Editorijal: LA VIE EN ROSE x Ungaro Paris

Početak
04/10/2023

Foto: Žaklina Medenica
Style: Emanuel Ungaro Paris

S ponosom vam predstavljamo editorijal koji smo radili u saradnji sa brendom Ungaro Paris, u samom srcu francuske prestonice, uoči Nedelje mode. Predstavljena je nova ženska kolekcija za sezonu proleće/leto 2024. u ateljeu i izložbenom salonu na adresi 2 Avenue Montaigne.

Magazin LA VIE EN ROSE imao je pristup “iza zatvorenih vrata”, u društvu modela i kreativnog direktora ove modne kuće, Kobija Halperina.

Inspiracija za kolekcijuposlušajte reči kreativnog direktora

Cveće je oduvek zauzimalo posebno mesto u mom srcu, otelotvorujući lepotu života njihova semena puna nade, obećavajući rast i cvetanje. Postoji neosporna moć u njihovim živim bojama i inspirativnim oblicima, i fascinantno je razmišljati o tome kako je cveće tako duboko povezano sa godišnjim dobima, obeležavajući protok vremena kroz ponovno rađanje proleća. Uvek sam bio zarobljen tim prolaznim trenutkom kada cveće cveta, i više nego ikada sam vođen da uhvatim tu suštinu kroz svoje dizajne.

Umetnica koja je ostavila neizbrisiv trag i zbog koje sam zavoleo cveće bila je francuska umetnica Clarie Basler. Njen rad, sa svojim sanjivim prikazima cveća i drveća iz sopstvenih vrtova, duboko je u meni urezana. Njeni raskošno oslikani radovi, koji prikazuju neposlušne ruže, božure i drugu floru, nose nas u svet očaranosti gde se priroda i umetnost neprimetno spajaju.

Moja sećanja iz detinjstva su isprepletena slikama pažljivo postavljenog osušenog cveća na stranicama knjiga, od kojih svaka predstavlja jedinstveni trenutak ili emociju. To suvo cveće, sa svojim izuzetnim bojama, još uvek ima veliki značaj za mene. Kao sećanja, oni predstavljaju više od obične nostalgije – obaveštavaju, naseljavaju i inspirišu moje korišćenje printova i boja. Povezuju me, kroz svoj duh i zadivljujuću lepotu, sa trajnom estetikom Emanuela Ungara. (1933-2019)

Kobi Halperin, kreativni direktor modne kuće Emanuel Ungaro

Sve fotografije su delo našeg fotografa, te je strogo zabranjeno preuzimenje bez dozvole.

Ko je bio Emanuel Ungaro?

Emauel Ungaro rođen je 13. februara 1933. godine i bio jedan od najpoznatijih kreatora. Njegov otac je radio kao krojač, a svom sinu je dao mašinu za šivenje i naučio ga zanatu. Ungaro se preselio u Pariz u svojim ranim dvadesetim godinama da bi započeo karijeru u modi. U početku je radio za poznatog muškog krojača zvanog Christiani, pre nego što je bio angažovan da radi kod španskog dizajnera Kristobala Balensijage.

Osnovao je sopstvenu istoimenu modnu kuću i do 1967. godine takođe atelje na pomenutoj adresi 2 Avenue Montaigne. Iako blago rečeno, Ungaro je imao reputaciju po korišćenju svetlih boja i smelih printova. Mrzeo je dosadnu odeću i verovao je da zbog toga žene “izgledaju tužno“. Želeo je da njegova odeća bude sofisticirana i da podseća dame “na njihovu moć zavođenja”.

Pored Andrea Courregesa, Pjera Kardena i Pako Rabana, Ungaro je bio poznat i kao jedan od dizajnera iz ‘Svemirskog doba’, zbog toga što je kreirao avangardnu i futurističku odeću, geometrijskog oblika, od vune sa duplim šavovima i kombinovao ih sa visokim čizmama, plaštovima i vizirima…

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Poznato ko je novi kreativni direktor brenda Alexander McQueen 

Sledeći članak

Zbog čega je Santo Versace večeras u Beogradu?

Ne propustite

LA VIE EN ROSE editorijal: Restoran “Beograd”

Magazin LA VIE EN ROSE mesečnim editorijalima pokušaće da približi publici rad