Foto: Instagram/@goldenglobes

Izabrani dobitnici Zlatnog globusa za 2024. godinu

Početak
08/01/2024

Ceremonija na kojoj se dodeljuje prestižna nagrada Zlatni globus, 81. po redu, održana je protekle večeri u Los Anđelesu.

Na dodeli nagrada Zlatni Globus u Los Anđelesu najviše nagrada je osvojio film “Openhajmer”, koji je poneo pet nagrada, uključujući i glavnu.

“Openhajmer” je proglašen najboljim dramskim igranim filmom, a „Jadna stvorenja“ najboljom komedijom ili mjuziklom. Zvezda “Openhajmera” Kilijan Marfi osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Openhajmera, dok je Ema Stoun proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu.

Filmska zvezda Lili Gledston proglašena je za najbolju glumicu i tako je postala prva autohtona stanovnica Sjedinjenih Američkih Država koja je osvojila nagradu. Film “Barbi” je osvojio prvu nagradu za zaradu ostvarenu na blagajnama, nakon što je zaradio 1,4 milijarde dolara u bioskopima širom sveta.

Najbolji od najboljih

Među najboljim glumcima u filmskim kategorijama našli su se Cillian Murphy i Paul Giamatti, kao i glumice Lily Gladstone i Ema Stone. Takođe, za najboljeg reditelja proglašen je Kristofer Nolan.

Kada se govori o nagradama televizijskih ostvarenja, one su u potpunosti podeljene ravnomerno. Odnosno, u kategoriji Najbolja televizijska serija, pobedu je odnela serija Succession, kao i glumac Kieran Culkin i glumica Sarah Snook. S obzirom na to da je za najboljeg sporednog glumca proglašen Matthew Macfadyen, ova serija osvojila je najveći broj Zlatnih globusa u televizijskim kategorijma – čak četiri.

Zatim, za najbolju televizijsku seriju pod žanrom komedija proglašena je serija The Bear, a Zlatni globus za najbolje glumce dobili su i glumac Jeremy Allen White, te glumica Ayo Edebiri.

Naposletku, Zlatni globus za najbolju miniseriju dobila je drama Beef, a nagrade su takođe dobili Steve Yeun i Ali Wong kao glumački par.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Gala operski koncert “Pučinijevih 12 strana ljubavi”, 14. februara na Kolarcu

Sledeći članak

Istorija dodele Zlatnog globusa – kako je sve počelo?

Ne propustite

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Filmski bestseleri – romantična ostvarenja koja morate pogledati barem jednom u životu

Romantični filmovi su zasigurno jedni od favorita kada padne veče. Mi vam

Momenat iz Kana koji ste propustili: kako je pas završio na crvenom tepihu?

Pas Mesi bio je vidno srećan dok je šetao crvenim tepihom na