Foto: Privatna arhiva

Dr Popović odgovara – kako da psima “olakšate” zimu?

Početak
22/12/2023

Svi smo svesni kako praznici i praznična euforija utiču na nas, ali da li ste se zapitali kako ovaj period godine, vremenski uslovi ili gozbe i proslave utičnu na naše najbolje prijatelje? Rešili smo da razjasnimo sve nedoumice u saradnji sa stručnjakom, doktorom veterinarske medicine, Ognjenom Popovićem, kroz razgovor koji sledi u nastavku.

Kako i da li ih oblačiti tokom šetnje ili u zatvorenom?

  • Kako bi dali odgovor na ovo pitanje potrebno je naglasiti razliku između današnjih pasa i njihovih divljih predaka koje je čovek pripitomio pre više hiljada godina. Dakle psi, pogotovo neke današnje rase nikako nisu isto što i njihovi davnašnji preci i vukovi.
Foto: Pexels

Obično nije neophodno oblačiti pse tokom šetnje po hladnim danima, ali postoji nekoliko situacija kada bi to moglo biti korisno ili čak neophodno za određene rase pasa.

1. Kratkodlaki psi: Psi s kratkom dlakom ili bez dlake su podložniji hladnoći. Za njih bi oblačenje moglo biti korisno da bi se zaštitili od niskih temperatura.

2. Stariji psi: Stariji psi imaju smanjenu sposobnost održavanja telesne temperature, pa bi im odeća mogla pomoći da ostanu topli tokom šetnje po hladnoći.

3. Mali psi: Psi manjih rasa imaju veće površine tela u odnosu na težinu i obično brže gube toplotu. Za njih bi odeća mogla biti korisna.

4. Vlažnost i vetar: Vetar i vlažnost mogu dodatno ohladiti psa. Odeća može pružiti dodatnu zaštitu od ovih elemenata.

Foto: Pexels

Pri odabiru odeće za pse, važno je odabrati pravu veličinu koja će biti udobna za psa. Takođe, bitno je da odeća ne ometa slobodno kretanje psa i da ne izaziva nelagodu.

Ipak, većina pasa ima prirodnu sposobnost prilagođavanja hladnoći. Ako je vaš pas zdrav, aktivno se kreće i ima gustu dlaku, možda mu odeća neće biti potrebna. Uvek je najbolje obratiti pažnju na signale koje pas šalje – ako je hladno ili neudobno, može pokazati znakove kao što su drhtanje ili pokušaj da se sakrije od hladnoće. U tim slučajevima, odeća može biti korisna.

Kako ih hraniti?

  • U hladnijim danima, neki psi troše više energije da bi održali telesnu temperaturu. Razmislite o prilagođavanju njihove ishrane umerenim povećavanjem količine hrane ili pravljenjem malčice kaloričnijih obroka. Evo nekih saveta kako to možete da uradite: dodavanjem kvalitetnog kuvanog mesa poput piletine, ćuretine ili govedine bez kostiju je dobar izvor proteina koji može povećati unos energije. Dodatak kuvanog povrća kao što su bundeva, šargarepa ili slatki krompir pruža vlakna i vitamine. Integralna žitarica poput kuvanog pirinča ili ječma može takođe biti korisna dodatna hrana koja će obezbediti ugljene hidrate i energiju. Osim toga, masna riba poput lososa ili skuše je bogata omega-3 masnim kiselinama, korisnim za zdravlje kože i dlake pasa. Pre dodavanja novih namirnica, uvek se posavetujte s veterinarom kako biste osigurali da su odabrane namirnice sigurne i prilagođene specifičnim potrebama vašeg psa. Veterinar će vam pružiti savete o tome kako uvesti ove namirnice u ishranu psa na siguran i uravnotežen način.

Kako se ponašati u slučaju da se prejedu?

  • Ako se ljubimac prejede, prvo što treba uraditi je pratiti znakove nelagode ili mogućih problema kao što su povraćanje, proliv, ili promene u ponašanju. Ako se pas prejeo ili konzumirao nešto što nije deo njegove uobičajene ishrane, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

1. Kontaktirajte veterinara: Ako primetite bilo kakve znakove nelagode ili problema, odmah kontaktirajte veterinara. Oni će pružiti savete ili preporuke o daljim koracima koje treba preduzeti.

2. Nemojte davati hranu ili vodu: Ako se pas prejeo, nemojte mu davati hranu u narednim satima. Ovo će dati vremena telu da se odmori i svari ono što je ranije pojeo.

3. Posmatrajte ponašanje: Pratite ponašanje vašeg ljubimca. Ako primetite da je pas uznemiren, pokušava da povrati ili ima drugih znakova nelagode, to može biti znak da mu je potrebna veterinarska pomoć.

Kako spečiti prejedanje kod pasa:

1. Raspored obroka: Održavanje redovnog rasporeda obroka pomaže u sprečavanju prejedanja. Razmislite o rasporedu hranjenja koji odgovara vašem psu i pridržavajte se toga.

2. Pravilna količina hrane: Mera je ključna. Obezbedite pravilnu količinu hrane prema preporukama veterinaru ili prema uputstvima na pakovanju hrane koju koristite.

3. Obezbedite kvalitetnu hranu: Odaberite visokokvalitetnu hranu prilagođenu potrebama vašeg psa. Kvalitetna hrana često pruža bolje hranljive vrednosti, što može smanjiti potrebu za prejedanjem.

4. Kontrola pristupa hrani: Ako imate više pasa ili kućnih ljubimaca, razmislite o razdvajanju pasa tokom hranjenja kako biste osigurali da svaki pas konzumira svoju pravilnu količinu hrane.

Pravilna kontrola ishrane i pažljivo praćenje ponašanja vašeg ljubimca mogu pomoći u sprečavanju prejedanja i smanjenju rizika od zdravstvenih problema vezanih za hranu.

Foto: Pexels

Nažalost, tokom zimskih praznika, kućni ljubimci su podložni raznim opasnostima i potencijalnim trovanjima. Prema Američkom udruženju za prevenciju trovanja pasa i mačaka (ASPCA), nekoliko najčešćih trovanja tokom ovog perioda uključuje:

1. Hrana: Hrana koja se često konzumira tokom praznika, poput čokolade, grožđa, luka (crni, beli, praziluk), čokoladnih kolača, masne hrane ili hrane koja sadrži kofein (poput kafe), može biti otrovna za pse i mačke.

2. Biljke: Neke uobičajene biljke u domu tokom praznika, poput difenbahije, muškatnog oraščića ili imele, mogu biti otrovne za kućne ljubimce ako se pojedu.

3. Sredstva za čišćenje: Upotreba sredstava za čišćenje koja su toksična za životinje može biti opasna, posebno ako se koriste na površinama do kojih kućni ljubimci mogu lako pristupiti.

4. Antifriz: Antifriz koji se koristi za automobile je veoma otrovan za pse i mačke, a tokom zime može biti posebno opasan jer ima slatkast ukus koji može privući životinje.

5. Lekovi: Nerazumno davanje lekova za ljude ili nekontrolisani pristup kutijama s lekovima može dovesti do trovanja kod kućnih ljubimaca.

Važno je da vlasnici ljubimaca budu svesni ovih opasnosti i preduzmu preventivne mere kako bi zaštitili svoje ljubimce. To uključuje čuvanje hrane i biljaka van domašaja, čišćenje površina koje su pristupačne ljubimcima, sprečavanje pristupa hemijskim sredstvima i antifrizu. U slučaju sumnje na trovanje, odmah se obratite veterinaru ili nazovite službu za hitne slučajeve kako biste dobili pomoć i savete.

Kako se ponašati tokom vatrometa ili pucanja petardi?

  • Kada se vaš ljubimac plaši vatrometa i petardi tokom novogodišnjih praznika, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste mu pomogli. Upotreba pojasa za umirenje ili pravljenje blagog pritiska može pružiti osećaj sigurnosti. Calming sprejevi na bazi lavande ili kamilice mogu imati umirujući efekat na životinje. Takođe, razgovor sa veterinarom o mogućnosti lekova ili suplemenata za smirenje može biti jako koristan kako bi se smanjio stres kod ljubimca tokom ovih situacija. Postoji nekoliko medikamentoznih opcija, a pri konsultaciji sa stručnim licem koje će uzeti u obzir celokupno zdravstveno stanje Vašeg ljubimca, doći će se do pravog izbora koji neće škoditi. Važno je pružiti sigurno utočište za vašeg ljubimca i održavati mirnu atmosferu u domu kako bi se smanjila anksioznost.

So po ulicama koja se posipa protiv formiranja ledenog pokrivača i ljubimci?

So koja se koristi za posipanje ulica protiv leda može biti štetna za šape kućnih ljubimaca iz nekoliko razloga:

Ustupljene fotografije

1. Iritacija: So može iritirati jastučiće na šapama pasa i mačaka, što može izazvati crvenilo, suvoću ili čak opekotine.

2. Trovanje: Kućni ljubimci mogu lizati so sa svojih šapa i dlake. Prevelika konzumacija soli može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što su povraćanje, proliv ili dehidracija.

3. Oštećenje šapa: So može isušiti kožu na šapama, što može dovesti do pucanja i bola.

Da biste zaštitili šape kućnih ljubimaca od soli koja se koristi za posipanje ulica protiv leda, možete preduzeti nekoliko koraka:

1. Isperite šape: Nakon šetnje, operite šape svog ljubimca toplom vodom kako biste isprali so i očistili jastučiće na šapama.

2. Koristite zaštitu: Razmislite o korišćenju posebnih zaštitnih čarapa za pse ili balzama za šape kako biste zaštitili njihove šape od so i hladnoće.

3. Izbegavajte tretirane površine: Pokušajte šetati po površinama koje nisu tretirane solju ili, ako je moguće, nosite ljubimca na mestima gde je manje soli.

4. Redovno pregledajte šape: Pazite na znakove iritacije ili oštećenja na šapama i reagujte na bilo kakve promene.

5. Vlažite šape: Hidrirajte šape vašeg ljubimca posebnim balzamima ili nekim prirodnim uljima kako biste očuvali vlagu i izbegli pucanje kože.

Preventivne mere poput čišćenja šapa i zaštite od soli pomažu u održavanju zdravlja šapa vašeg ljubimca tokom zimskih meseci i vremena kada se so koristi na putevima.

Kako pomoći napuštenim životinjama?

  • Tokom zimskih dana, napuštene životinje se često suočavaju sa većim izazovima, ali postoje načini na koje možete pomoći:

1. Prijava lokalnim organizacijama: Obavestite lokalne organizacije za zaštitu životinja ili skloništa o napuštenim životinjama koje vidite. Oni mogu poslati timove za spasavanje ili pružiti neophodnu pomoć.

2. Pružanje hrane i skloništa: Ako ste u mogućnosti, možete pružiti hranu, vodu i sklonište napuštenim životinjama. Postavite kutije s toplim ćebetom ili suvim mestom kako bi životinje imale mesto za sklonište od hladnoće.

3. Veterinarska pomoć: Ako primetite da je neka životinja povređena ili bolesna, pozovite veterinarsku službu ili organizaciju za zaštitu životinja koja može pružiti medicinsku pomoć.

4. Edukacija i svest: Podignite svest o ovom problemu u lokalnoj zajednici. Organizujte kampanje za podizanje svesti o odgovornom vlasništvu nad životinjama i ohrabrite ljude da ne napuštaju svoje ljubimce.

5. Volontiranje: Uključite se kao volonter u organizacijama koje pomažu napuštenim životinjama tokom zimskih meseci. Vaša pomoć može biti od velikog značaja u brizi o njima.

Važno je da se ovakve situacije tretiraju sa saosećanjem i odgovornošću. Iako možda ne možete direktno rešiti problem napuštenih životinja, vaš doprinos može napraviti razliku u njihovim životima.

Za sam kraj Ognjen poručuje:

  • Uz malo dodatne edukacije novogodišnji praznici i zimski period i našim krznenim drugarima takođe mogu biti jedan lep period u godini.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Po kojim ličnostima ulice u Beogradu na vodi nose ime?

Sledeći članak

Istražili smo čime je Tesla posebno bio “opsednut”

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,