Foto: Pinterest

Ekstremne dobrodošlice: Predlog putovanje kroz mesta Srbije za svaki mesec

Početak
19/04/2024

Predstavljamo vam najbolja mesta i aktivnosti za putovanja po Srbiji za svaki mesec u godini. Ukoliko ste ljubitelj prirode i ekstremnih sportova, ovo je pravi tekst za vas.

April: Kajak u Koviljskom ritu

Foto: Instagram/ @estadventure

Koviljski rit, specijalni rezervat prirode. Vožnja kajakom je najbolji način da se zaviri u ovaj skriveni rezervat. Flora i fauna Koviljskog rita su veoma zanimljiva a ceo prizor je rajski. Veslajući ritom, čak 172 vrste ptica, od kojih 103 sa statusom prirodne retkosti potrudiće se da nam svojom pesmom uveličaju boravak u njihovom prirodnom staništu.

Maj: Rafting na Limu

Foto: Instagram/ @rafting_lim

Rafting na reci Lim predstavlja pravi izazov i pruža vrhunski doživljaj, kako ljubiteljima raftinga, tako i zaljubljenicima u prirodu. Veličanstveni predeli kroz koji prolazi ova reka, ostaviće vas bez daha i pružiti aktivan odmor.

Jun: Planinarenje na Staroj planini

Foto: Pinterest/ sladjanascorner.blogspot.com

Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se delimično prostire u Srbiji, ali većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok između 30 – 50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata. Region Stare pnalnine je zaštićeno područje I kategorije i ima status parka prirode.

Jul: Knjoning na Tribući

Foto: Instagram/ @extremecanyoning

Kanjoning je avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone, koji se nalaze u podnožju planina u fascinantnoj i netaknutoj prirodi savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, kaskada, prirodnih bazena. Tom prilikom koriste se različite veštine hodanja i tehnike kao što su otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procepe, skakanje u vodu i plivanje. Cilj svih ljubitelja ovog sporta je pronalaženje i istraživanje novih kanjona, njihovo osvajanje, jedinstvena avantura i stvaranje nezaboravnih uspomena za ceo život. 

Avgust: Vožnja MTB na Zlataru

Foto: Instagram/ @e_bike_zlatibor

Svež planinski vazduh, blagi povetarac, miris četinara, sunčevi zraci koji vam dodiruju kožu, prijatelji i naravno mountain bajk. Skoro pa ne može biti savršenije. Ukoliko se odlučite za bajk izlet, očekuje vas nekoliko sati opuštajuće vožnje Zlatarskim  visoravnima. Na Vama je samo da ponesete dobro raspoloženje, a od nas dobijate bicikl, kacigu i ostalu neophodnu opremu. Nije potrebno da imate zavidnu kondiciju jer je sama vožnja osmišljena tako da uz laganu fizičku aktivnost uz prijatelje uživate u prelepom krajoliku. Ono što ovu vožnju izdvaja od običnog obilaska ove planine jeste to što se realizuje na starim putevima za koje na drugi način teško da bi ste saznali.

Septembar: Oplenac

Foto: Pinterest/ royalofficehrh

Posetite Oplenac u septembru i istražite kompleks crkve Svetog Đorđa, mauzoleja Karađorđevića i vinarije na ovom prelepom brdu. Uživajte u miru i tišini predivnog parka i u degustaciji lokalnih vina.

Oktobar: Vožnja SUP daske na Drini

Foto: Instagram/ @maple.adventure

Kroz veslanje na dasci otkrijte skrivene obale reke Drina i jezera u Bajinoj Bašti. Istražite rečne plaže, rukavce, pećine i okolni divlji svet.

Novembar: Spaleo avantura u pećini Samar

Foto: Instagram/ @nature_travel_office

U slivu Toponičke reke i bajkovite klisure koju gradi ova reka, na padinama prelepog Kalafata, sakrila se pećina Samar, lepotica jugoistočne Srbije.Pravi je doživljaj proći Samarom. Ukupna dužina svih kanala iznosi 3197 metara. Glavni kanal, sa četiri sifonska suženja, takozvanih “vrata”, iznosi 1940 metara, tunelskog je tipa i na pojedinim mestima izgleda kao najlepši kanjon, što prolazak čini još spektakularnijim. Obiluje mnoštvom virova i kaskada. Od pećinskog nakita, stalaktiti i stalagmiti su manje zastupljeni, dok saliva i bigrenih kadica ima u dovoljnoj količini. Dok se krećete mrežom kanala, bilo glavnim ili bočnim, uživaćete u lavirintu koji oni pružaju.

Decembar: Planinarenje na Suvoj planini

Foto: Pinterest/ 68.media.tumblr.com

Suva planina jedna je od fascinantnih planina naše zemlje koja krije mnoge tajne i lepote.   Guste šume, proplanci, mnoštvo brda, litica i uzvišenja, vijugavih planinskih staza, divljeg cveća i vidikovaca koji su melem za telo i dušu, sve to i mnogo više možete očekivati na Suvoj planini. 

Januar: Hodanje na krpljama na Goliji

Foto: Pinterest/ natasa0174

Ljubitelji planinarenja i zime zahvaljujuću Pavlu Pavloviću i njegovom timu mogu da uživaju u novoj aktivnosti na našim planinama – krpljanju! Iako postoji od davnina, zaboravljena je zbog drugih zabava na snegu, koje su postale uobičajene, ali i to se menja.

Februar: Skijanje na Kopaoniku

Foto: Pinterest/ aestheticlifestylebySM

Za ljubitelje zimskih sportova, januar je idealan mesec za posetu Kopaoniku. Ovaj popularni planinski centar nudi izvanredne staze za skijanje i snowboard, kao i prelepe pejzaže prekrivene snežnim pokrivačem.

Mart: Jahanje konja u Vojvodini

Foto: Instagram/ @aleksandar__nikolic_

Doživite nezaboravnu avanturu jahanja kroz slikovite pašnjake Vojvodine. Okruženi prelepom prirodom i širokim prostranstvima, ovo iskustvo vam  pruža priliku da se povežete s konjem i uživate u jedinstvenoj harmoniji između jahača i životinje. Prolazite kroz zelene livade, prelazite preko mirnih rečnih tokova i otkrivate skrivene predele ovog prelepog dela Srbije. Bilo da ste početnik u jahanju ili iskusni jahač, ova vožnja kroz pašnjake Vojvodine će vam pružiti trenutke slobode, mira i neprocenjive veze s prirodom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Da li ste čuli za jedinstveni autobus za pse?

Sledeći članak

Zaplovite Beogradom – spisak brodova za obilazak i razgledanje grada sa reka

Ne propustite

Oaze u Srbiji za odmor od gradske buke: pronašli smo kućice u kojima ćete uživati

Ukoliko želite da pobegnete negde za vikend, a niste ljubitelj hotelskog smeštaja,

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena