DIOR novom kolekcijom objasnio pojam „haute couture“

Foto: Isidore Montag

Dior je za svoje predstavljanje najnovije kolekcije jesen-zima 2022-2023 visoke mode, izabrao muzej „Rodin“ i održao veličanstveni defile.

Kao i obično, Dior je započeo Nedelju visoke mode revijom koja se održala, 4. jula 2022. Umetnica Olesija Trofimenko odala je počast tradiciji i narodnoj kulturi, slikama i vezovima koji su bili polazna tačka za novu kolekciju.

Diorove duge haljine, koje se mogu nositi i u dnevnoj i u večernjoj varijanti, naglašene su ogrtačima i izrađene od svile. U nekoliko reči, one su prikazale najbolji rad Marije Gracije Kjuri. Kreacije kao da su imale poetsku siluetu, a dovoljno su i ženstvene da naglase telo.

Ove kreacije zahtevale su izuzetnu preciznost, što se vidi u neutralnoj oker paleti sa nijansama bež i isprekidanim notama plave i crne boje.

Najzapaženija je bila bela haljina naglašena vezom i čipkom. Za Dior kolekciju haute couture (visoka moda) jesen-zima 2022-2023, Marija Gracija Kjuri izrazila je maštovitost poigravajući se mešavinom pačvorka, čipke i gipura (koje smo takođe videli na kaputima) i vezom. Bio je to prelep način da se proslavi znanje, ali čak i razlika između tradicije i modernosti.

Haute couture je francuski izraz za visoku modu čiji razvoj se prati na modnim pistama i koja uglavnom nije funkcionalna za razliku od Prêt-à-porter mode koja označava gotovu odmah-nosivu modu. Haute couture služi kao plodno tlo za nadahnuće modnoj industriji a njena primarna svrha je promocija modne kuće. Razlika je takođe i u produkcijskoj količini. Prêt-à-porter se proizvodi u standardnim veličinama i dostupna je u prodavaonicama odeće, dok se Haute couture proizvodi u limitiranim količinama po meri naručioca u ograničenom vremenskom roku.

Odgovori

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Schiaparelli otvorila nedelju visoke mode u Parizu

Sledeći članak

Fendi osvežio Nedelju visoke mode

Poslednje od Runway