Foto: Pexels

Čudni nazivi koje je Beograd nosio kroz istoriju

Početak
06/09/2023

Kako je Beograd oduvek bio središte važnih istorijskih događaja, tako je i njegov naziv bio menjan puno puta.

I sami Beograđani se često pitaju kako je njihov grad dobio naziv, a o tome postoji nekoliko zanimljivih činjenica…

Foto: Pexels

Dolaskom Slovena u periodu oko 630. godine, Beograd dobija naziv po beloj boji kamena koja se jako isticala. Međutim, objašnjenje toga kako je Beograd dobio ime prema naučnim krugovima je da se sam naziv povezivao sa grebenom i tvrđavom koja, odnosno ostatkom vizantijske tvrđave, koja se isticala svojom belom bojom u odnosu na ostale bedeme i kule. Od tada, Beograd ili Beli grad ostaje kao zvanično ime i više se ne spominje pod nazivom Singidunum. Inače, ime koje je zadržano do današnji dana, Beograd se spominje prvi put 16. aprila 878. godine u pismu Pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu. Inače, to je bilo prvi put da se naziv Beograd spominje u dokumentima. Zato se praznik Dani Beograda proslavlja upravo 16. aprila u čast tog simboličnog trenutka, piše Extra Cafe.

Zanimljive činjenice – kako je Beograd dobio naziv?

Nesporno je da su imena gradova data iz mnogih razloga, a stari nazivi potiču uglavnom zbog određenih istorijskih događaja ili zbog prirodnih obeležja. Ono što je posebno zanimljivo je kako je Beograd dobio ime. Beograd, koji se nalazi na ostacima antičkog grada imao je čak petnaest imena. Velike sile koje su vladale kroz epohe menjale su njegov naziv.

U to vreme imena koja se spominju su Alba Graeca, kasnije ovaj naziv Bugari su promenili Alba Bulgarica. Za vreme mađarske vlasti ime grada je bilo Fehêrvâr, a zatim Nandoralba, dok se u XIV veku naziva Nândorfehêrvâr. Posle toga imao je imena Landorfehêrvâr, Weißenburg, Griechisch Weißenburg, Castelbianco, Veligradio, dok se u vreme Otomanskog carstva Beograd nazivao Dar Al Džihad što u prevodu znači kuća rata. Takođe, poznato je se tokom okupacije, Beograd zvao Prinz-Eugen-Stadt ili grad princa Eugena.

Foto: Pexels

Iako je bio osvajan puno puta, potpuno uništen i obnavljan, priča o tome kako je kako je Beograd dobio imeisprepletana je nizom zanimljivosti i različitih priča.

Prethnodni članak

Ove stvari večina radi, a oličenje su nekulture

Sledeći članak

Vila u kojoj je živeo Iv San Loren pretvorena u hotel

Ne propustite

Sedite sa nama u kafe “Sloj” u čiji meni ćete se zaljubiti

Dorćol, na beogradskoj opštini Stari grad važi za jedan od najlepših delova

Pričom vas vodimo kroz najstarije hotele u Beogradu

Na mestu gde se stapaju istok i zapad, Beograd je privlačio goste

LA VIE EN ROSE vodič: gde na Dorćolu pijemo najlepšu kafu?

Dorćol je jedan od najlepših delova Beograda koji odiše duhom nekadašnjeg grada,