Foto: Printscreen/IMDb

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Početak
26/06/2023

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo mali broj vas zna odakle je ona zapravo potekla i kako je “Sladak život” u Italiji uopšte i nastao.

Jednog davnog 5. novembra 1958. godine prošlog veka, grofica pod imenom Okgina di Ribilant slavila je svoj 25. rođendan, a nije ni slutila da će njime obeležiti početak jedne nove, sasvim drugačije epohe za Italiju. Pre tog datuma, Rim je bio grad pun predrasuda, sve dok te noći jedna plesačica nije zauvek promenila način zabavljanja u Rimu.

Proslava groficinog rođendana odvijala se u restoranu “Rugantino” na Trastevereu. Prisustvovalo je oko 140 gostiju, a među kojima i mnoge poznate ličnosti iz različitih “miljea”.

Sve je bilo kako je grofica isplanirala, dok se nepozvana gošća po imenu Aja Nana nije pojavila i zanjihala svojim trbuhom. Da, trbušna plesačica rođena u Libanu, jermeskog porekla i turske nacionalnosti joj je “upropastila” veče.

Foto: Printscreen / IMDb / La Dolce Vita movie

Grofica Olgina je za ovu priliku angazovala rimski orkestar Roman New Orleans Jazz Band. U jedan sat posle ponoći kreće numera u kojoj dominiraju bubnjevi. Misteriozna Aja, ponesena muzikom skida cipele i baca ih u vazduh, a zatim i svu garderobu sa sebe. Ostaje samo u crnim, čipkanim gaćicama. Nekoliko muškaraca zavedenih plesom skida sa sebe sakoe i spušta ih na pod, dok Ajsa nastavlja svoj senzualni ples. Ovaj “striptiz” od dobrih 35 minuta zabeležili su foto-aparatima svi prisutni novinari. Policija je uspela da uništi sav njihov materijal, osim od jednog snimatelja. Tacio Sekjaroli (Tazio Secchiaroli) uspeva neprimetno da fotografiše i iste obelodani. Upravo to je trenutak kada je “Dolce vita” zaživela!

Rim je upravo zbog ovog događaja postao “glavni grad sveta”, a “Dolce vita” i dalje fraza koja prati Italiju i način života svakog stanovnika. Uživanje, pesma, igra – ŽIVOT.

Ajsa je bila uhapšena zbog nedoličnog ponašanja na javnom mestu i dobila 2 godine zatvora. (lako je pre toga imala diskretnu karijeru kao plesacica i glumica). Ostala je da živi u Rimu kao supruga Serda Pastorea. Preminula je 29. januara 2014. godine.

A sta je bilo sa restoranom u kojem se održavala proslava? “Rugantino” je bio privremeno zatvoren, a vlasnik je morao da plati kaznu od (tadasnjih) 3.000 lira. Na mestu gde se nekada nalazio (današnja banka), postoji tabla na kojoj pise: U ovom lokalu je bio restoran “Rugantino” u kojem je u noći 5. novembra 1958. godine otpočela “Dolce vita”.

Ko ne veruje, adresa je Piazza Sonnino 40. Piazza Sidney Sonnino:

Foto: Google Street View Printscreen

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Sledeći članak

Pravila bontona u restoranu – od ponašanja do korišćenja pribora

Ne propustite

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Najmisterioznija britanska princeza: od kontroverznih izjava do gneva naroda

Britansko plemstvo broji mnoštvo članova od kojih mnogi često pune naslove medija