Foto: zenskimuzejns.org.rs

Donosimo vam stranice prvog ženskog časopisa u Srbiji iz 1911. godine

Početak
14/01/2024

Žena predstavlja veoma značajan, ako ne i najznačajniji list, namenjen ženama u prvim decenijama 20. veka. Izlazio je u Novom Sadu, redovno i kontinuirano od 1911. do 1921. godine. Jedini prekid u izlaženju bio je tokom Prvog svetskog rata. Svojom delatnošću na polju emancipacije žena obeležio je ne samo period tokom koga je izlazio, već i drugu i treću deceniju 20. veka.

Foto: zenskimuzejns.org.rs

Časopis Žena je pokrenula i uređivala Milica Tomić, ćerka Svetozara Miletića i Anke Milutinović i žena Jaše Tomića. Veoma je važna činjenica da je Milica bila jedina žena urednica među Srbima, zato što je u Novom Sadu u to vreme važila druga pravna praksa. Ostali ženski časopisi imali su za urednike muškarce, što je bio rezultat zakona na osnovu kog su žene bile lišene prava da se brinu o novcu i imovini ili da se pojavljuju pred sudom. Časopis je pokrenut s namerom da se bavi svim pitanjima koja se tiču života žene.

Foto: zenskimuzejns.org.rs

Prosečan broj stranica bio je između 65 i 75 strana. Ilustracije su retke, a pojavljuje se nekoliko fotografija znamenitih žena i poneka ilustracija u oglasima. Pretplata za Ugarsku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu iznosi 8 K godišnje ili 2 K na tri meseca. Za sve druge države 10 dinara godišnje. Pojedini brojevi koštaju 80 potura (1 dinar) za Crnu Goru i Srbiju.

Kao posebno izdanje časopisa Žena izdaje Kalendar sa slikama za 1912, 1913, 1914. godinu. Urednica kalendara takođe je bila Milica Tomić.

Ko su bili autori?

Foto: zenskimuzejns.org.rs

Broj autora priloga varirao je od godine do godine, a najčešće ih je bilo oko 30, pri čemu su među autorima zastupljene i žene i muškarci.

Poslednji broj u 1911. (god. 1, br. 12, 1911) donosio je fotografije i imena saradnika za tu godinu: Jelka Janjićka, Jelena Dimitrijević, Jovanka Vukalikćka, Zorka Sime-Lazićka, Vukica Mite Aleksijevića, Jovanka Hrvaćanin, Anka Milana Ćosića, Milica Jaše Tomića, Milan Mladenović, dr Nikola Đurđević, dr Đorđe Krasojević, Joca Jovanović, dr Stevan Ivanić, dr Kosta Hadži, dr Jovan Manojlović, dr Slavko Miletić, Đorđe Petrović, Mita Đorđević, Jovan Udicki, Branko Roler, Kosta Jorgović, Jaša Tomić, Mita Klicin, Jaša Janjić.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Naša lista Old money filmova koje ćete zavoleti

Sledeći članak

Festival dokumentarnog filma u MTS dvorani od 1. do 4. februara

Ne propustite

Naša topla preporuka: filmovi koje treba da pogledate u svojim dvadesetim

Dvadesete važe za godine, kada se osećamo izgubljeno i istražujemo sebe, na

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,