/

Dokaz da moda može otići predaleko: Ove čudne kreacije niko nikada i nigde ne bi nosio (makar se nadamo)

Moda je istovremeno najvidljiviji i zanemaren sektor kulture. Oduvek je bila pomalo čudna i neobična. Umetnici i dizajneri su uvek pokušavali da pronađu najoriginalniji izraz i nove načine da šokiraju javnost.

Doduše, moda je oduvek odstupala od “pravila” iako se često kaže da je “sve dozvoljeno”. Ipak, mi se ne bismo složili sa time. Čist primer su čizme Margiela Tabi, ili naprimer kao što je čudnim šikom Miuccia Prada napravila revoluciju u modi 90-ih sa svojim neusklađenim printovima, nezgrapnim sandalama i nametljivom zelenom i braon bojom (slika ispod). Izgleda da danas postoji apetit za nadrealizmom, budući da dizajneri prave naopačke štikle, torbe koje izgledaju kao delovi tela i haljine koje ne liče na haljine. Zapravo, najporažavajuća činjenica je ta što se danas prati “moda” i ono što su društvene mreže poput Instagrama i Tik Toka napravile od nje.

Neprevaziđeni dizajneri poput Džonatona Andersona, Glina Martensa ili Demne, na različite načine zamišljaju estetiku današnje mode, a njihov rad je popularan jer govori kroz ironiju i kreativnost, te tako izazivaju reakciju publike.

Koliko god dizajneri bili inspirativni, moglo bi se reći da pojedinim kreacijama kvare istoriju i rad starih dizajnera poput Elze Skjapareli. Ti dizajneri su prisutni i danas. Nažalost ili ne, procenite sami.

Da moda može otići predaleko, pokazali smo vam u prethodna dva primera, ali tu nije kraj. Ono ludo i smešno je zauvek na pisti – s toga vam donosimo nekoliko čudnijih kreacija sa modnih revija, kao primer koliko modna industrija u 21. veku ume da pretera.

1 – Kim Tiziana Rottmuller

2 – Adam Selman

3- Agatha Ruiz

4 – R13

5 – Gypsy Sport

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije