Foto: Promo

Festival posvećen digitalnoj umetnosti u Francuskom institutu Srbije

Početak
06/11/2023

U okviru tradicionalnog festivala posvećenog digitalnoj umetnosti koji se na inicijativu Francuskog instituta u Parizu odvija širom sveta, Francuski institut u Srbiji i partneri pripremili su tokom novembra veoma atraktivan izložbeni i VR program.

U Galeriji Francuskog instituta u Srbiji (Knez Mihailova 31) od 7. do 21. novembra (radno vreme: od utorka do petka od 13 do 19 časova i subotom od 10 do 15h) biće održana izložba TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 – 2022“. Ova izložbaprati razvoj ulične umetnosti na relaciji Srbije i Francuske i uticaj Francuske i francuskih umetnika na domaću scenu od 1995. do 2022. godine. U virtuelnom prostoru na platformi VR-All-Art je prikazano preko 70 radova nastalih u Srbiji i Francuskoj koji pokazuju relacije ove dve zemlje u oblasti ulične umetnosti.

Pored ove izložbe, publici će biti predstavljena i virtuelna izložba “Loving Street art Belgrade” iz 2020. godine prevedena na francuski, gde se nalazi preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita. Projekat je realizovan uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture Republike Srbije i kompanije VR ALL ART.

Od 22. novembra do 11. decembra takođe u galeriji Francuskog instituta biće održana Izložba video igara”. Francuski institut u Srbiji udružio se sa renomiranom francuskom gejming kompanijom Ubisoft u cilju predstavljanja game art rešenja nastalih u beogradskom studiju. Najatraktivniji dekori iz čuvenih video igara biće predstavljeni posetiocima u velikom formatu.

U okviru izložbe će biti organizovan i VR odeljak za igranje igara, kao i panel sa artistima iz Ubisoft Beograd studija, posvećen umetnosti i razvoju video igara.

U petak, 24. novembra u 18 časova u Grafičkom kolektivu (Dragoslava Jovanovića 11) biće odražano Grand Finale projekta Playing Narratives. Na inicijativu Francuskog i Gete instituta, projekat Playing Narratives koji je već treću godinu za redom organizovan u Srbiji, dolazi do kraja ovogodišnjeg ciklusa. Tridesetak mladih kreativaca su tokom osam meseci posvećeno radili na svojim projektima za razvoj video igara i konačna odluka o pobedničkom timu i najuspešnijem projektu programa Playing Narratives pašće u Grafičkom kolektivu. Međunarodni žiri, sačinjen od gejming stručnjaka, odlučivaće o pobedniku trećeg ciklusu ovog izuzetno uspešnog programa.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Donosimo vam spisak umetničkih izložbi tokom novembra

Sledeći članak

Stare srpske glumice kojima su svi zavideli na lepoti

Ne propustite

Priča se: Leonardo DiCaprio će igrati Frenka Sinatru u novom filmu?

Mark Tven je jednom rekao: “Starost je slučaj uma nad materijom.” Kada

“Ona spava” – tragedija sakrivena u stihovima pesme Zdravka Čolića

Smrt osamnaestogodišnje devojke inspirisala je pesnika Velizara Čofranca da napiše tekst pesme “Ona

Da li znate da jedan muzički hit pripada Čarliju Čaplinu?

Čarli Čaplin, čije je pravo ime bilo Charles Spencer Chaplin, rođen je