Foto: Wikipedia/Public domain

Godišnjica rođenja nobelovca Ive Andrića obeležena na Kuli Beograd

Početak
10/10/2023

Deveto oktobarsko veče na Sava Promenadi proteklo je u znaku obeležavanja godišnjice rođenja Iva Andrića, jedinog srpskog nobelovca i vrsnog diplomate, u čiju je čast zasijala Kula Beograd, najviša zgrada u Srbiji i regionu.

Pripovedajući o vrtlozima ljudskih sudbina na Balkanu i njegovoj uzburkanoj istoriji, Andrić je iza sebe ostavio mnogobrojna antologijska dela srpske književnosti kao što su „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Most na Žepi“ ili „Ex Ponto“, ali se jedno zbog svoje kapitalne vrednosti naročito izdvojilo. Za svoj roman „Na Drini ćuprija“, Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, čime je u istoriji ostao upamćen kao jedini pisac sa ovih prostora koji je ovenčan najznačajnijom književnom nagradom na svetu.

Drugu stranu ovog istaknutog erudite, rođenog na današnji dan 1892. godine, sačinjava njegova izuzetno bogata i plodonosna diplomatska karijera tokom koje je svoju zemlju predstavljao u Vatikanu, Bukureštu, Trstu, Gracu, Marseju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i u najteža vremena, uoči Drugog svetskog rata, u Berlinu. Zbog svog diplomatskog angažmana, Ivo Andrić bio je svedok burnih vremena kroz koja se prelamala sudbina srpskog naroda.

Emitujući lik slavnog pisca na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, Belgrade Waterfront je nakon Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Jovana Jovanovića Zmaja i Josifa Pančića ukazao ogromno poštovanje još jednom velikanu srpske istorije i putem inovativne animacije na nebu iznad Save podsetio zbog čega je Ivo Andrić ne samo genijalni hroničar Balkana u diplomatskom fraku, već i jedan od naših najboljih književnika svih vremena.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Film “Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa na 29. FAF-u

Sledeći članak

Otkrivamo – ko je živeo u zelenoj kući na Kosančićevom vencu?

Ne propustite

Plamen prošlosti i dalje tinja na Kosančićevom vencu – kako je uništena Narodna biblioteka Srbije?

Prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, zgrada Biblioteke izgorela je do

Šik prošlog veka: zbog čega je šetnja Knez Mihailovom bila svojevrsni oblik modne revije

Beograd je nekada važio za centar mode, a naši ljudi važili su

Za rekreaciju i uživanje: kafe u Beogradu sa pogledom na teniske terene

Tenis je jedan od opuštajućih “luksuznih” sportova, koji je nakon filma Challengers