Detaljno o slučaju C&A: Zašto nas ne čudi što se ovo desilo baš u Srbiji?

Početak
09/07/2022

Domaću javnost iznenadila je informacija da je brend C&A zatvorio radnje u Srbiji, ali ne i nas. U nastavku vam otkrivamo zašto je došlo do ove odluke.

Ukoliko ste voleli da kupujete u radnjama C&A, nažalost, stižu loše vesti. Modni lanac zatvara sve prodavnice u Srbiji i prema pisanju domaćih medija, sprema se da ode iz naše zemlje nakon što je otkriveno da su sedam godina prodavali robu lošeg kvaliteta koju su uvozili iz Kine i na taj način ne samo varali kupce, već i oštetili budžet naše zemlje.

Nemojte ni da postavljate sebi pitanje zašto se ovo desilo baš u Srbiji, a ne u nekoj drugoj državi. Rekli bismo da mi kao zemlja, ne stavljamo preveliku pažnju na modu niti na to šta kupujemo. Bitno da je jeftino i da napunimo ormar. Kada je garderoba u pitanju, sve manje cenimo kvalitet i samo gledamo količinu. Kada ste poslednji put pogledati etiketu pre nego što ste se poleteli ka kasi? Kada ste pod rukom osetili i prepoznali materijal? Zar na svoju kožu naslanjate sve i svašta. Naš odgovor je da, očigledno. Da se razumemo, ovde ne govorimo o tome da morate kupiti skupo kako biste došli do kvaliteta, baš naprotiv. Postoje radnje i butici van tih čuvenih tržnih centara koje nude daleko bolju robu.

Vest da se C&A seli iz naše zemlje, proširila se brzinom svetlosti, a radnici su već od strane menadžmenta dobili i zvanično saopštenje da je pitanje dana kada će firma zatvoriti vrata i ostaviti ih na ulici.

“Uprava kompanije je sazvala u ponedeljak popodne sastanak na kom je saopšteno da bi brzo mogla da prestane sa radom”, potvrdilo je više sagovornika za domaće medije koji su upućeni u ovu priču.

Podsetimo, modni lanac C&A došao je u Srbiju 2012. godine, međutim, uprkos tome što je izuzetno popularan izbor mnogih u našoj zemlji, zatvoriće svoja vrata zbog nelegalnog poslovanja i višemilionskog carinskog prekršaja.

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Sumnja se da su ovo radili od 2014. godine.

“Skoro 7 godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom “Quehenberger” radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime u Transfera, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji”, rekao je izvor srpskih medija koji je napomenuo i da nijedan radnik nije učestvovao u prekršaju.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kreacije moraju biti ručno rađene najskupljim materijalima: Evo šta zapravo predstavlja visoka moda

Sledeći članak

Ko je bio tajanstveni Daniel Swarovski? Posle mnogo godina teškog života, stvorio kristalnu imperiju

Ne propustite

Roberto Kavali: Više od mode

Italijanski modni gigant Roberto Kavali, koji nas je napustio 12. aprila ove

Istorija brenda Canali – odela koja od 1908. oduševljavaju svet

Svima je dobro poznato da je Italija jedna od kolevki mode i

Otvorena spektakularna Dolce & Gabbana izložba u Italiji

Dolče & Gabana, poznati italijanski dizajneri otvorili su u Milanu izložbu “Od