Foto: Illustration / Public Domain

Evolucija haljina kroz istoriju: šta se promenilo?

Početak
09/05/2024

Moda i stil su ključna obeležja koja povezujemo sa različitim istorijskim periodima. Dok danas vlada velika sloboda u stilu – tako na ulicama možemo videti devojke u begi farmerkama, oversajzd majicama i biciklističkim šorcevima ukombinovanim sa blejzerima… pre su stvari bile drugačije. Nekada su sa stilom žena, naročito od 15. do 19. veka, bile povezivane isključivo haljine i suknje.

Haljina je odevni komad koji je drastično evoluirao od svog prvog pojavljivanja do danas. Tako se godine pre nove ere, vezuju za Stare Rimljane gde su bogati muškarci nosili haljine. Haljine su označavale raskošan život, te su ih uglavnom nosili stanovnici grada. Nosili su donju haljinu, tuniku i gornju haljinu. Haljine su bile uglavnom duge, do poda ili ispod članka. Glavni materijali za izradu haljina bili su lan, konoplja, pamuk, vuna i svila.

Veliki uticaj na stil žena u Starom Rimu imala je grčka moda. Haljine su bile dizajnirane tako da budu udobne i funkcionalne. Boja je birana u zavisnosti od sloja kome su pripadale. Njih su upotpunjavale različitim ukrasima – nisu imale osećaj preterivanja niti elegancije.

15. vek

U ranom srednjem veku prevazilazi se jednostavnost, haljine postaju složenije. Cilj je bio da se haljinama istakne bogatstvo, tako da se dizajniraju teške i kitnjaste haljine. Upravo zbog toga, pri hodu se haljina pridržava na bokovima. Haljine po prvi put dobijaju visoki struk i duboki izrez napred. Haljine su spreda bile nabirane, tako da poprilično podsećaju na trudničke haljine. Pred kraj veka, haljine su se sekle na sredini, pa je tako nastao i danas popularni odevni komad – korset.

16. vek

Haljine više ne odlikuje jednostavnost i udobnost, već se šiju od teških tkanina – kao što je somot. Bogato dizajnirani materijali izbacili su iz upotrebe sitne ukrase. Haljine su imale duge, trapirane rukave. Postaje popularan četvrtasti izrez, koji su najčešće ukrašavali slojevi ogrlica i dragulja. Po prvi put pojavljuju se nizovi obruča, koji se nose ispod suknji i haljina. U modi su bile suptilnije i nežnije boje.

17. vek

Visoki struk iz 15. i 16. veka zamenjuje se nižim dezenima koji naglašavaju struk. Haljine u Engleskoj i Francuskoj odlikuje nešto prirodniji izgled. Izrezi sa prednje strane bili su ili potpuno zatvoreni do vrata ili duboki na grudima. Od ukrasa naročito se ističu čipka i resice. Haljine su bile dizajnirane tako da imaju vez koji prikazuje novootkrivene životinje i biljke. Haljine su se sastojale od tri dela: suknje, podsuknje i steznika. Tek krajem veka postaju popularne jednodelne haljine. Vrhovi rukava počinju da se stilizuju u pufove ili se preklapaju.

18. vek

Jednodelne haljine ostaju popularne sve do sredine 18. veka. U modu ulaze svetlije boje i svetlije tkanine. Haljine u američkim kolonijama bile su jednostavnije od onih u Evropi. Žene iz imućnih porodica nosile su kombinacije podsuknji i otvorenih haljina – u suštini to su bile suknje i steznici.

U Evropi, moda članova kraljevske porodice odlikuje se raskošću. Haljine su bile velike, a dezeni odlično razrađeni. Pred kraj veka odeća postaje manje strukturisana. Drapirani visoki izrez i carski struk ulaze u modu.

19. vek

Početkom veka carske haljine dizajniraju se za sve prilike. Plemenite žene, poput prve dame, dodavale su volane na haljine, da bi dobile određenu dozu elegancije.

Još jedna neizostavna odlika haljina 19. veka jeste i muslin tkanina. Naročito je bila popularna u Engleskoj, početkom veka, za nešto neformalnije prilike. Kombinovanje ovih haljina, sa carskim rukavima, strukom i kapom, smatralo se idealnom kombinacijom.

Početkom veka u modu ulaze i rukavi otvorenih ramena. Sredinom veka, u modu ulaze volani, velike suknje i detalji poput cveća ili veza na sredini. Steznici na haljinama su varirali od doba dana – tako je postojao ,,dnevni steznik” sa visokim dekolteom i dugim rukavima i ,,večernji steznik” sa niskim izrezom i veoma kratkim rukavima.

Viktorijansko doba donelo je ujednačavanje u ženskim haljinama. Konzervativne, dobrostojeće žene, birale su crnu ili belu boju, dok su haljine bile dizajnirane tako da imaju visoki vrat i duge rukave. Viktorijansku siluetu odlikovalo je puno slojeva i pokrivenosti. Naglasak je bio na ženskom tankom struku – u modi su ponovo korseti.

20. vek

Kraj viktorijanske ere doneo je haljinama čipku, razigranost, volane i detalje od perja. Visoki vrat je i dalje ostao jedan od ključnih detalja.

Edvardijansko doba bilo je naklonjeno zrelim ženama bujnih grudi – u modi su bili posebni korseti koji ističu ,,S” siluetu. Žene počinju da nose haljine labavijeg dizajna, sa puno čipke. U modi su lakše tkanine, poput šifona, dok su detalji poput perli i somota, ukrašavali haljine. Međutim, najveća prekretnica do sada u svetu haljina bila je njihova dužina – rub haljine sada je iznad članka.

Kako je odmicao dvadeseti vek, tako se rub haljina pomicao sve više. Trendovi iz 1920. godine donose haljine odsečene tačno ispod kolena. Pored toga u modi je sada nizak struk, kao i haljine bez rukava. Nekada se to smatralo skandaloznim…

Haljine dobijaju još mnoštvo detalja, kao što su rese i vez – odlike glamurozne haljine 20. veka. Tridesete godine donose promene u modi, možda i najveće do sada. Žene počinju da nose, do sada nezamislivo, pantalone. To je znatno uticalo i na dizajn haljina. U modi su sada ležerne haljine koje poseduju pojas u struku i dugmad napred.

Zbog rata, četrdesete godine odlikuju strukturisane haljine od odela, sa strukturiranim ramenima, opasanim strukom i suknjama A kroja.

Kada se rat završio, razigranost se vraća u dizajn haljina – tako da se opet srećemo sa perlama i različitim dodacima. Pedesete godine odlikuju haljine za čajanke i suknje koje naglašavaju struk od tila i šifona. Dominira figura tela – peščani sat. Takođe, modna kuća Dior je tokom pedesetih godina kreirala trendove elegantnih i večernjih haljina.

Uske haljine sa različitim dezenima, mogle su se kombinovati na različite načine. Rukavice su bile modni dodatak koji se 60-ih godina koristio da bi doprineo eleganciji.

Tokom 70-ih godina mini haljine evoluiraju u džemper haljine, koje su se nosile preko košulja ili bluza.

Struk sa kaišem, šljokice i haljine sa okovratnikom stižu nam 1975-ih. Sa usponom diskoteka, dolaze nam i nove vrste tkanina i prozračne haljine.

Osamdesete godine imaju posebno mesto u svetu mode. Novina su svakako jastučići za ramena i puno, puno tufnica. U modi su jarke boje.

Početak devedesetih odlikuje velika suprotnost svemu do sad navedenom. Od jarkih boja, tufnica, perli i čipki dolazimo do minimalističkog i uglađenog stila. Toliko je stil sveden na minimalizam da su i kaiševi koji su nošeni bili jedva vidljivi.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Christian Lacroix – dizajner čije bi kreacije savršeno odgovorile na temu Met Gale

Sledeći članak

Decenijama ne izlaze iz mode – donosimo vam četiri najlepša modela retro naočara

Ne propustite

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je

Šik prošlog veka: zbog čega je šetnja Knez Mihailovom bila svojevrsni oblik modne revije

Beograd je nekada važio za centar mode, a naši ljudi važili su