Foto: Instagram/@jdp

Januarski repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Početak
23/12/2023

Od izuzetnog je značaja ulazak u novu godinu s osmehom i jakim emocijama. Šta može bolje probuditi takvo raspoloženje od pozorišta? Mi nemamo odgovor, ali za ovakvu priliku imamo repertoar JDP-a u rukavu.

Pozorišna godina ovog pozorišta počinje 11. januara predstavom “Vrat od stakla”. Ova tragikomedija iznedriće suze, kako od tuge tako i od sreće. Opisuje porodicu koja nakon četiri generacije naslednika ostaje bez doma. Neki od glumaca koji tumače uloge su Irfan Mensur, Vesna Trivalić i Jelisaveta Seka Sablić.

Isto možemo gledati i 12. januara, uz prikaz “Disko svinja”. Glavni akteri su dvoje tinejdžera koji pod opijatima i alkoholom proslavljaju sedamnaesti rođendan.

Narednog dana, 13. januara na redu je “Beogradska trilogija”, diplomski rad Biljane Srbljanović. Tri tragikomične priče iz Sidneja, Los Anđelesa i Praga prikazuju migrantski život nekadašnjih Beograđana. Sudeći prema dobijenim nagradama, vredi pogledati.

Prvog dana Srpske nove godine na scenu stupa postava “Tit Andronik”, prve Šekspirove tragedije. U izboru je i “Audijencija”, prvi Havelov komad.

Pozorišno uživanje nastavlja se 18. januara delom “Pučina” Branislava Nušića. Na sceni možemo posmatrati glumačke sposobnosti Slobode Mićalović, Nenada Jezdića, Ljubomira Bandovića… Predstava “Gubitnik” će biti odigrana istog dana, kao spoj Puškinove drame o Mocartu i Salijeriju i Bernhadrovog romana.

Tokom naredna dva dana, 19. i 20. januara, odigraće se predstava “Moj muž” nastala iz istoimene zbirke kratkih priča makedonske prozne spisateljice Rumene Bužarovske.

Literarni i pozorišni klasik “Ujka Vanja” biće izveden 23. januara, dok će 25. dana nove godine na redu biti “Limeni doboš” u kom glavnu ulogu tumači Miodrag Dragičević.

Januara 26. daske koje život znače ukrasiće predstava “Hotel Slobodan promet”, koja je doživela trijumf u Parizu 1894. godine i do danas zadržala status.

Po Andrićevom romanu, predstava “Gospođica” biće odigrana 27. januara uz “Incident na granici”, po britanskoj satiri.

Narednog dana biće prikazani “Razvojni put Bore šnajdera” i “Dok nas smrt ne razdvoji”. Poslednjeg dana januara na repertoaru je “Bolest mladosti” koja osvetljava socijalna pitanja upravo nje – mladosti.

Više informacija možete pronaći na sajtu jdp.rs.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Nova ostvarenja koja gledamo u decembru 2023.

Sledeći članak

Pronašli smo “Old money” plejlistu savršenu za praznike

Ne propustite

Ko je bila Françoise Hardy, francuska muzička ikona, čije pesme i danas čujemo na svakom koraku?

Svetom je odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy,

Francuski filmovi pod zvezdama – predstavljamo program 6. Festivala francuskog filma

Šesto izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 19. do 23. juna

Šesti Festival francuskog filma od 19. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko