Foto: Arhiva

Elsa Schiaparelli: Kratka istorija legendarnog džempera s mašnom

Početak
03/04/2022

Yves Saint Laurent (Iv Sen Loran) sa sakoom Les Ieuk d’Elsa i Džon Galijano sa svojim poslednjim odelom za Christian Dior reviju su među mnogim dizajnerima koji su noseći upravo to, odali počast Elzi Skjapareli.

Na toj listi je i Danijel Rouzberi, koji je postao kreativni direktor kuće 2019. godine. Rouzberijev pristup je u velikoj meri fokusiran na nadrealizam, što mu je omogućilo da realizuje sopstvenu viziju. To mu je dalo prostora da u svoju kolekciju za jesen/zimu 2022 uvrsti model džempera sa mašnom koji je nosila upravo čuvena Elsa Schiaparelli.

Dizajniran 1927. godine, džemper s mašnom dodat je u “modni pejzaž”, a bio je simbol uglađenih i dinamičnih modernih žena, čime se trikotaža dovela u prvi plan.

Elzin džemper je došao sa trompe l’oeil tvistom. Iako je prošla 101 godina, pletivo i dalje privlači poglede.

Jedna poseta joj probudila inspiraciju za dizajn

Ono što je Elzu nateralo da krene ovim putem, jeste poseta prijatelja iz Amerike koji je na sebi imao neobičan džemper, koji je dizajnerka kasnije opisala u svojoj autobiografiji. Poput mnogih (ženskih) dizajnera, Schiaparelli je želela da “popuni” ono što je videla kao “prazninu na tržištu” u ovom slučaju džempere izdašnijeg kroja koji bi upotpunili žensku figuru.

– Bila sam jedna od onih žena koje su u ležernijoj odeći uvek izgledale, ono što bi Amerikanci rekli “smešno“ – objasnila je dizajnerka u intervjuu 1928. godine koji je objavljen u The Visconsin State Journal-u. Elza je svojim čuvenim džemperom uvela novitet u modu tog doba, i postala dizajnerka vredna pažnje i poštovanja.

Foto: Arhiva

Elsa Schiaparelli – biografija

Godine 1927. Elsa Schiaparelli bila je 37-godišnja razvedena i samohrana majka koja je pokušavala da zaradi za život (dok je nosila odeću koju joj je poklonio Pol Poare). Rođena u aristokratskoj italijanskoj porodici, Skjapareli je šokirala svoje roditelje, prvo objavljivanjem knjige poezije kada je imala samo 21 godinu, a zatim odbijanjem da prihvati ruku čoveka za kojeg su njeni roditelji želeli da se uda. Nažalost, čovek kod kojeg se odselila ju je napustio nedugo nakon što im se rodila ćerka. Gabriel Buffet-Picabia, pisac uključen u Dada pokret, pozvao ju je u Pariz. Tamo je otišla kako bi zaradila za život, a igrom slučaja počela je da se bavi modom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

MODNA (R)evolucija teksasa i džinsa

Sledeći članak

Palazzo pantalone i ove godine vladaju modnom scenom: Opisuju stil i visok nivo elegancije

Ne propustite

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Zašto se kaže: “Šio mi ga Đura”?

“Šio mi ga Đura”, izraz je danas za nešto promašeno ili uzaludno

Lekcija o Rebeki J. Amodaj i prvom modnom salonu u Beogradu

U predratnom i ratnom Beogradu, trendove su zajedno sa Rebekom doktirali moderan