Foto: BAFE/Nenad Karlić

Kako je BAFE (Belgrade Art Fashion Event) modnom revijom odgovorio na nasilje nad ženama?

Početak
11/06/2024

Nenasilje je potpuno odsustvo rđavih namera prema svemu što živi. Aktivno nenasilje je savršena ljubav.

Ovom rečinicom voleli bismo da možemo započeti sasvim običan članak o modnoj reviji koja je proslavila lepotu našeg društva. Nažalost, lepota društva iščezla je onog trenutka kada se pojavilo učestalo nasilje, a naročito nad damama.

Revija u organizaciji BAFE-a (Belgrade Art Fashion Event) u saradnji sa Udruženjem “Heroine”, održana 6. juna u Beogradu, posvećena je svim ženama žrtvama nasilja, kao i onima koje su zbog istog, izgubile živote.

Foto: David Cvetković

Beograd zaista počinje da sliči na svetsku metropolu. Pored zgrada koje su “progutale” zelenilo, tu su i određene promene na nivou društva. Sve što smo nekada slušali da se dešava “negde daleko” i govorili “Ma, nismo mi takvi” ili “Neće to kod nas”, pokucalo je na naša vrata.

Ono što je poražavajuće, a o čemu se malo govori jesu podaci Republičkog zavoda za statistiku:

Dve od pet ispitanih žena su navele da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje. 22% procenta ispitanih žena izjavilo je da su iskusile fizičko ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnera nakon svoje 15. godine, a 18% koje su nekad bile u partnerskoj zajednici otkrile su da su doživele jedan ili više oblika takvog nasilja od strane bivšeg partnera. 10% žena koje imaju partnera je izjavilo da su iskusile fizičko ili seksualno nasilje od strane sadašnjeg partnera, a 9% ispitanih žena je izjavilo da su imale takva iskustva od strane nepartnera. Proganjanju je bila izložena svaka deseta žena. Istraživanje pokazuje da je tri od 10 žena doživelo neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe pre nego što su napunile 15 godina. Takođe, 35% žena koje su imale partnera su doživele kontrolišuće ponašanje, a 29% nasilno ponašanje, dok je 12% izjavilo da su iskusile ekonomsko nasilje, 8% žena koje su imale partnera i koje imaju decu izjavilo je da su bile izložene ucenama u vezi sa decom ili da su im deca zlostavljana. Nasilje uzrukuje osim fizičke i psihičku patnju. Dve od pet žena koje su preživele nasilje imaju osećanje straha, besa, ljutnje ili šoka. Osim toga četvrtina ispitanih žena pati od anksioznosti, depresije ili poteškoća sa spavanjem. Iz ovoga proizilazi da je uticaj nasilja ozbiljan i dugotrajan…

Foto: BAFE/Nenad Karlić

Kako je jedan modni događaj odgovorio na nasilje nad ženama, u cilju borbe protiv istog?

BAFE se već više od decenije, trudi da modu približi gledaocima, ali ovoga puta pored mode, glavna stvar u fokusu bila je i borba protiv nasilja nad ženama. Glumica Kristina Bogunović Gavrić istrčala je na scenu prve revije pod nazivom “Prelom tišine” i zadivljujuće odglumila uplašenu ženu zbog nasilja koje trpi. Modeli su koračali po pisti i “pomogli joj da se izbori sa svojom patnjom”.

Foto: BAFE/Nenad Karlić

Ovime je BAFE organizacija uspela da poveže modu i teatar, ali i odgovori na važno društveno pitanje, što je čitavom događaju dalo drugačiju notu.

Brendovi Igor Jagić, Cristonati, Jane Doe, LEtolie, Mina Marić Atelier, MSaturday, Velan, YKLLA, Đurđa Đukić, DMS Fashion, House Of Fanca, Trend Shifters, Ugrčić Design, Ania, Annette, BYJ, Design Collective (Amelie, Valency, Yuugenna, Tiara, Setafn), Duende Concept, Lapaz, Mina Simić, Mokos Fashion, Sigma Women, prikazali su svoje modno umeće na 18. po redu BAFE događaju. Takođe, tokom večeri održana je i revija studenata odseka visoko tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment pri Akademiji tehnicko-umetnickih strukovnih studija u Beogradu.

U nastavku pogledajte Backstage fotografije sa ovog modnog događaja:

Foto: David Cvetković

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Jacquemus proslavio godišnjicu revijom “La Casa” na ostrvu Kapri: donosimo vam sve detalje

Sledeći članak

U ovakvoj odeći ne želimo da gledamo muškarce: donosimo vam izveštaj sa 1. dana MFW

Ne propustite

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak

Rezime: Najbolje revije sa Nedelje visoke mode u Parizu, najvažnijeg događaja u modnom kalendaru

Nedelja visoke mode u Parizu, poznata kao Paris Haute Couture Fashion Week,

Chanel kolekcija visoke mode na koju bi i Coco bila ponosna: predstavljeni glamurozni komadi

Ono što je čuvena kreatorka Coco Chanel želela da postigne svojim kreacijama,