Foto: Privatna arhiva

Kad ljubav kreira odevni komad – upoznajte Valentinu i brend LOVE

Početak
02/10/2023

Što više volite sebe, manje ste kao iko drugi, a to vas čini jedinstvenim – jednom je davno rekao Volt Dizni, a naša današnja sagovornica kao da sledi upravo ovaj njegov citat. Reči ljubav i jedinstvenost, dve su koje savršeno opisuju njen rad i način življenja.

Valentina Obradović je srpska kreatorka, koja iza sebe ima dugogodišnju karijeru i mnogo ljubavi prema modi. Nije ni slučajno što brend koji zastupa nosi naziv “LOVE”, a sve detalje o njemu iznela je u intervjuu za LA VIE EN ROSE, koji vam donosimo u nastavku.

Verujemo da će Valentinin rad mnoge inspirisati…

1. Kako je došla ideja za koncept brenda i kada ste počeli da se bavite modom?

– Modom sam počela da se bavim kada sam završila studije mode. Prva revija je prikazana na Beogradskoj nedelju mode (Belgrade Fashion Week) odmah nakon bombardovanja, u jesen 1999. godine. Od tada su se ređale autorske revije, kostimografija za film, pozorište, reklame, muzičke i filmske zvezde, rad za veliku modnu kuću (Afrodite Mode Collection) i – napokon, 14. februara 2020. – zvanično ulazim u svoju modnu priču – LOVE by Valentina.

2. Odakle crpite inspiraciju?

– Inspiraciju za LOVE najčešće nalazim u slikarstvu i književnosti. Želja mi je da modom koju stvaram, pomalo hermetične (zatvorene u galerijama i koricama knjiga) te lepote iznesem “na svetlo dana”, i tako – modu vratim u pamet, a pamet u modu. U tom procesu, pozivam odabrane umetnike da daju svoj udeo i evo, mogu reći, iz toga su se iznedrile mnoge lepe saradnje koje traju. Tim simboličnim procentom od prodaje zajedno podstičemo umetnike na stvaranje, na neodustajanje,… Uprkos vremenima koja “ne mare” za umetnost i gaje neukus – uspevamo da trajemo zajedno. Tako LOVE odeva mnogo duša koje znaju da procene prave vrednosti, a one nisu u veličini logoa brenda, već dubini misli i lepoti slika koje nosimo na sebi i u sebi. Kroz LOVE predstavljam gotovo sve, od majici, dukseva, sukanja, haljina,… do obuće. U planu je širenje asortimana, ali i prodajnih mesta, koje će biti baš LOVE, to srce kojim želim da markiram svaki deo planete gde brend inače i putuje.

3. Kako teče jedan Vaš radni dan?

– Ja sam u svojoj 47. godini postala mama (bilo je nužbo dati otkaz lepoj, važnoj, sigurnoj poziiji kreatora modne kuće – da bih napravila mesto za svoju veliku želju, a to je – biti mama). Tako sam iz fiksnog radnog vremena uplovila u svoj brend i radno vreme u kome je taj moj mali plavi dečak – prioritet, a nakon njega sve ostalo. Kada je on sit, zaigran,… mama crta (ponekad i u parku), stvara, organizuje, pravi postove na Instagramu, prima online porudžbine, uređuje koncept kolekcije za radnju, sprema projekte vezane za nedelje mode,… a kada “mali, plavi” spava – mama često i pakuje pakete poručene online, kuca račune,… Često (bukvalno, fizički) osetim koliko je teško, ali me onda trgne ljubav, i osetim veliku zahvalnost sa kojima ležem i sa kojima se budim. 

4. Šta je Vaš simbol, šta vas izdvaja i karakteriše?

– Simbol LOVE linije je srce. Nastao iz srca, širi ljubav, pozitivne emocije, tera da se zamislimo. A šta izdvaja LOVE? Zaista mislim da je neukusno da ja o tome govorim. O tome bolje govore oni koji znaju za brend i o tome će najbolje reći – vreme. 

5. Kako komentarišete modu današnjice i šta biste promenili?

– Modu današnjice poštujem. U mojoj profesiji je puno talentovanih, pametnih, dobrih, kreativnih ljudi. Mnogi vredno rade (pogledajte samo Beogradsku nedelju mode i količinu autora – onih koji traju i novih, koji dolaze). Ono što u modi današnjice ne volim, to je količina neprofesionalaca. Gde ste videli doktora koji leči bez obrazovanja, škole? Da li bi njemu poverili zdravlje? Ne?! A u modi se tako olako prepuštate: profesionalno neobrazovanima, samoreklamerima? Novac, politika, skandali, rijaliti,… budu osnova da uđete u svet mode kao – kreator. Eto, to mi se ne sviđa, ali idem svojim putem – svojom modom i podrškom svim kreativnim ljudima – “menjamo” barem deo opšte slike. Što nas je više, biće manje ovih drugih.

Valentina ima jednu vrlo jasnu i kratku poruku za sve nas, koju moramo upamtiti i slediti, a ona glasi upravo – LJUBAV.

Više o Valentininom radu možete pogledati OVDE.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kad srpska lepota oduševi svet – Kristinina modna priča od Italije do Dubaija

Sledeći članak

Da li ste čuli za Francuskinju u Beogradu?

Ne propustite

Gde je nestala kvalitetna muzika? Kritikuje: Srđan Marković, kompozitor i džez muzičar

Bez muzike, život bi bio greška, rekao je davno čuveni Fridrih Niče,

Modna alhemija: Mitologija i folklor kroz kreacije srpske dizajnerke Helene Klešić

Svet mode ima mnoge oblike, posebno kada se kroz taj svet provuku

Psihološkinja Anđela Lazić odgovara na pitanja koja sebi postavljamo u 20-im

Naišavši na viralne Instagram objave umetnice Sonye, naslovljene – simbolično: “pitanja mojih