Foto: Pinterest/ JaphOhatey

Istorijski pregled Dana žena: Zbog čega je 8. mart važan?

Početak
28/02/2024

Svake godine slavimo osmi mart i obeležavamo ga kao Međunarodni dan žena širom sveta, slavi se kao podsećanje na prethodne i inspiracija za buduće borbe za rodnu ravnopravnost, prava žena i pravdu u društvu.

Iako je danas često vezan za poklone i čestitanje, njegovo poreklo prožeto je borbenim duhom žena koje su se hrabro suprotstavljale nepravdi i tražile svoje mesto u društvu. Pre nego što devojci, majci, sestri, prijateljici ili bilo kojoj ženi poklonite cvet – nemojte zaboraviti istoriju i značaj ovog datuma. To nije samo praznik, to je borba, jedna prava revolucija.

Da li znate kako je sve počelo?

Koren ovog veoma važnog dana za žene, nalazi se u radničkim pokretima 19. i početkom 20. veka.

Upravo 8. marta 1857. godine, u Njujorku je grupa ženskih tekstilnih radnica marširala tražeći kraće radno vreme, bolje uslove rada, pristojne plate i jednaka prava. Njihov hrabri čin bio je početak dugotrajne borbe za priznavanje i unapređenje ženskih prava u industrijskom društvu. Ta borba traje i danas. Ako se osvrnemo oko sebe, žene još uvek nisu ravnopravne sa muškarcima. Koliko je samo femicida godišnje, samo zbog toga što je žena – žena? Samo zbog toga jer ukorenjene tradicionalne vrednosti žive i dan danas. Feminizam nam je iz tog razloga potreban, i borba nikada neće i ne treba prestajati. Sve dok se prava žena ne izjednače sa pravima muškaraca.

Ovaj datum ponovo je postao značajan 1910. godine kada je na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu predloženo obeležavanje Međunarodnog dana žena, kao sećanje na napore žena u borbi za jednakost i prava. Ideja je dobila značajnu podršku i od tada se 8. mart smatra simbolom globalne borbe za rodnu ravnopravnost. Dakle, više od 100 godina, jednom godišnje slavimo hrabre žene. A srećom, sve ih je više.

Nedelja istorije žena je ustanovljena 1978. godine u želji da se počne dodavati istorija žena u obrazovanje. 1987. godine, Nacionalni projekat za istoriju žena uspešno je zatražio od Kongresa da uključi ceo mart kao proslavu ekonomskih, političkih i društvenih doprinosa žena.

Izvor: 2019 American Community Survey.

Evo i statistike iz 2019. samo u Americi, na osnovu koje se može zaključiti da se i danas ništa nije značajno promenilo. Na prvoj vidimo zaradu žena i muškaraca. Žene su obojene ljubičastom bojom. Gotovo svuda zarađuju manje od muškaraca. A na drugoj statistici možemo videti promene položaja žena u određenim oblastima poslova od 2000. godine do 2019. godine. I dalje mislimo da nam promene više nisu potrebne?

Tokom godina, pa sve do danas, ovaj dan nije simbol samo prava žena na radu i političko učešće, ovaj dan je širom sveta postao prava platforma za borbu za ljudska prava, uključujući prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, slobodu govora, zaštitu od nasilja.. Ova univerzalna poruka je postala osnova za aktivizam i podsticaj za promene na globalnom nivou.

U mnogim zemljama, osmi mart obeležava se različitim manifestacijama, od političkih skupova do kulturnih događaja i edukativnih programa. Ovo je pravo vreme da slavimo žene i da se podsećamo na izazove koji još uvek postoje u ostvarivanju potpune ravnopravnosti.

Foto: Pinterest/ Refinery29 

Danas, više nego ikad, Međunarodni dan žena važan je podsetnik na neophodnost nastavka borbe za prava žena i jednakost. Iako su postignuti značajni pomaci, mnogo toga još treba uraditi kako bi se postigla prava i pravda za sve žene, bez obzira na njihovu poziciju u društvu. Osmi mart je prilika da se ohrabre buduće generacije da nastave ovu borbu i da se angažuju u stvaranju sveta u kojem će žene imati pravo da žive punim potencijalom, bez prepreka i diskriminacije. Osmi mart nije bombonjera i cveće, već revolucija. Slavite žene, jer da nema žena, ne bi bilo nikoga od nas na ovom svetu.

God is a woman je zaista pravi epitet koji ide uz sve žene ovog sveta.

Srećan vam naš mesec!

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Femicid na Balkanu i kulturološke prilike koje utiču na sliku o njemu

Sledeći članak

Suvenir koji povezuje Beograd i Pariz

Ne propustite

Milica Jakovljević Mir-Jam: Čarobnica Emocija

Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, bila je izuzetno značajna figura u

Znamo šta se desilo sa porodicom Dunđerski posle Lenkine smrti

Nije svaka bogata porodica srećna. Uvek posloje teške priče, uvek se nešto

Ime Vojislav Jeremić oblikovalo mušku modu međuratnog Beograda

Najboljim od beogradskih krojača za gospodu smatran je veliki boem Vojislav Voja