Foto: Instagram/@mercedesbenz

Imenovanje legende – po kome je Mercedes-Benz dobio svoj naziv?

Početak
30/05/2024

U svetu automobila, ime “Mercedes-Benz” odmah asocira na eleganciju, inovaciju i vrhunski kvalitet. Međutim, malo je poznato da ovaj prestižni brend nosi ime po ćerki trgovca koji je imao ključnu ulogu u promociji i distribuciji automobila krajem 19. i početkom 20. veka.

Emil Jelink, austrijski trgovac, bio je oduševljen automobilima Gotliba Dajmlera i njegovog sina Paula. Kako bi promovisao ove inovativne automobile, Jelink je često koristio pseudonim “Mercedes“, špansku verziju imena svoje ćerke.

Godine 1902, Dajmler i Jelink formalizovali su svoju saradnju, registrujući vozila pod imenom “Mercedes”. Ime je postalo simbol ekskluzivnosti i kvaliteta u svetu automobila.

Sa druge strane, ime “Benz” potiče od Karla Benza, suosnivača kompanije “Benz & Cie“, koja je takođe igrala ključnu ulogu u ranoj istoriji automobila.

Vreme nakon Prvog svetskog rata donelo je inflaciju i nesigurnost. Stoga su se dva ljuta konkurenta spojila u jednu firmu: “Daimler-Motoren-Gesellschaft i Benz & Cie“.

Tokom 1926, formirana je “Daimler-Benz AG“. Ovaj spoj nije samo objedinio tehnološke snage dve kompanije, već je stvorio i novi brend – “Mercedes-Benz“.

Prva osoba koja je automobilom prešla veliku udaljenost bila je Berta Benc – supruga i poslovni partner Karla Benca. Ona je tada sa sinovima prešla put od preko 100km.

Danas, “Mercedes-Benz” je sinonim za vrhunske automobile širom sveta. Njegova istorija odražava spoj inovacije, strasti i posvećenosti kvalitetu, što ga čini jednim od najprepoznatljivijih i najcenjenijih brendova u automobilskoj industriji.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

1. i 2. jun rezervišite za Wine Garden – oaza u srcu Beograda za ljubitelje prirode i vina

Sledeći članak

Dominantni simbol prestonice – prema čijoj ideji je napravljena Geneks kula, zapadna kapija Beograda?

Ne propustite

Kejt Midlton prvi put u javnosti posle šest meseci – zablistala u kreaciji omiljene dizajnerke

Za svoje prvo javno pojavljivanje u javnosti, posle gotovo šest meseci odsustva,

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i