Foto: Pinterest/@justlooknrnd

Istorija: od 5 dolara za ulaz na “Oskara”, do današnjeg prestiža

Početak
12/03/2024

Svake godine, najglamurozniji događaj u svetu zabave i kinematografije poznat kao “Academy Awards” ili “dodela Oskara” , privlači pažnju i osvaja publiku širom sveta. Ceremonija, koja se odvija na glamuroznom crvenom tepihu, sa blistavim i raskošnim haljinama i zlatnim statuama, postala je ikona filmskih dostignuća. Ali kako je nastao ovaj prestižni događaj?

Priča o dodeli Oskara počinje 1927. godine kada je Luis B. Majer, šef Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), zajedno s drugim istaknutim ličnostima iz filmske industrije, osnovao Akademiju filmskih umetnosti i nauka. Njihov cilj bio je stvoriti organizaciju koja će prepoznati i odati priznanje izuzetnim dostignućima u filmskom stvaralaštvu. Prva ceremonija dodele Oskara održana je 6. maja 1929. u hotelu Hollywood Roosevelt, a cene ulaznica bile su svega 5 dolara. Za razliku od današnje glamuroznosti i ekstavagancije sa velikim zvezdama, prva ceremonija bila je prilično skromna, a prisustvovalo je samo 270 gostiju. Pobednici su unapred proglašeni, a sama ceremonija trajala je samo 15 minuta. Film “Krila” osvojio je glavnu nagradu za najbolji film, dok su Emil Jannings i Janet Gaynor nagrađeni prvim Oskarom za najboljeg glumca, odnosno najbolju glumicu.

Kroz godine, ceremonija dodele Oskara prošla je kroz evoluciju i rast, postajući vrhunac dostignuća u filmskoj industriji. Godine 1934. Akademija je predstavila sada već ikoničnu zlatnu statuu, zvanično poznatu kao Oskar. Dizajn statue, viteza koji drži mač krstaša, stvorio je umetnički direktor MGM-a, Cedric Gibbons, a izvajao umetnik George Stanley.

S vremenom, dodela Oskara prilagođavala se promenjivom svetu filmske industrije. Dodavane su nove kategorije za priznavanje dostignuća u različitim aspektima filmske umetnosti, uključujući režiju, scenario, montažu i kostimografiju. Pojavom tehnologije u boji tokom 1930-ih i uzletom tehnologije u 21. veku, otvorile su se nove mogućnosti za kreativnost i inovacije u filmskoj produkciji, što je rezultiralo širokim spektrom raznovrsnih i revolucionarnih filmova vrednih Oskara.

Kroz svoju istoriju, ceremonija dodele Oskara stvorila je brojne nezaboravne trenutke koji su duboko urezani u legende Holivuda. Od emotivnih govora do neočekivanih pobeda i izvanrednih performansa, Oskari nikada nisu izneverili u pružanju dramatičnih i uzbuđujućih trenutaka.

Jedan od najprepoznatljivijih trenutaka u istoriji Oskara dogodio se 1964. godine kada je Sidney Poitier postao prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu “Ljiljani polja”. Njegova pobeda označila je značajnu prekretnicu u borbi za raznolikost i inkluziju u filmskoj industriji.

Godine 2002. Halle Berry ušla je u istoriju kao prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu “Bol čudovišta”. Njen emotivan govor pri prijemu nagrade ostaje jedan od najmoćnijih trenutaka u istoriji Oskara.

Iako je Drugi svetski rat predstavljao izazov u svetu kinematografije, Oskari su i dalje sijali svojom neugasivom iskrom, a remek-dela poput “Prohujalo sa vihorom” i “Kazablanka” osvajala su srca publike širom sveta.

Pedesete godine prošlog veka bile su doba glamura i sofisticiranosti, oblikovane ikonama poput Odri Hepbern i Grejs Keli koje su dominirale crvenim tepihom. Period od 1960. do 1970. godine bio je obeležen kulturnim pomacima i novim horizontima u filmskoj industriji. Filmovi poput “Diplomac” i “Ponoćni kauboj” narušavali su granice i provocirali društvene norme, što im je donelo priznanje Akademije.

Osamdesete i devedesete godine bile su svedok porasta raznolikosti i inovacija u filmskoj industriji, što se odrazilo i na nominacije i na dobitnike Oskara. Filmovi poput “Kišnog čoveka” i “Šindlerove liste” hrabro su istraživali osetljive teme sa dubinom i dirljivošću, zaslužujući brojne pohvale i nagrade kritike.

Takođe, napredak tehnologije, uključujući kompjuterski generisane slike (CGI), transformisao je pejzaž bioskopa, donoseći revolucionarne inovacije u vizuelne efekte. Ulazak u 21. vek označio je eru globalizacije i digitalne revolucije, koja je temeljno preoblikovala način na koji se filmovi stvaraju i konzumiraju. Dodela Oskara se uspešno prilagodila ovim promenama, prepoznajući međunarodne filmske produkcije i nove platforme kao što su servisi za striming. Filmovi poput “Milionera iz blata” i “Parazita” premašili su kulturne granice, osvajali priznanja i oduševljavali publiku širom sveta.

Od svojih skromnih početaka do sadašnjeg statusa najprestižnije holivudske ceremonije dodele nagrada, Oskari su ostavili neizbrisiv trag u svetu kinematografije. Dok dodela Oskara nastavlja svoj evolucijski put i prilagođava se promenljivom pejzažu filmske industrije, jedna stvar ostaje nepromenjena: slavljenje izvanrednosti u filmskoj umetnosti. Bilo da se radi o poštovanju vremenskih klasika ili priznavanju revolucionarnih inovacija, Oskari će uvek predstavljati simbol moći filmske umetnosti da inspiriše, zabavlja i ujedinjuje publiku širom sveta.

Dok sa nestrpljenjem iščekujemo svake godine ceremoniju dodele Oskara, slaveći ne samo pobednike i nominovane, već i bogatu istoriju i nasleđe ove omiljene institucije, radujemo se budućnosti. Gde magija pripovedanja nastavlja da inspiriše i pleni publiku širom sveta, Oskari su zaista postali oličenje čarolije filma.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Stare kreacije koje su “oživele” na dodeli Oskara

Sledeći članak

Nova serija otkriva tajne uspona Karla Lagerfelda

Ne propustite

Ko je bila Françoise Hardy, francuska muzička ikona, čije pesme i danas čujemo na svakom koraku?

Svetom je odjeknula vest da je u 80. godini preminula Françoise Hardy,

Francuski filmovi pod zvezdama – predstavljamo program 6. Festivala francuskog filma

Šesto izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 19. do 23. juna

Šesti Festival francuskog filma od 19. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna na nekoliko