Leslie Caron & Louis Jourdan In "Gigi" ,1958 / Foto: Instagram/@movie_stars_gallery

Filmovi koji su obeležili istoriju Oskara

Početak
05/02/2024

Dok čekamo da se prašina oko “Barbie” smiri, jer očigledno imamo novu ikonu filma koja će promeniti tok filmske istorije, vratimo se u vreme kada se Oskar dodeljivao za prave filmske bravure, a ne samo da se pitamo zašto se Barbie nije našla na pozornici kao najbolja glumica.

Dakle, odložite svoje lutke na neko vreme, i pridružite nam se putovanju kroz vreme kada je Oskar bio sinonim za pravu umetnost. Predstavljamo vam filmove sa najvećim brojem osvojenih Oskara.

1. Prohujalo sa vihorom (1939)

Film koji je baziran na istoimenom romanu Margaret Mitchell . Film je režirao Victor Fleming.

8 osvojenih Oskara od 13 nominacija

2. Na dokovima Njujorka (1954)

“On the Waterfront” je poznat po snažnoj glumačkoj izvedbi Marlona Branda i emotivnoj dubini priče. Ovaj film dobio je osam Oskara i postao klasik, uključujući i one za najbolji film, najboljeg režisera (Elia Kazan) i najboljeg glavnog glumca (Marlon Brando).

3. Điđi (1958)

“Gigi” je mjuzikl iz 1958. godine, baziran na istoimenom romanu francuskog pisca Colette. Film je režirao Vincente Minnelli, a producirao Arthur Freed.

Osvojio je čak devet Oskara od devet nominacija, uključujući i najbolji film.

Izdvaja se po svojoj muzičkoj podlozi, koja uključuje pesme kao što su “Thank Heaven for Little Girls” i “I Remember It Well”. Muzička numera “Gigi” osvojila je Oskara za najbolju pesmu.

4. Ben-Hur (1959)

“Ben-Hur” je epični film iz 1959. godine, režiran od strane Williama Wylera. Film je adaptacija istoimenog romana Lewa Wallacea i predstavlja jedan od najvećih i najpoznatijih filmova u istoriji kinematografije. Sadrži duboke teme o veri, oprostu i iskupljenju. Ovo je bio prvi film koji je osvojio “Big Five” kategorije (najbolji film, režija, glavni glumac, glavna glumica, i originalni scenarijo), a taj uspeh je ponovljen tek 1991. godine filmom “The Silence of the Lambs”.

“Ben-Hur” je pored jedanaest Oskara, osvojio i četiri Zlatna globusa.

5. Priča sa zapadne strane (1961)

“West Side Story” je mjuzikl i film iz 1961. godine koji je režirao Jerome Robbins u saradnji sa Robert Wise. Ovaj film je adaptacija popularnog mjuzikla sa Brodveja, čiji je scenario napisao Arthur Laurents, muziku komponovao Leonard Bernstein, a stihove napisao Stephen Sondheim. Radnja filma smeštena je u Njujorku i predstavlja modernu adaptaciju Šekspirove tragedije “Romeo i Julija”.

Ovo je prvi i jedini film koji je osvojio dve nagrade za najboljeg reditelja.

Osvojio je 10 Oskara od 11 nominacija.

6. The English Patien (1996)

Na 69. dodeli Oskara 1997. godine, “The English Patient” je osvojio devet nagrada, uključujući one za najbolji film, najboljeg reditelja, najboljeg sporednog glumca (Willem Dafoe) i najbolju sporednu glumicu (Juliette Binoche). Takođe, Ralph Fiennes bio je nominovan za najboljeg glavnog glumca.

7. Titanik (1997)

Ovaj film je postao jedan od najuspešnijih filmova u istoriji i osvojio je brojne nagrade, uključujući 11 Oskara. “Titanic” je poznat po svojoj romantičnoj priči smeštenoj u pozadinu tragedije potonuća broda “Titanic” tokom njegovog prvog puta preko Atlantika 1912. godine.

Poznat je po svojim spektakularnim vizuelnim efektima i produkciji. Film je postao klasik i ostavio je dubok utisak na publiku širom sveta. “My Heart Will Go On”, pesma koju izvodi Celine Dion, postala je jedna od najpoznatijih filmskih tema i osvojila je Oskara za najbolju originalnu pesmu.

 “Titanic” je postao prvi film u istoriji koji je zaradio više od milijardu dolara na bioskopskim blagajnama.

8. Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003)

Treći deo filmske trilogije. 11 nominacija, 11 osvojenih Oskara.

Ovaj film ostavio je dubok utisak na filmsku industriju i stekao je status klasika fantastičnog žanra. Peter Jackson, pokazao je svetu kako se epska književna dela mogu preneti na veliko platno uz pomoć savremene tehnologije.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Margo Robi ipak nije savršena Barbi?

Sledeći članak

Sve o dodeli 66. Gremi nagrade i ulaska Tejlor Svift u istoriju

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine