Foto: Arhiva

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Početak
18/07/2022

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu kada je francuski dizajner Louis Reard, 1946. godine, predstavio odevni predmet koji je uneo revoluciju u svet mode.

Louis Reard je rođen u Francuskoj 1897. godine. Bio je automobilski inženjer do ranih 1940-ih, kada je preuzeo posao svoje majke, njenu prodavnicu donjeg veša i postao dizajner odeće u blizini poznatog kabarea Les Folies Fermières u Parizu.

Takođe, Jacques Heim, još jedan francuski dizajner, prikazao je 1932. godine dvodelni kupaći kostim, nazvan “Atom”.

Louis Reard je, primetivši da žene na plaži podvijaju ivice kupaćih kostima kako bi sunce doprlo do što većeg dela kože, želeo da napravi najmanji kupaći kostim. Reardov kupaći je bio znatno manji od Heimovog I dobio je ime po Bikiniju, koralnom grebenu na Maršalovim ostrvima u Tihom okeanu. Prvi bikini imao je samo 124 cm platna, koje je oslikano šarom novinskog papira.

Reard nije mogao da nađe profesionalnu manekenku koja bi pristala da nosi tako mali kostim, pa je, 18. jula 1946. godine, obukao Micheline Bernandini, erotsku plesačicu iz Casino de Paris, u njegov dvodelni kupaći. 

Uspeh bikinija je bio ogroman, a naročito među muškarcima, pa je Micheline Bernandini, navodno, dobila 50.000 pisama obožavatelja.

Foto: Arhiva

Oba modela kupaćih kostima, Heimov “Atom” i Reardov “Bikini”, su smatrani kontroverznim i godinama su bili zabranjeni na mnogim mestima.

Dvodelni kupaći kostimi su kasnije popularizovale poznate ličnosti, uključujući Brigitte Bardot i Marilyn Monroe, 1960-ih godina.

Louis Reard se 1980. godine sa svojom suprugom Marcelle Reard preselio iz Francuske u Lozanu u Švajcarskoj, gde je 1984. godine i preminuo u svojoj 87. godini života.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ovi klasični komadi obevezni su u ormaru svake Francuskinje tokom leta

Sledeći članak

Louis Vuitton X Nike, kolaboracija koja je izazvala najviše reakcija

Ne propustite

Kan 1980: dan kada je ceo svet saznao za prizrensku svilu i stari srpski nakit

Bila je jedna od najboljih srpskih glumica, što je potvrdila i nagrada

Zanimljivost o Maison Margieli – modnoj kući koja intrigira javnost

Kako to obično biva svakog prvog ponedeljka u maju, jedan od najglamuroznijih

Evolucija haljina kroz istoriju: šta se promenilo?

Moda i stil su ključna obeležja koja povezujemo sa različitim istorijskim periodima.