Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Početak
14/06/2024

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i kao centar automobilske industrije poput Torina, a zatim i kao privredni centar severa Italije. Vremenom se zbog svog izuzetno povoljnog položaja, arhitekture, istorije i brojnih znamenitosti postao nezaobilazna tačka na turističkoj karti Evrope...

Mi smo iz tog razloga u nastavku za vas izdvojili znamenitosti Milana koje vredi posetiti, one koje ne smete zaobići naročito ako ste ljubitelji umetnosti i mode.

Podsetimo, danas je počela Nedelja muške mode u ovom gradu, pa vas podsećamo da pročitate još i zbog čega je Milano, iako nije glavni grad, prestonica mode.

Galerija Vittorio Emanuele “dnevna soba Milana”

Pored veličanstvene katedrale Duomo nalazi se jedno od najposećenijih mesta u Milanu, Galerija Vitorija Emanuela. To je zapravo prolaz koji povezuje dva gradska trga, trg Duomo i trg Skala, a u velikom staklenom prolazu, ukrašenom gvožđem boje zlata, smeštene su radnje najprestižnijih svetskih modnih brendova. Upravo zbog njih je Milano i poznat kao popularna šoping destinacija. tako se seštajući od katedrale Duomo do Milanske skale ređaju Prada, Gucci, Louis Vuitton, Versace, Armani i ostali modni brendovi bezuslovno visokih cena.

Foto: Pexels

Teatro alla Scala

Teatro alla Scala nije samo teatar, već pravo svetilište za sve ljubitelje opere i baleta. Njegova bogata istorija, izvanredna arhitektura i izuzetna umetnička izvođenja čine ga neizostavnim mestom za sve posetioce Milana koji žele da u potpunosti osete čari klasične muzike i umetnosti.

Smeštena u srcu Milana, čuvena La Scalla, predstavlja kulturni dragulj grada, koji je osnovan davne 1778. godine. Tokom svoje bogate istorije bio je domaćin nekih od najvažnijih opera i baleta na svetu. Ovde su nastupali Giuseppe Verdi, Maria Del Monaca, Luciano Pavarotti.

Pored impresivnih predstava, Teatro alla Scala ima i svoj muzej koji čuva dragocene artefakte, uključujući kostime, instrumente, rukopise, i druge vredne eksponate vezane za istoriju opere i baleta. Muzej pruža dublji uvid u umetničko nasleđe teatra. Ipak, ako imate priliku, nemojte propustiti da prisustvujete nekoj od predstava jer iskustvo gledanja opere ili baleta u ovom legendarnom teatru je nešto što se pamti celog života.

Katedrala Duomo

Zbog svoje pozicije u centru grada, Duomo katedrala je obično prva stanica na većini tura kroz Milano. Svojom raskošnosti, belom fasadom i veličinom, svakog posetioca koji prvi put stoji na trgu Piazza del Duomo ostavlja bez daha. Sigurni smo da ćete biti zaslepljeni lepotom katedrale, ali pravo oduševljenje nastaje tek kada se popnete na njen krov. Do vrha katedrale možete ići stepenicama ili liftom, i tek tada možete na pravi način uživati u pogledu na centar Milana, ali i iz mnogo veće blizine videti raskoš neverovatnih gotskih figura kojima je katedrala ukrašena.

Foto: Pexels

Obilazak katedrale je besplatan, ali vodite računa da prilikom ulaska budete adekvatno obučeni, tj. da vam ruke i nogu budu prekriveni, jer se o tome prilično vodi računa.

Navigli okrug

Navigli okrug je jedan od najživopisnijih delova Milana, poznat po svojim kanalima i bogatoj kulturnoj sceni. Ovaj kvart ima jedinstvenu atmosferu koja kombinuje tradiciju sa savremenim trendovima, čineći ga omiljenim mestom među domaćim stanovništvom i posetiocima.

Foto: Pinterest/Alexandra & Roger | Travel Bloggers

Navigli okrug se proteže duž dva glavna kanala, Naviglio Grande i Naviglio Pavese, koji su nekada služili kao vodeni putevi za transport do grada. Danas su ovi kanali obasjani svetlima kafića i restorana i okruženi šarmantnim mostovima. To je idealno mesto za uživanje u svežoj pasti, pici, ribljim jelima i mnogim drugim specijalitetima. Barovi sa otvorenim terasama su savršeni za aperitiv, tradicionalnu italijansku praksu pred večeru koja uključuje piće i lagane grickalice. Tokom noći, ulice postaju ispunjene muzikom i smehom, a barovi često organizuju nastupe uživo. Zato je ovo idealno mesto za ljude koji žele da dožive noćni život Milana iz prvog reda.

Ipak, ovde se ne smeju zaobići brojne umetničke galerije i butici koji pružaju mogućnost istraživanja modernih i savremenih umetničkih dela ili kupovine rukotvorina lokalnih umetnika i dizajnera.

Šta još videti u ovom gradu?

Mada je Milano poznat kao modni i kulturni centar, malo je reči kojima bi se opisala uzvišenost njegove lepote i znamenitosti koje ga krase.

Svakako, u zavisnosti od preferencija, izaberite Vama omiljene, sigurni smo da ćete uživati u putovanju kroz istoriju, upoznajući kulturu Milana dok Vas miluje njegova elegancija. I pored navedenih znamenitosti, nemojte propustiti da Vinčijevu Tajnu večeru u crkvi Santa Maria delle Grazie, divljenje Bosco Verticale (Vertikalna Šuma) ili obilazak čuvene biblioteke Ambrosiana.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Sledeći članak

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo