Foto: Veneziani.com

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Početak
26/05/2024

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je karijeru u Milanu, koji je postao njen dugogodišnji dom.

Od samog početka, njeni inovativni dizajni brzo su postali poznati na regionalnom i međunarodnom nivou. Njena karijera dostigla je svetski nivo, nakon što je odabrana da predstavi svoje kreacije na prvoj italijsnakoj reviji visoke mode, koju je vodio grof Đovani Batista u Firenci.

Veneziani je bila posebno vešta u “hvatanju” duha vremena u svojim dizajnima, i proglašena je među velikanima Italije, zajedno sa Emiliom Pučijem i Sorelom Fontanom. Ova modna revija pokrenula je početak impresivnih prezentacija u Beloj sali Palazzo Pitti, gde je i počela da se ističe italijanska moda.

FOTO: VENEZIANI.COM

Brend Jole Veneziani se odlikuje raskošnim, elegantnim oblicima, bogatom i velikodušnom kreativnošću i modernim stilom. Jole je imala redak talenat da može da predvidi pravac mode u narednim decenijama i bila je na vrhuncu mode sa inovativnim dizajnom.

Bila je pionir u korišćenju krzna kao tkanine za kreiranje luksuznih detalja, kao i avangardne silute. Jole Veneziani, poznata po korišćenju somotnog materijala, bila je među najtraženijim modnim kreatorima svog vremena. Adresa njenog ateljea, prvobitno na Via Nirone, trajno se preselila na treći sprat ulice Montenapoelone 8. Venecijanijeva zaostavština, koju drži Fondacija Bano, odnosi se na žensko preduzetništvo i njen nepogrešiv doprinos razvoju i uspehu italijanske mode tokom života.

Ikonične ličnosti, uključujući Josephine Baker, Marlene Dietrich, Maria Callas i Lucia Bose, bile su među njenim najvećim poklonicima.

FOTO: VENEZIANI.COM

Nagrada Giglio d’Oro za visoku modu

Desilo se to u Palaco Pitti, u svetlu međunarodne pažnje. 4. februara 1952. američki nedeljnik “Tajm” je, komentarišući modne revije, izvestio, da je Jole za razliku od njenih kolega koji su predstavili samo par odabranih artikala, svoje velikodušno učešće podvukla kolekcijom od 130 odevnih komada. Nagrađena je nagradom Giglio d’Oro za visoku modu, simbolom grada Firence, koja se dodeljuje kao priznanje onima koji su najviše doprineli afirmaciji italijanske mode širom sveta.

Jole je nakon velikog uspeha, preminula u Milanu, u svom domu u Via Morgagni.

Bila je jedan od najreprezentativnijih dizajnera iz Izalije pedesetih i šezdesetih godina. Njeno ljudsko i profesionalno delovanje ilustruje njen doprinos stvaranju ženskog preduzetništva, uspehu i konsolidaciji italijanske mode tog vremena.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kompanije za predviđanje modnih trendova: ko nam danas diktira stil?

Sledeći članak

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Ne propustite

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od