Foto: Pexels

Kako ishranom održati kožu zdravom i sjajnom

Početak
04/01/2024

Period je praznika, kada smo “pretrpani” obiljem hrane, koja utiče na naš organizam. Mi smo s toga za vas u nastavku pripremili rešenje – hranu koja će vas održati zdravima i koja ujedno povoljno utiče na kožu.

Pre nego što započnemo sa spiskom hrane, napomenuli bismo vam da je izuzetno važno da se hidrirate i redovno unosite dovoljnu količinu vode.

Voda, sve što vaša koža želi

Redovan unos vode je najbolje što možete da uradite za svoju kožu. Voda održava vlažnost kože, što sitne linije i bore čini manje primetnim. Blagotvorna je za ćelije jer ih snabdeva neophodnim hranjivim sastojcima i pomaže pri izbacivanju toksina. Pobošljava protok krvi, čineći kožu sjajnom. Uobičajen savet je da se u organiyam unese osam čaša vode dnevno, ali možda vam neće trebati baš toliko jer je i voda u voću, povrću, soku i mleku takođe deo ukupnog dnevnog unosa.

Antioksidanti za zdrave ćelije

Antioksidanti usporavaju i sprečavaju oštećenja izazvana delovanjem slobodnih radikala. Sadrže ih mnoge namirnnice, a posebno bogati antioksidantima su bobičasto voće, paradajz, kajsije, repa, tikvice, spanać krompir, mandarine, paprike, pasulj.

Koenzim Q10 protiv slobodnih radikala

Vaše telo proizvod ključni antioksidant koenzim Q10. Ali, kako organizm stari, sve je manje ovog antioksidanta, koji učestvuje u stvaranju energije i pomaže našim ćelijama da funksionišu. Koenzim Q 10 možete uneti iz ribe – lososa i tune, živine, organske životinjske jetre i integralnih žitarica. Ukoliko koristite proizvode za kožu sa koenzimom Q10, možete ublažiti bore i druge znakove starenja.

Vitamin A za oporavak kože

Ako ne žeite da imate suvu kožu koja se ljušti, uzmite pomorandžu, šargarepu ili parče dinje. Puni su vitamina A, koji možete naći i u lisnatoj zeleni, jajima i nemasnim mlečnim proizvodima. Unosom proizvoda za kožu sa vitaminom A bore i smeđe mrlje mogu izgledati blaže. Takvi proizvodi, zvani retinoidi, uobičajeni su lekovi za tretiranje akni i drugih sličnih stanja kože.

Vitamin E jača zdravlje kože

Još jedan antioksidant koji može da zašti kožu od oštećenja i upala izazvanih izlaganjem suncu jeste vitamin E. Naći ćete ga u biljnim uljima, orašastim plodovima, semenkama, maslinama, spanaću, špargli i lisnatom zelenilu.

Koža traži zdrave masti 

Omega-3 i omega-6 masne kiseline su korisne masnoće koje koži daju prirodnu uljanu zaštitu i vlažnost. Esencijalne masne kiseline poput ovih pomažu koži da ostanete glatka i mlada. Možete ih dobiti od maslinovog ulja i ulja repice, lanenih semenki, oraha i ribe poput lososa, sardine i skuše.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ideje za elegantni praznični manikir

Sledeći članak

Kako imati rumene obraze i sočne usne tokom zime

Ne propustite

Izdvajamo nekoliko razloga zbog čega nije dobro nositi šminku svaki dan

Zbog određenih ideala o lepoti koji su nametnuti ženama, postalo je nezamislivo

Tri najvažnija slova leta – SPF i šta sve morate da znate o zaštiti od UV zračenja

Biti na odmoru ne znači nužno da po svaku cenu treba da

Džulija Roberts nije više zanosna crvenokosa: glumica prešla u plavuše

Džulija Roberts opredelila se za plavu boju kose i svoj prepoznatljivi crvenokosi