Foto: Ilustracija

Devojke, pročitajte ovo pre nego što odlučite da povećate svoje usne

Početak
21/08/2022

Dok injekcije filera za usne mogu biti korisno sredstvo za dodavanje ili vraćanje volumena, poboljšanje simetrije lica i oblika usana, njihova upotreba je osetljiva tema za većinu žena. Postoji mnogo razloga da budete oprezni i rezervisani oko povećanja usana – posebno u doba društvenih medija, gde nerealni estetski standardi obiluju. Vaše usne i vaše lice nisu trend, a mi se iskreno nadamo da ćete do kraja teksta to shvatiti.

– Sadržaj za usne je supstanca nalik gelu koja se ubrizgava da usnama doda volumen, ispravi asimetriju i/ili stvori željeni oblik ili punoću. Oni rade tako što vezuju molekule vode unutar usana kako bi stvorili puniji izgled. Mnogi moji pacijenti žele da napune prirodno tanke, ravne usne ili žele da dodaju volumen usnama koje su sa godinama izgubile definiciju – objašnjava njujorški lekar Dendi Engelman. Najčešći tip filera je filer na bazi hijaluronske kiseline.

Foto: Pixabay

Proces

Filer za usne je neinvazivna procedura, ali postoji umereno oticanje. Prema doktoru Engelmanu, prosečan tretman filera za usne se odvija otprilike ovako: Prvo, injektor će naneti anestetik u obliku kreme za lokalnu upotrebu na vaše usne tako da one utrnu tokom postupka. Kada usne utrnu, ubrizgavanje koje se sastoji od toga da lekar koristi malu, tanku iglu za ubrizgavanje filera u različite delove usana, obično traje oko 5-10 minuta.

– Igla obično ulazi oko 2,5 mm u kožu, što može izazvati iritaciju, osećaj štipanja ili suzenje očiju – kaže Engelman. U danima nakon injekcije, vaše usne mogu postati otečene, bolne ili pune modrica. U zavisnosti od osobe, ovi neželjeni efekti mogu da nestanu u roku od 24-72 sata ili je potrebno i do nedelju dana da nestanu posle procedure. U tim situacijama, odlazi se ponovo kod lekara, ili se traži spas u hladnim oblogama. Mučno, zar ne?

Foto: Pixabay

Šta ukoliko se pretera?

“Prepunjenost” može da izazove efekat pačijih usana – koje nastaju kada se ubrizga previše sadržaja. U ovakvim slučajevima može doći i do oštećenja kada se sadržaj ubrizga pogrešno ili se ne stavi precizno na određeno mesto. Jedan od najgorih scenarija jeste vaskularna okluzija koja se javlja ukoliko je sadržaj doveo do zaustavljanja protoka krvi kroz vašu arteriju.

– Ovaj rizik je prisutan uvek, uprkos napredovanju medicine, pa čak i iskustvu onoga koji se bavi ovim poslom – objašnjava Dara Liotta, plastični i estetski hirurg iz Njujorka.

Nažalost, svedoci smo da trend velikih usana traje i da ga je teško iskoreniti. To možemo uspeti jedino ako naše devojčice i svaku sledeću generaciju učimo da je prirodan izgled neprocenjiv i da je sve na njihovom licu baš onako kako treba da bude. Nemojte dopuštati 21. veku i trendovima da se poigravaju sa vama, kada je priroda sama oblikovala vašu lepotu. I baš takvi ste savršeni.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Trikovi za pravilno i efektivno nanošenje parfema

Sledeći članak

Zašto želite da ličite jedni na druge?

Ne propustite

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)

Svaki parfem može da traje duže: donosimo vam trikove za postojanost mirisa na koži

Svi se nekada susrećemo sa situacijom da nam miris koji smo priželjkivali