Megakom Films

Film oslikan kičicama srpskih slikara uskoro u Beogradu

Početak
12/01/2024

Svečana projekcija ostvarenja “Seljani” (The Peasants), snimljenog u srpskoj koprodukciji održaće se 18. januara u MTS Dvorani, s početkom od 19 časova.

Pre početka prikazivanja filma u galerijskom prostoru dvorane, u 18 časova biće otvorena ekskluzivna izložba umetničkih slika koje su urađene i korišćene kao kadrovi kompletne priče filma, a koje je tokom višegodišnjeg rada oslikavalo i preko 20 naših akademskih slikara, piše Politika.

“Oslikani igrani film” kako se još može opisati naslov rediteljskog dvojca Dorote Kobiel i Hjua Velčmana, koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije, jedinstven je način stvaranja jednog ostvarenja. Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima, naknadno je urađen i u oslikanoj verziji.

Za potrebe rada na filmu angažovani su i domaći akademski slikari koji su uz pomoć četkice i platna oslikavali svaki kadar već snimljenog ostvarenja, postepeno radeći frejm po frejm.

‒ Animirani film ‎„Seljani” predstavlja jednu od najambicioznijih koprodukcija sa našom zemljom. Zadovoljstvo nam je da su Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture prepoznali značaj ovog ostvarenja i da su omogućili da preko 20 akademskih slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma ‒ kaže koproducentkinja Jelena Angelovski.

Dodaje da je iza autora preko 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama.

‒ Film je do sada prikazan na svim većim svetskim međunarodnim festivalima i sa velikim uspehom se prikazuje širom Evrope, dok nas uskoro očekuje i distribucija u Sjedinjenim Američkim Državama ‒ istakla je.

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka. Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za mnogo starijeg bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost… Rediteljski par u svetske bioskope doneo je 2017. godine naslov „S ljubavlju, Vinsent” koji je tada nominovan za prestižne nagrade BAFTA i Oskar i koji je takođe predstavljao spoj slikarstva, igranog i animiranog.

Najnovije filmsko delo „Seljani” svetsku premijeru imalo je na festivalu u Torontu, a u Beogradu je prvi put prikazan tokom zatvaranja tradicionalnog Festivala autorskog filma. Nakon premijerne projekcije u MTS Dvorani naći će se na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pogledajte trejler za biografski film o Ejmi Vajnhaus

Sledeći članak

Recept za uspešnu godinu Mike Antića

Ne propustite

Ako vam utakmice nisu dovoljne, pogledajte ove filmove o najvećim fudbalskim zvezdama

Koji su kvaliteti najboljih trenera i kapitena, koliko se fudbal promenio od

Njegovu čuvenu “La Bohème” svi znate – večeras uživajte u pesmama Šarla Aznavura u Francuskom insitutu

Ove godine obeležava se stogodišnjica rođenja Šarla Aznavura, slavnog francuskog pop pevača,

Pripremite listu knjiga za odmor – donosimo vam najbolje naslove “lekovitih” štiva

Knjige koje vam donosimo u nastavku, smatramo da su “lekovite” za čitanje