Foto: Pexels

Gde na skijanje u Srbiji? Donosimo vam najbolje predloge

Početak
19/12/2023

Srbija je zemlja bogata prirodom i bogatim predelima, a kako se približio zimski period većina želi idiličnu zimsku sliku i pravi odmor na planini. Pored odmora, u ponudi postoje i zimske aktivnosti, koje većina obožava, a jedna od takvih jeste zasigurno skijanje.

Ukoliko ste se pitali gde možete ove zime provesti porodični odmor i uz to se lepo zabaviti, odgovor možete pronaći u našem vodiču, gde smo odvojili nekoliko predloga.

Foto: Pexels

Kopaonik

Ne može se pomenuti skijanje u Srbiji, a da se ne pomene i najpoznatija srpska planina. Tim pre što je, nesumnjivo u pitanju najbolje opremljen i najveći ski centar u našoj zemlji, budući da 43.586 metara iznosi ukupna dužina staza na Kopaoniku. Najzastupljenije su plave staze, dok ima i onih koje se karakterišu kao crne i crvene, mada se ovaj ski centar može pohvaliti i sa ski putevima i poligonima za obuku početnika u skijanju, navodi “Infokop”.

Zlatibor

Za turističko skijanje

Tri su ski centra na ovoj srpskoj planini, mada je Tornik među njima najpoznatiji. Udaljen je nešto manje od deset kilometara od turističkog centra Zlatibora i budući da poseduje i sistem za veštačko osnežavanje, to skijaši ne moraju da brinu.

Brezovica

Za avanturiste

Centar ima ukupno devet staza. Crna staza je najduža staza u sistemu skijališta, od čak 3.500 metara. Ski-centar ima pet žičara i pet liftova. Ima dve staze za početnike i rekreativce, a ostale su srednjeteške i teške. Nekada su se tu održavala međunarodna takmičenja. Staze imaju FIS kategorizaciju.

Foto: Pexels

Divčibare

Rekreativno skijanje

Na oko 120 kilometara udaljenosti od glavnog grada Srbije nalazi se planina Divčibare, koja je za posetu idealna u toku cele godine, budući da se neretko karakteriše i kao vazdušna banja.

Što se skijanja na Divčibarama tiče, počev od 2008. godine na ovoj planini funkcioniše ski staza “Crni vrh”, koja osim dvosede žičare ima i sistem za veštačko osnežavanje. Kako navodi “Skijanje.rs”, ukupna dužina ove staze srednje težine je 850 metara, a izuzev škole skijanja i mogućnosti rentiranja opreme, na njoj postoji i ugostiteljski objekat.

Zlatar

Noću pod bakljama

Na padinama ove srpske planine, tik iznad Nove Varoši, počev od 2010. godine funkcioniše skijalište Briježđa. Staza duga 955 metara nudi i mogućnost noćnog skijanja, a prema podacima koje navodi “Skijanje.rs”, na njoj postoji i četvorosedna žičara, čija je dužina 850 metara.

Foto: Pexels

Stara planina

Sve atraktivnija

Poznata i pod nazivom Balkan, ova srpska planina je posebno atraktivna ne samo za skijanje, već i uopšteno za posetu tokom cele godine, a naročito u toku zime. Prva gondola sagrađena u našoj zemlji, prema “Skijanje.rs” je ona koja kreće sa Jabučkog ravaništa na Staroj planini. U rad je puštena 2012. godine i pokriva trasu dugu 1.100 metara.

Čak 12.000 metara je ukupna dužina ski staza na Staroj planini, a skijalište poseduje i sistem za veštačko osvežavanje.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zašto se za Novu godinu baš jelka ukrašava?

Sledeći članak

Po kojim ličnostima ulice u Beogradu na vodi nose ime?

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,