provokativna, duga, kratka, uska ili široka.

Pronalazač klasika

Kada je Koko Šanel (na slici, davne 1935.) nosila crnu pripijenu haljinu do kolena, za slikanje u Vogue, čitaoci jednostavno nisu mogli da veruju šta vide. Do tada je crna boja bila rezervisana za ožalošćene udovice. Ipak, mnogi su u tome videli novi oblik ženstvenosti. Kao da je time poručeno “Tugujte, ali sa stilom”.

Pristupačna” cena

Tek 1978. godine londonska aukcijska kuća Christie’s je proširila svoj uobičajeni asortiman umetničkih dela i antikviteta, te uključila i polovnu dizajnersku odeću. Te godine je na aukciji prodato 120 haljina i dodataka iz garderobe Koko Šanel, što je ukupno koštalo oko 138.000 funti – što bi sada bilo okvirno oko 580.000 evra. Za tu cenu danas možete dobiti samo jednu haljinu!

Merilin Monro

Shvaćena kao vulgarna i provokativna, mala crna haljina se dugo loše kotirala – ali to očigledno nije sprečilo Merilin Monro da je nosi, kako na platnu tako i u privatnom životu.

Mala crna haljina neizostavan deo Edit Pjaf

Francuska pevačica Edit Pjaf bila je prepoznatljiva po maloj crnoj haljini. Na početku karijere uvek je bila obučena u crno. Legenda kaže da je to bila jedina haljina koju je imala i da nije mogla da priušti da kupi novu. Drugi tvrde da je nošenje crne boje bila strategija da se publika obaveže na fokus njenog glasa.

Kupaći kostim

Uranjanje Anite Ekberg u fontanu di Trevi u Rimu je svetski poznata scena iz filma „La Dolce Vita“ (1960). Ostaje misterija kako ova haljina bez naramenica nije skliznula sa glumice – ali nije. Čak i kada je Marčelo Mastrojani ušao sa njom u vodu. Scena je snimljena u januaru, a Mastrojaniju je očigledno trebalo nekoliko čašica votke da se zagreje pre nego što skoči u ledenu fontanu.

Vrhunac dosegla zahvaljujući Odri Hepbern

Igrajući ulogu Holi Golajtli u „Doručak kod Tifanija“ (1961), Odri Hepbern je nosila ovu šik Givenchi haljinu, obilazeći izloge kod Tifanija posle svakog noćnog izlaska. Ona je bila toliko lepa i elegantna, da je ova scena ubrzo “kupila” gledaoce širom sveta, a za to je naravno zasluđna mala crna haljina koju je imala na sebi.

Postala je “cool”

Ovde francuska glumica Catherine Deneuve nosi dizajn Iv Sen Lorana, sa njegove pret-a-porter kolekcije „Rive Gauche” (1966). Denev je bila Sen Loranova muza i najbolja prijateljica. Modni dizajner je bio kostimograf za mnoge Deneuve filmove, uključujući i čuvenu „Belle de Jour“.

“Osvetnička” haljina za princezu Dajanu

Na dan kada je princ Čarls priznao svoju aferu sa Kamilom Parker-Bovls, Dajana je otišla na zabavu u londonskoj galeriji Serpentine. Ona je smelo odabrala ovu crnu haljinu od šifona na naboru koju je dizajnirala Christina Stamboulian. Haljina je ušla u istoriju kao „Osvetnička haljina“ i dominirala je na naslovnim stranama sledećeg dana.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modne revije nekad i sad – šta se promenilo?

Sledeći članak

Brza moda i kopije – borba koju ćemo neprestano voditi

Ne propustite

Kan 1980: dan kada je ceo svet saznao za prizrensku svilu i stari srpski nakit

Bila je jedna od najboljih srpskih glumica, što je potvrdila i nagrada

Zanimljivost o Maison Margieli – modnoj kući koja intrigira javnost

Kako to obično biva svakog prvog ponedeljka u maju, jedan od najglamuroznijih

Evolucija haljina kroz istoriju: šta se promenilo?

Moda i stil su ključna obeležja koja povezujemo sa različitim istorijskim periodima.